Deputatul PSD Florin Buicu atrage atenția: salariile din Sănătate și tratamentele pacienților, afectate în 2020! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2675 Vizualizări

Deputatul PSD Florin Buicu atrage atenția: salariile din Sănătate și tratamentele pacienților, afectate în 2020!

Bugetul alocat pentru anul viitor pentru Sănătate este mai mic față de cel din acest an. Potrivit documentului publicat de Ministerul Finanțelor Publice, bugetul la Sănătate se reduce la 11,48 milioane lei în 2020, cu 22,8% mai puțin față de 2019. Președintele Comisie de Sănătate din Camera Deputaților, Conf. Dr. Florin Buicu, a atenționat într-o postare pe pagina sa de Facebook că reducerea bugetului la sănătate ”dovedește că Sănătatea nu este o prioritate pentru PNL”.

Potrivit Sintezei fondurilor alocate pe surse și titluri de cheltuieli pe anii 2018-2023 din documentul publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, creditele bugetare pentru sistemul sanitar românesc vor fi anul viitor de 11.488.518 lei, în condițiile în care pentru anul 2019 suma a fost de 14.887.706 lei.

Conf. Dr. Florin Buicu a precizat că bugetul Ministerului Sănătății pentru anul 2020 va fi mai mic inclusiv pentru cheltuielile de personal.

”Atrag atenția că din bugetul Ministerului Sănătății se plătesc prin transferuri salariile rezidenților al căror număr a crescut în acest an, salariile din UPU, DSP etc. Să înțeleg că este acoperit impactul creșterii numărului de rezidenți? Eu zic că nu.
Oricum, constatăm o scădere a bugetului Ministerului Sănătății, de 22,8% față de 2019, în condițiile în care acest buget trebuia să crească”, a atras atenția Conf. Dr. Florin Buicu.

”Spitalele din România vor avea mai puțini bani în 2020 față de 2019 pentru servicii medicale, cu vreo 500 de milioane. Din acești bani se plătesc și salariile din spitalele publice. Oare de unde se vor tăia banii?”, a adăugat președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Nu în ultimul rând, bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este mai mic pentru anul 2020, deși a solicitat majorarea bugetului cu 20%. Pentru anul 2020 propunerea de buget este de 41.155.251 lei, în condițiile în care pentru anul 2019 a fost de 41.919.215 lei.

”Este mai mic decât cel al anului 2019 cu 800 de milioane lei. Din acești bani se plătesc medicamente compensate și gratuite, servicii medicale la toate categoriile de furnizori, inclusiv salariile din spitalele publice, programele de sănătate curative”, a adăugat Conf. Dr. Florin Buicu.

Acesta a atenționat că în buget nu este cuprinsă o majorare a sumei și pentru medicina primară care ar fi trebuit să primească mai mulți bani.

Arina TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE