”Historia magistra vitae”, la Palatul Culturii Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 231 Vizualizări

”Historia magistra vitae”, la Palatul Culturii

111Cercetători, arhiviști, muzeografi, cadre didactice universitare și jurnaliști din toată țara – 52 ca număr – au participat timp de două zile, în perioada 23 – 24 octombrie, la o manifestare de excepție atât prin conținut, cât și prin amploare și mod de organizare.

Eveniment anual ce a devenit tradiție, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice cu tema ”Istorie – Societate – Cultură – Identități”, a fost organizată la Palatul Culturii din Târgu-Mureș de către Muzeul Județean Mureș, cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Județean. A fost un succes de necontestat, participanții putând să-și prezinte nu numai cele mai recente preocupări, studii și cercetări, dar și cărțile pe care le-au publicat în ultimii doi ani. A fost în același timp și un schimb util de impresii și informații pe diverse teme de cercetare și – de ce nu? – chiar și de amicale contradicții, știut fiind faptul că orice contradicție înseamnă în fapt progres.

Comunicări diverse

Organizată pe patru secțiuni și beneficiind de un timp generos repartizat, manifestarea a permis tuturor celor prezenți să-și prezinte în detaliu studiile și cercetările realizate în ultimul an, fie în Sala Mică a Palatului Culturii, fie în Sala de Oglinzi din același palat. Toate studiile și comunicările au fost deosebit de interesante, dar au atras atenția în mod deosebit cele ale dr. Elena Ploșniță, de la Muzeul Național de Istorie din Chișinău (”Despre cultul eroilor în Basarabia interbelică”), prof. univ. dr. Mircea Baron, Universitatea din Petroșani (”Concentrarea capitalului în mineritul carbonifer din Valea Jiului în anii 30 ai secolului XX”), prof. univ. dr. Ion Giurcă, Universitatea

”Hyperion” din București (”Aspecte privind evacuarea militară din teritoriul cedat Ungariei în anul 1940”), conf. univ. dr. Andrei Șiperco, Universitatea București (”Din amintirile Liubei Chișinevschi – o relatare din 1975”) și dr. Orbán János, Muzeul Județean Mureș (”Construcțiile din Dumbrăvioara ale contelui Teleki Sámuel”). O secțiune aparte a fost dedicată cărții tipărite, ocazie cu care au fost prezentate pe scurt un număr de 25 de cărți, anuare și reviste.

112

Impresii pozitive

Întrebat despre modul de organizare și obiectivul acesteia, dr. Virgil Pană, director adjunct al Muzeului Județean Mureș, cel mai implicat în organizarea acestui eveniment, a declarat: ”Împreună cu un mic colectiv de la muzeu, organizez acest eveniment de mai mulți ani și țin să le mulțumesc cu această ocazie pentru implicarea de care au dat dovadă de fiecare dată. Nu pot să nu remarc și sprijinul material constant pe care ni l-a acordat Consiliul Județean Mureș. Am urmărit ca această manifestare să fie an de an tot mai atractivă și drept dovadă că ea corespunde așteptărilor celor care au răspuns prezent, este și faptul că numărul acestora este an de an tot mai mare. Sunt oameni din domenii diverse de cercetare, unele conexe istoriei, dar studiile și comunicările lor vin să completeze în mod fericit acest mozaic al cunoașterii atât de necesar înțelegerii trecutului, prezentului, dar și viitorului.”

Prezent la manifestare și moderator la una dintre secțiuni, dr. Liviu Boar, director al Direcției Județene Mureș a Arhivelor Naționale, a precizat: ”Această manifestare completează și continuă în mod fericit o altă manifestare, anterioară, mă refer la Sesiunea de Comunicări Științifice organizată în luna anterioară de Arhivele Județene Mureș, în parteneriat cu Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș și Institutul de Științe Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș. Mă bucur că sunt prezent și mă bucucră faptul că studiile și comunicările ce vor fi prezentate – așa cum am putut să iau cunoștință din program – sunt deosebit de interesante, incitante chiar.”

Nicolae BALINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE