Analize medicale gratuite pentru mureșenii care donează sânge Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 249 Vizualizări

Analize medicale gratuite pentru mureșenii care donează sânge

sangePentru a evita o posibilă criză de sânge în spitale, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş face apel la mureșeni pentru a dona sânge. Pe lângă faptul că fac un gest nobil, oamenii beneficiază gratuit de un set de analize medicale, de o zi liberă și de șapte tichete de masă.

În multe spitale din țară, medicii se confruntă cu o criză de sânge. Și în Târgu-Mureș a mai scăzut numărul donatorilor, însă situația este ținută sub control. Mureșenii cu o stare bună de sănătate care se gândesc să doneze sânge sunt așteptați zilnic, între orele 07.30 – 13.00, la Centrul de Transfuzii.
„În regiunea de sud a țării, s-a făcut apel la populație, pentru că a scăzut dramatic numărul de donatori. La noi, s-a constatat o scădere a numărului de donatori, dar ca să evităm situații delicate facem apel la toate persoanele sănătoase care pot să doneze și vor să o fac. Dacă au mai donat, știu deja ce presupune acest lucru, iar dacă nu au mai donat trebuie să aibă o stare bună de sănătate, adică să nu fie răciți, să nu aibă boli cronice, operații recente, alergii severe la medicamente sau la alimente. Toate aceste lucruri înseamnă contraindicație la donare. Dacă nu suferă de nicio afecțiune gravă, ei pot veni zilnic, între orele 07.30 – 13.00, vof fi evaluați medical. Dacă le permite starea de sănătate, atunci donează sânge. După donare, sângele este testat, iar în 48 de ore pot cere buletinul de analiză referitor la sângele pe care l-au donat ei. Pe lângă acest set de analize, oamenii mai beneficiază de scutire de la locul de muncă sau de la școală pentru ziua donării și primesc și șapte tichete de masă, pe care le pot folosi pentru a-și cumpăra alimente”, a declarat Marinela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş.

„Să ne convingem prietenii apropiați să devină donatori”
Marinela Lazăr a transmis că sângele se reface foarte repede, astfel că oamenii pot dona iar după două luni. Aceasta a subliniat că sângele nu poate fi cumpărat sau obținut din altă parte, ci doar de la oameni și numai prin bunăvoința lor. „După două luni de la donare, persoanele se pot prezenta la o nouă donare. Trebuie să știe că sângele se reface foarte repede. Instrumentarul pe care îl folosim este de unică folosință, locul unde se face puncția se dezinfectează foarte bine, deci nu există pericolul de contaminare sau să fie pusă în pericol sănătatea. Dorim, pe această cale, să transmitem mesajul că sângele nu poate fi cumpărat, nu poate fi obținut din altă parte decât de la oameni și numai prin bunăvoința lor. Haideți să ajutăm chirurgii să nu fie nevoiți să amâne operațiile, să nu fie oameni care să sufere din lipsa de sânge, să fim cu toții donatorii și să ne convingem prietenii apropiați să devină donatori”, a explicat Marinela Lazăr.
Și studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș s-au mobilizat și s-au prezentat la Centrul de Transfuzii pentru a dona sânge. Ei știu din proprie experiență ce înseamnă lipsa sângelui, în special la stagii sau în practică. „În această perioadă, numărul donatorilor a scăzut remarcabil, iar ca și studenți poate ne-am întâlnit cu această problemă la stagii sau în practică și știm cât de importantă este transfuzia de sânge”, au transmis studenții.
Ce condiţii trebuie să îndepliniţi pentru a fi donatori
Pentru a deveni donatori de sânge, mureşenii trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 de kilograme, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine. De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE