INTERVIU. Conf. Dr. Cristian Boeriu: ”Prin înăsprirea regulilor de siguranță s-a reușit limitarea răspândirii infecției” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2481 Vizualizări

INTERVIU. Conf. Dr. Cristian Boeriu: ”Prin înăsprirea regulilor de siguranță s-a reușit limitarea răspândirii infecției”

Prin măsurile de primă urgență luate la nivelul județului Mureș în momentul apariției focarelor de infecție cu virusul SARS-CoV-2 s-a reușit reducerea aproape la zero a noilor cazuri apărute în aceste focare. În continuare, pericolul apariției de noi cazuri nu a trecut dacă nu sunt respectate regulile de distanțare socială, de igienă prin spălarea frecventă a mâinilor și chiar purtarea de măști în spații închise, a recomandat Conf. Dr. Cristian Boeriu, consilier onorific pe probleme medicale în cadrul Instituției Prefectului -Județul Mureș și cadru didactic la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș. În cadrul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi, Conf. Dr. Cristian Boeriu a vorbit despre măsurile care au fost luate la nivelul județului Mureș pentru limitarea răspândirii cazurilor de pacienți cu COVID-19, despre importanța respectării regulilor impuse în perioada stării de urgență și după data de 15 mai, testarea populației și nu numai.

Reporter: La începutul lunii aprilie ați fost numit consilier pe probleme medicale la nivelul Prefecturii Mureș. Ce atribuții aveți în acest sens?

Conf. Dr. Cristian Boeriu: La începutul lunii aprilie am fost solicitat să mă alătur echipei doamnei prefect Mara Togănel, în calitate de consilier onorific pe probleme medicale. Rolul meu este acela de a consilia prefectul județului în domeniul medicinei de urgență, respectiv în domeniul aplicării măsurilor de primă urgență cu caracter medical la situația generată de coronavirusul SARS- CoV- 2. Cel mai relevant exemplu ar fi cel legat de identificarea zonelor reprezentând focare de infecție în județul Mureș și luarea deciziei corecte în ceea ce privește măsurile de izolare a acestor zone, în colaborare cu forțele de ordine.

Rep.: Cum caracterizați comportamentul mureșenilor privind riscul pe care îl comportă virusul SARS-CoV-2 raportat la numărul de infectări și decese la nivelul județului Mureș? Există un procent scăzut al culturii în sănătate?

C.B.: M-am uitat la statisticile prezentate în mass media, la un moment dat județul Mureș era în top 10 (top 10 județe cu număr mare de infectări de la nivel național – n.r.). Într-adevăr, am avut o perioadă în care numărul zilnic de infectări noi a fost foarte mare. În mare parte acest număr se datorează probabil unui comportament inadecvat a o parte dintre locuitorii județului Mureș în raport cu prevederile ordonanțelor militare, care arată foarte clar care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm în așa fel încât să limităm la maxim transmiterea acestui virus. Am fost surprins, de multe ori, în timpul stării de urgență, ca în special în anumite intervale orare să văd foarte mulți pietoni în centrul orașului, multe mașini, și acest lucru s-a întâmplat după ce a fost anunțată intenția de a se relaxa ușor măsurile care au fost impuse prin ordonanțele militare. Consider că acest lucru este total greșit pentru că noi suntem încă în pericol foarte mare și suntem încă sub incidența stării de urgență, până la data de 15 mai și respectarea acestor reguli este absolut obligatorie. Au fost anumite zone din județul Mureș în care numărul de infectați a fost mai mare, sunt acele zone pe care le-am numit focare, dar împreună cu forțele de ordine, cu autoritățile locale, prin măsurile care au fost luate, s-a reușit limitarea. Ce înseamnă acest lucru? În ultima perioadă numărul de infectați noi din aceste zone a fost zero. Acest lucru reprezintă un indicator foarte important în momentul în care încercăm să evaluăm măsurile care au fost luate în ideea de a opri transmiterea acestei boli în focare. Am evitat carantina, care impune niște măsuri administrative deosebite, și, prin înăsprirea regulilor de siguranță, de securitate, care a fost impuse populației acestor zone, s-a reușit practic limitarea răspândirii infecției și ne apropiem de stingerea focarelor.

Rep.: Câte focare au fost în județul Mureș?

C.B.: Putem discuta de trei focare mai importante de la începutul lunii aprilie până în acest moment, dar toate sunt sub control. Dar aceste focare pot să reapară oricând, în special dacă populația nu respectă regulile de distanțare socială și toate elementele care au fost impuse prin ordonanțele militare.

Rep.: În condițiile în care va începe o relaxare a restricțiilor, din data de 15 mai, având în vedere acest comportament al mureșenilor poate exista riscul unei creșteri alarmante a numărului de cazuri?

C.B.: La data de 15 mai se va ridica starea de urgență, iar acest lucru va relaxa puțin măsurile limitative care au fost impuse populației vis a vis de libera circulație, în special. Sigur, este necesară o relaxare a acestor măsuri având în vedere că trebuie să repornim cumva economia, dar pe de altă parte acest lucru nu înseamnă să scădem vigilența vis a vis de posibila transmitere a acestui virus. Virusul va exista în continuare, pericolul de infectare la fel și populația trebuie să înțeleagă că aceste reguli trebuie să fie respectate, ele trebuie să fie autoimpuse. Oamenii trebuie să conștientizeze pericolul, să respecte regulile în măsura posibilităților, pentru că dacă nu, este foarte posibil ca undeva după jumătatea lunii mai, începutul lunii iunie, să avem din nou probleme foarte mari.

Rep.: Pentru eventualitatea creșterii numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus s-a amenajat spitalul suport COVID în cadrul UMFST Târgu Mureș. Este suficient sau se va construi și un al doilea spital modular?

C.B.: Într-adevăr, la inițiativa Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și în special la propunerea domnului rector Prof. Dr. Leonard Azamfirei, Sala Polivalentă din cadrul UMFST a fost pusă la dispoziție de către universitate în vederea creării unor spații special amenajate pentru primirea și îngrijirea pacienților COVID pozitivi. Discutăm despre pacienții declarați pozitiv, dar asimptomatici, sau cu simptomatologie foarte ușoară. Este un proiect foarte complex și, spun eu, unic în țară în acest moment deoarece a implicat pe de o parte universitatea, prin punerea la dispoziției a acestui spațiu și suportarea tuturor cheltuielilor legate de compartimentarea sălii și  a cheltuielilor de modificări de construcție care au trebuit să fie făcute, dar și participarea autorităților publice locale, și aici mă refer la Consiliul Județean care a adoptat o Hotărâre a Consiliului prin care au fost alocate sume importante pentru amenajarea totală a acestui spațiu, respectiv pentru asigurarea sursei de oxigen la fiecare pat, aer comprimat, instalații electrice și orice alte cheltuieli ce pot să apară în momentul în care se face un astfel de proiect;  Instituția Prefectului care a avut rol de mediator, a reușit să aducă la masă mediul academic, autoritatea publică locală și mediul de afaceri, totodată Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic Județean Mureș, care împreună au participat la realizarea și succesul acestui proiect. Sala polivalentă a fost predată de către UMFST către Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, care a preluat în administrare această secție modulară. Mai există niște lucrări de amenajare din punct de vedere medical și sperăm ca într-un timp relativ scurt acest spațiu să poată fi disponibil. Ceea ce doresc să remarc este faptul că această secție modulară este un spațiu de back up, care va fi utilizat în cazul în care spațiile din spitale vor fi ocupate cu pacienții COVID. Avem în vedere și utilizarea altor spații în cazul în care lucrurile vor escalada, dar la acest moment nu există un proiect în derulare care să creeze spații spitalicești.

Rep.: Statisticile arată că țara noastră reușește să mențină pandemia în frâu, însă numărul de teste efectuate este mai scăzut față de alte țări. La nivelul județului Mureș, din statistica DSP-ului, până la data de 15 aprilie, numărul de testări zilnice a ajuns la puțin peste 100. Există aparat de testare RT-PCR în județul Mureș, așadar putem vorbi de o capacitate de testare redusă, de personal puțin, de un număr redus de teste alocat pe județ sau de o dimensiune mai redusă a răspândirii virusului în comunitatea mureșeană?

C.B.: Numărul de testări efectuate este un subiect sensibil în toată țara, au existat anumite limitări cel puțin la începutul pandemiei prin faptul că nu au existat aparate suficiente, nu au existat centre suficiente unde se fac aceste testări. Este un anumit instructaj, antrenament, pe care personalul care lucrează în laborator trebuie să-l aibă. Acest deficit s-a îmbunătățit mult în ultima lună, în Târgu Mureș există la nivelul Centrului de Cercetare al UMFST un aparat care funcționează zilnic și care are o capacitate de testare, momentan, de aproximativ 180-200 de teste pe zi, în condițiile în care personalul care deservește laboratorul lucrează zilnic, fără să fi avut de o lună de zile un weekend liber sau sărbători. Și de sărbătorile pascale au fost efectuate teste, deoarece au apărut suspecți în număr mare și pacienți suspecți COVID pozitivi la care trebuiau făcute testările în intervalul dictat de ghidurile internaționale.

Am avut în primele săptămâni de la darea în folosință a acestui aparat undeva la 70-80 de teste care se efectuau zilnic pentru ca în prezent să se dubleze. În unele zile s-au făcut teste la capacitatea maximă, chiar și peste capacitatea maximă în sensul în care au existat două situații în care au fost introduse două șarje deoarece numărul de probe care s-au trimis de la laborator a fost foarte mare. Sigur, aici discutăm de două feluri de probe: pe de o parte sunt probele care sunt luate de la pacienții suspecți COVID-prima testare, și testele care sunt făcute periodic la pacienții internați, cunoscuți fiind ca infectați cu virus și la care se fac un număr de testări la un anumit interval de timp până la negativare.

Rep.: Ar fi oportun să se facă o testare în masă a populației?

C.B.: Nu există niciun ghid internațional recunoscut care să arate neapărat o eficiență foarte mare a unei astfel de măsuri. Într-adevăr, există recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății care spune ”testați, testați”, adică să se facă un număr cât mai mare de teste în vederea identificării pacienților pozitivi asimptomatici, care să fie izolați în momentul următor.

Rep.: Purtarea măștilor de protecție cât de eficientă este? Ce trebuie să știe populația despre rolul pe care îl are purtarea măștii în spațiile publice închise, dar și deschise, ținând cont de eventualitatea relaxării măsurilor?

C.B.: Există mai multe tipuri de măști, eu mă voi referi la cele obișnuite, chirurgicale, care sunt recomandate pentru populație. În primul rând trebuie remarcat faptul că o persoană, prin purtarea acelei măști, protejează persoanele din jurul ei de răspândirea virusului, care știm că se răspândește pe cale aeriană prin acele picături flugger  diseminate în momentul în care strănutăm, tușim sau chiar vorbim. Practic, eu dacă port o mască nu mă protejez eu însumi de transmiterea acelui virus, ci îl protejez pe cel din fața mea.

La nivelul OMS există recomandări vis a vis de purtarea permanentă a acestui tip de măști, în special în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun.

Distanțarea socială este măsura cea mai eficientă în acest moment, la care se adaugă spălarea corectă și frecventă a mâinilor și utilizarea măștilor. Toate acestea nu pot să reprezinte decât elemente benefice în ceea ce înseamnă limitarea transmiterii acestei boli.

A consemnat Arina TOTH

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE