INTERVIU. Activitate reluată în proporție de 80% la Spitalul din Târnăveni Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4419 Vizualizări

INTERVIU. Activitate reluată în proporție de 80% la Spitalul din Târnăveni

Spitalul Municipal ”Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni și-a reluat activitatea în proporție de 80% după încetarea stării de urgență. De altfel, pe parcursul stării de urgență consultațiile în ambulatorul de specialitate nu au fost întrerupte. Unitatea sanitară derulează o serie de investiții în această perioadă, printre cele mai importante fiind proiectul de modernizare a Ambulatorului de specialitate. Mai multe detalii a oferit Ec. Zsuzsanna Megheșan, managerul Spitalului Municipal ”Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Reporter: În ce măsură s-a reluat activitatea la Spitalul din Târnăveni după finalizarea stării de urgență și intrarea în stare de alertă, astfel încât pacienții să beneficieze de cât mai multe servicii medicale?

Ec. Zsuzsanna Megheșan: După finalizarea stării de urgență Spitalul Municipal ”Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni și-a reluat activitatea în proporție de 50%, dar după o săptămână adresabilitatea pacienților a crescut și la ora actuală lucrăm undeva la 80% din capacitate. Am reușit să implementăm acea măsură de distanțare și anume în saloanele mari, unde inițial erau șase paturi, acum sunt 3-4 pacienți, iar în saloanele mai mici sunt internați 1-2 pacienți.

În zonă fiind un segment de populație cu vârstă peste medie, majoritatea cu boli cronice, au necesitat internare în această perioadă.

Urgențele medico-chirurgicale nu au fost refuzate iar intervențiile chirurgicale programabile au fost realizate pe bază de programare. Consultațiile în ambulator, investigațiile, nu au fost suspendate deloc, nici pe perioada stării de urgență. În fiecare cabinet din ambulatorul de specialitate s-au efectuat consultații, cu programare, cu respectarea măsurilor necesare limitării răspândirii SARS-CoV-2.

Rep.: Cum au fost regândite circuitele astfel încât să fie evitat sau redus la minim riscul de infectare al pacienților și al personalului medical?

Z.M.: Pacienții au circuit separat, la fel și personalul, ne și permite clădirea ambulatoriului. În secțiile unde efectiv s-a putut am reușit să mai realizăm niște circuite funcționale, în special Compartimentul de Boli Infecțioase care a funcționat ca și zonă tampon a spitalului. Avem 7 saloane pentru zona tampon, 7 locuri în total, pacienți sunt singuri în salon pentru că nu ai de unde să știi dacă unul este pozitiv și celălalt negativ.

Toate cazurile suspecte sunt testate și apoi redirecționate către secțiile unde se preiau în funcție de patologie. Pacienții care se prezintă în unitate cu simptomtologie respiratorie sunt internați în Compartimentul de Boli Infecțioase, li se recoltează proba pentru  determinarea SARS-CoV 2 și dacă se pozitivează sunt trimiși la spital, la Târgu Mureș, iar dacă rezultatul este negativ îl transferăm pe secții în funcție de patologie.

Referitor la materialele de protecție, noi am avut de la început materiale sanitare și echipamente de protecție. Am făcut o procedură privind monitorizarea echipamentelor de protecție.

Rep.: Accesul aparținătorilor a fost restricționat la începutul pandemiei. Se vor ridica aceste restricții?

Z.M.: Este restricționat în totalitate accesul vizitatorilor în spital, dar pacienții au dreptul ca aparținătorul să-i aducă cele necesare. Pachetul se predă la poarta spitalului, se semnează, vine persoana de pe secție, îl preia și-l duce pacientului.

Rep.: Spitalul derulează în această perioadă o serie de investiții. Vă rog să oferiți mai multe detalii.

Z.M.: Avem în derulare rețeaua internă de canalizare, atât menajeră cât și cea pluvială. Și în această perioadă (perioada stării de urgență – n.r.) s-a lucrat. Acum s-a câștigat licitația pentru reparații și modernizare a cabinetelor din ambulatorul de specialitate. Se va zugrăvi, se va pune tarket, se va schimba instalația electrică, grupurile sanitare vor fi modernizate. Urmează să facem reparația la garaje și atelierul mecanic.

Rep.: La rectificarea de buget de la ședința de Consiliu Județean, Spitalul din Târnăveni a beneficiat de finanțare…

Z.M.: Da, am avut o rectificare de buget pentru acel stimulent de risc al angajaților. Trebuia să includem personalul sanitar și auxiliar care a participat la îngrijire, evaluare, transport pacienți confirmați sau suspecți. Sunt aproximativ 500 de persoane beneficiare.

A consemnat Arina TOTH

Material realizat, în cadrul noii rubrici Ghidați-vă după Zi de Zi, cu sprijinul grantului Google despre care mai multe detalii găsiți aici – https://newsinitiative.withgoogle.com/journalism-emergency-relief-fund

Foto: Nagy Tibor (Népújság)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE