Tezaurul ”Aurul pustei” expus la Târgu-Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 207 Vizualizări

Tezaurul ”Aurul pustei” expus la Târgu-Mureș

Vernisajul va avea loc joi, 18 aprilie, la secția de istorie a Muzeului Județean Mureș din Cetatea  Medievală, iar expoziția va rămâne deschisă până pe 5 august. Este vorba de cel mai important tezaur aparținând epocii migrațiilor din zona Europei Centrale.

Directorul Muzeului, Soos Zoltan, a explicat că tezaurul, care a aparținut unul lider avar de la sfârșitul secolului al VIII-a, început de secol IX, a fost descoperit în 1799 la Sânnicolau Mare, iar piesele sunt copii ale originalelor, aflate în Viena. Există o întreagă dispută de revendicarea și proveniența acestui tezaur, Soos Zoltan amintind de patru teorii, una maghiară, una românească, una bulgară și una, cea mai probabilă, cea a unul lider militar avar.

”Tezaurul, având în vedere contextul politic de atunci, adică cel al Imperiului Austro-Ungar, a ajuns la Viena în colecția familiei de Habzburg, și de atunci originalele doar acolo pot fi văzute. În secolul XIX statul maghiar a cerut piesele din tezaur, dar nu li s-a îngăduit să realizeze decât copii fidele ale acestora, respective din aur. Acest tezaur nu conține piese ce țin strict de tradiția avarilor, ci are piese romane târzii, bizantine și din zona califatelor arabe. Spre a menține pacea, Bizanțul plătea sume colosale pentru acești lideri avari, în aur, evident sau donau obiecte. Se cunosc 23 de piese – vase, pahare, oale, urcioare. Tezaurul original nu a fost niciodată evaluat, însă copiile fidele sunt evaluate la circa 200.000 de euro”, a explicat Soos Zoltan, care a mai precizat că un tezaur similar este cel de la Pietroasa, care a aparținut unul lider got.

Informațiile privind descrierea și istoricul pieselor pot fi accesate și pe siteul Muzeului Județean Mureș, ca și cu coduri pentru telefonul mobil, dar dacă e nevoie se poate face și ghidaj detaliat despre piese – unele reflect orfevrăriile avarilor, a Bizanțului, cea arabă sau romană.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE