Intervenţie în premieră la Spitalul de Urgenţă pentru echipa coordonată de prof. dr. Theodora Benedek. Valve aortice implantate prin cateterism cardiac Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5814 Vizualizări

Intervenţie în premieră la Spitalul de Urgenţă pentru echipa coordonată de prof. dr. Theodora Benedek. Valve aortice implantate prin cateterism cardiac

La Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș demarează primele proceduri de implant de valve aortice prin cateterism cardiac. Implantarea valvei aortice transcateter, în engleză Transcatheter Aortic Vave Implantatic (TAVI), este realizată de echipa de specialiști din cadrul Clinicii de Cardiologie Intervențională a SCJU Târgu-Mureș în noul laborator de cateterism cardiac, unde funcționează cel mai modern și bine dotat echipament de aparatură de cardiologie intervențională, respectiv un angiograf biplan performant.

Colaborare româno-elveţiană

Primele două proceduri de implant de valve aortice prin cateterism cardiac vor avea loc astăzi și vor fi efectuate de echipa de specialiști ai Clinicii de Cardiologie Intervențională și o echipă de specialiști de la Zürich. ”Există mai mulți candidați pentru această intervenție, selecția lor se va finaliza mâine (n.red. – astăzi) împreună cu echipa care vine din Zürich, echipa de specialiști cu care vom efectua intervențiile în comun”, a declarat prof. dr. Theodora Benedek, șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională. Potrivit acesteia, procedura minim invazivă durează aproximativ 20 de minute și înlocuiește operația deschisă prin chirurgia cardiovasculară ce are o durată mai mare de timp.

”Procedura fiind acoperită prin Programul Național de Boli Cardiovasculare, prin subprogramul de implantări de valve pe cale transcutanată costul unui astfel de dispozitiv de valvă percutană, conform normelor, este undeva în jur de 20.000 de euro. Pacienții care se adresează Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș ar trebui să poată beneficia de decontarea acestor valve prin Programul Național. (…) Valvele care vor fi implantate mâine (n. red. – astăzi) sunt procurate prin efortul Spitalul Clinic Județean de Urgență, fără a fi decontate prin programul național”, a adăugat prof. dr. Theodora Benedek.

Pentru primele două proceduri, finanțarea este acoperită de SCJU Târgu-Mureș. ”Spitalul a alocat suma necesară intervențiilor (n. red. – intervenții de înlocuire a valvelor aortice prin cateterism cardiac) care se vor realiza celor doi pacienți. Sunt primele intervenții de acest fel și dorim să le continuăm și pe viitor”, a precizat conf. dr. Szederjesi Janos, directorul medical al SCJU Târgu-Mureș.

Finanțarea prin Program Național, doar dacă se îndeplinesc criteriile

Pentru a beneficia de finanțare pentru aceste valve, în cadrul programului național, este nevoie de îndeplinirea unor criterii precum existența unei clinici de chirurgie cardiovasculară în structura spitalului.

”Târgu-Mureș este o situație unică în România în sensul că avem chirurgia cardiovasculară în această clădire, avem colaborare cu chirurgia cardiovasculară, deci nu se pune problema ca dacă avem o complicație să nu fie rezolvată. (…) Pe hârtie, în structura organizatorică a Spitalului nu figurează cuvântul chirurgie cardiovasculară, este entitate administrativă diferită IUBCvT (n. red. – Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovacsulare și Transplant) și nu dau (n. red. – Casa de Asigurări de Sănătate) undă verde pentru decontarea acestor valve prin programul național. Este o situație absurdă pentru că este o diferență de trei etaje între cele două clinici, chirurgie cardiovasculară există, colaborare există, există protocol semnat cu instituția tocmai pentru astfel de situații, dar niște persoane care au tendința spre birocrație excesivă nu dau undă verde. (…) Este foarte greu să găsești finanțarea ca să acoperi în mod constant un număr adecvat de proceduri. De aceea, trebuie să facem toate eforturile pentru ca și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș să intre în acest program de implantare transcutanată a valvelor. (…) Există toate competențele și acreditările necesare, este doar o chestiune financiară care se izbește de această birocrație și care ne împiedică în mod evident să procurăm mai multe valve să putem implanta la un număr mai mare de pacienți”, a conchis șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională din cadrul SCJU Târgu-Mureș.

Reacţia CJAS Mureş

Potrivit datelor furnizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureș, în cadrul Programului Național de Boli Cardiovasculare, SCJU Târgu-Mureș, prin secția clinică de cardiologie, derulează o serie de  activități, precum proceduri de dilatare percutană, proceduri de electrofiziologie, implantare de stimulatoare cardiace, implantare de defibrilatoare interne, proceduri de ablație, resincronizare cardiacă.

”În vederea derulării subprogramelor de tratament al pacienților cu insuficiență cardiacă în stadiul terminal prin asistare mecanică a circulației pe termen lung, tratamentul pacienților cu stenoze aortice, declarați inoperabili sau cu risc chirurgical foarte mare, prin tehnici transcateter, tratamentul bolnavilor cu malformații cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie intervențională solicitarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș nu a putut fi avizată favorabil deoarece la data depunerii acesteia nu îndeplinea criteriile obligatorii din chestionarul prevăzut în Ordinul Președintelui CNAS nr. 245/2017, pentru aprobarea Normelor Tehnice de realizare a Programelor Naționale de Sănătate Curative  pentru anii 2017/2018, cu modificările și completările ulterioare. Unitatea sanitară poate reveni asupra solicitării în momentul în care va îndeplini cumulativ criteriile obligatorii”, a declarat Rodica Biro, președinte CJAS Mureș.

Arina TOTH

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE