Problematica diabetului zaharat în sistemul medical românesc Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 197 Vizualizări

Problematica diabetului zaharat în sistemul medical românesc

1 rodica molnarPreședintele Asociației Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureș, Rodica Molnar, a participat marți, 5 aprilie, la evenimentul organizat la Parlamentul României cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită joi, 7 aprilie. Ziua Mondială a Sănătății a fost dedicată anul acesta Diabetului, iar tema evenimentului de marți a fost „Problematica diabetului zaharat în sistemul medical românesc”.

Potrivit acesteia, în cadrul evenimentului s-au abordat următoarele subiecte: vocea pacientului: „Problematica diabetului zaharat din perspectiva organizațiilor de pacienți”, problematica diabetului zaharat din perspectiva specialistului, rolul autorităților pentru asigurarea unei infrastructuri funcționale de îngrijire adecvată a persoanelor cu diabet zaharat și diabet, nutriție și boli metabolice – specialitate de sine stătătoare în medicina românească. Președintele ASCOTID Mureș a transmis că în cadrul acestei dezbateri s-a auzit o voce comună: „medici și asociații de pacienți care au susținut nevoia sporită a testelor de monitorizare a glicemiei, educația pacientului, care lipseste, echipa pluridisciplinară, despre care am citit doar în cărți, importanța tratamentului cu pompă de insulină și senzori”, a precizat Rodica Molnar. Pe lângă acestea, s-a mai discutat despre costuri, complicații, lipsa medicilor și asistenților educatori, analize etc. „Sper și îmi doresc ca toate demersurile noastre să nu rămână pe hartie și în curând să avem veștile promise”, a transmis președintele ASCOTID Mureș. Rodica Molnar i-a mulțumit președintelui Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, conf. univ. dr. Florin Buicu, că a devenit vocea pacientului și a prezentat mesajul ASCOTID, punând în atenția autorităților și a medicilor problemele copiilor și tinerilor cu diabet zaharat.

3 florin buicuPreședintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, conf. univ. dr. Florin Buicu, a transmis că nevoile pacienților cu diabet sunt multiple și parțial satisfăcute de sistemul de sănătate. Astfel, educația pentru sănătate, menținerea greutății normale a corpului și evitarea sedentarismului prin practicarea zilnică a exercițiilor fizice și alimentația echilibrată sunt metode de profilaxie a apariției bolii. „Dacă anul trecut Ziua Mondială a Sănătății a avut ca și temă Siguranța Alimentației sub sloganul „De la fermă la farfurie mâncarea sigură să fie”, în anul 2016 tema este reprezentată de Diabet. În anul 2012, diabetul a provocat decesul a peste 1,5 milioane de oameni la nivel mondial din care 80% provin din țările cu venit mediu și scăzut. În anul 2014, 9% din populația cu vârsta peste 19 ani la nivel mondial erau diabetici. 60 de milioane de europeni suferă de diabet. Acestea sunt cifrele. Organizația Mondială a Sănătății insistă asupra unui sistem de sănătate publica puternic, performant care să poată face față realităților cifrelor de mai sus. În cadrul manifestărilor desfășurate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății la Parlamentul României, ziua de 7 aprilie este dedicată pacientului cu diabet în sistemul de sănătate din România, „Vocea persoanei cu diabet”. În calitate de parlamentar de Mureș, de voce a mureșenilor în Parlament, consider că este importantă vocea pacientului cu diabet și îmi permit să vorbesc despre Asociatia Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureș, înființată cu 10 ani în urmă, care vine în sprijinul pacienților oferind servicii de consiliere psihologică, educație nutrițională și servicii de asistență socială pentru copii și tineri cu diabet zaharat de tip l, oferind asistență pentru șase județe ale țării. Nevoile pacienților cu diabet sunt multiple și parțial satisfăcute de sistemul de sănătate. Copiii și tinerii cu diabet tratați corespunzător vor fi persoane productive și nu pensionari de boală, consumatori de fonduri pntru tratarea complicațiilor. Educația pentru sănătate, menținerea greutății normale a corpului, evitarea sedentarismului prin practicarea zilnică a exercițiilor fizice și alimentația echilibrată sunt metode de profilaxie a apariției bolii”, a transmis, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, conf. univ. dr. Florin Buicu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE