Home / Slider / FOTO: Iată, că se poate! Sângeorgiu de Mureș, exemplu pozitiv în domeniul social

FOTO: Iată, că se poate! Sângeorgiu de Mureș, exemplu pozitiv în domeniul social

Distribuie

În timp ce unii se ceartă ce ar trebui făcut, sau nu cu familiile sărace, copiii acestora, viitorul lor în comunitate… în comuna Sângeorgiu de Mureș autoritățile locale au găsit soluții, iar rezultatele pozitive nu au întârziat să apară!

Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș, în frunte cu primarul ing. Sófalvi Sandor Szabolcs și partenerii lor, au demarat o strategie locală în domeniul social. Aceasta a fost pusă în aplicare în urmă cu doi ani și în aceste zile deja se poate vorbi de rezultate concrete: zeci de persoane provenind din familiile rome și-au găsit loc de muncă și au fost angajate în mod legal, sute de copii au beneficiat de servicii educaționale, reducându-se și abandonul școlar, alte sute de adulți au urmat diferite cursuri de calificare unii dintre ei devenind chiar și antreprenori, au fost create zeci de locuri de muncă, iar prin serviciile socio-medicale, inclusiv prin facilitarea lor la consultații medicale gratuite, condițiile de trai din multe familii nevoiașe au fost îmbunătățite în mod considerabil!

”O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș”

Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș a fost printre puținele primării din județ, dar și din toată România, care pe lângă numeroasele proiecte de dezvoltare a infrastructurii a considerat că e important să se ocupe, din timp, de probleme sociale și de combatere a sărăciei.

Astfel, autoritățile locale au întocmit, au depus și au câștigat un amplu și foarte greu proiect social, finanțat din fonduri europene, care nu întămplător a fost denumit ”O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș”.

În perioada 2017-2021 se derulează în comuna Sângeorgiu de Mureș de către Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș și partenerii Școala Gimnazială ”Sfântul Gheorghe”, Asociația Divers, Asociația ”Caritas – Asistență socială” un proiect care urmărește dezvoltarea de servicii integrate, adresate întregii familii, în domeniul educației, angajării în muncă, furnizării de servicii sociale și medico-sociale, îmbunătățirea condițiilor de locuit prin racordare la canalizare, acordării de asistență juridică pentru întocmire acte de stare civilă și de proprietate în patru comunități identificate ca marginalizate din comuna Sângeorgiu de Mureș unde majoritatea locuitorilor aparțin minorității rome.

Servicii integrate pentru peste 570 de beneficiari

Au beneficiat până acum de servicii integrate peste 570 de beneficiari, din care 270 de copii și peste 300 adulți, după cum urmează:

Servicii educaționale pentru copii:

– 60 de copii au urmat grădiniță de vară, serviciu dezvoltat pentru copiii care nu au frecventat nicio formă de învățământ preșcolar pentru a-i pregăti pentru momentul în care sunt înscriși la școală.

– 210 copii au urmat sau urmează programele ”Școală după școală” pentru clasele I-IV, mentorat pentru clasele V-VIII și ”A doua șansă” pentru cei care nu și-au finalizat studiile minim obligatorii, precum și activități de dezvoltare personală prin care se dorește creșterea performanței și participării școlare a copiilor din familii defavorizate.

Servicii de formare, informare, consiliere și medierea muncii pentru persoane adulte:

– 70 de beneficiari au urmat sau urmează cursuri de calificare (inițiere) în cele mai potrivite pentru ei și căutate meserii pe piața muncii: lucrător în construcții, confecționer cablaje auto, bucătar și altele.

– 118 de beneficiari au urmat sau urmează cursuri de competențe sociale și civice, IT, limba engleză.

– 28 de persoane au absolvit un curs de antreprenoriat, care s-a finalizat cu un concurs de planuri de afaceri și acordarea de subvenții pentru înființarea a 10 noi afaceri și a minim 10 noi locuri de muncă.

– Job-shop – centru pentru consilierea și medierea locului de muncă prin care s-au evaluat, informat, consiliat 304 de persoane și au obținut un loc de muncă 34 de beneficiari.

– Acordarea unei subvenții angajatorilor care au angajat 15 persoane dintre beneficiarii proiectului timp de 12 luni.

Servicii sociale și socio-medicale pentru toți beneficiarii proiectului:

– Este în faza de finalizare construcția unui Centru comunitar integrat în Sângeorgiu de Mureș.

– Este în curs de finalizare înființarea a două puncte igienico-sanitare în Sângerogiu de Mureș și în Cotuș.

– S-a înființat un Centru de tineret în incinta Căminului cultural din satul Cotuș.

– Facilitarea accesului tuturor celor 570 de beneficiari copii și adulți la servicii medicale gratuite.

– Oferirea unei mese calde pentru copiii implicați în activități educaționale.

– Evaluarea a 150 de copii și asigurarea de servicii de logopedie pentru copii care au nevoie.

Îmbunătățirea condițiilor de locuit prin racordarea la rețeaua publică de canalizare a zeci de case din una din zonele marginalizate identificate în Sângeorgiu de Mureș.

Acordarea de asistență juridică pentru reglementari de acte de stare civilă, precum și de reglementare a proprietații asupra terenului pentru acele familii a căror locuință va fi racordată la rețeaua de canalizare publică.

Promovarea nediscriminarii și a multiculturalismului în cele patru zone marginalizate din comună, unde se desfășoară campanii de informare și conștientizare ce își propun să combată prejudecățile și discriminarea pentru demolarea zidurilor invizibile, dar foarte tangibile, care despart cele patru zone marginalizate de restul comunei.

Prin activitățile sale, proiectul urmărește să se creeze premisele necesare asigurării reducerii numărului de persoane din comunitățile marginalizate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială și ruperea cercului vicios al sărăciei unde, generație după generație, sărăcia părinților generează sărăcia copiilor, viitori adulți, părinți săraci la rândul lor.

Iată, Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș a demonstrat că se poate, iar unde este ”dăruire dar și perseverență în munca de zi cu zi, unde există o sensibilitate aparte față de problemele oamenilor”, așa cum declară însuși primarul ing. Sófalvi Sandor Szabolcs, acolo și rezultatele pozitive vor fi pe măsură!

(Redacția)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.