Márk Endre: „Reghinul are nevoie de strategie, nu de povești” Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 3350 Vizualizări

Márk Endre: „Reghinul are nevoie de strategie, nu de povești”

Municipiul Reghin  se înscrie în rândul administrațiilor care au bifat un nou început, respectiv o nouă conducere, în urma votului exprimat la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Astfel, la conducerea Primăriei Reghin a venit Márk Endre, fostul viceprimar, care ne-a acordat un prim interviu în noua sa postură, de edil șef al municipiului Reghin.

Reporter: Să începem cu începutul. Cum a decurs prima zi în noua funcție de primar, profesional vorbind?

Márk Endre: A fost o zi plină de emoții dar și de responsabilitate maximă. Prima zi a fost o zi destul de grea. Am dorit să preiau, să revăd fiecare proiect în parte. Știam de fiecare proiect dar nu aveam detaliile fiecăruia, în termenul cel mai scurt.

Rep.: Teoretic, fiind patru ani viceprimar, cunoșteați probleme existente în cadrul primăriei dar care, din cvarii motive,  nu au putut fi rezolvate.  Putem vorbi acum de o situație diferită, în ce privește posibila lor rezolvare?

Márk Endre: Avem multe probleme, la toate nivelele. Am demarat procesul de reorganizare administrativă a Primăriei și a instituțiilor subordonate. Scopul principal al acestei reorganizări este cel de a eficientiza activitatea funcționarilor Primăriei în relația cu cetățenii municipiului Reghin. Colaborarea constantă cu reprezentanții mediului public și privat, a instituțiilor și organizațiilor pentru a găsi cele mai eficiente soluții la problemele cu care se confruntă reghinenii sunt prioritățile mele. Doresc o administrație publică accesibilă, eficientă și transparentă.

Rep.: Celebra expresie foarte des folosită: greaua moștenire. E valabilă și în ce privește Primăria Reghin?

Márk Endre: Din păcate da, e valabil și la nivelul administrației din Reghin. Avem multe proiecte pornite, dar din cvarii motive sunt în stand-by. De 2 săptămâni încercăm să le rezolvăm, rând pe rând, pentru a le putea implementa. Din comoditate sau poate superficialitate, s-au omis criterii importante ale finanțării proiectelor, ceea ce ar putea suspenda fondurile alocate. Sper să reușim să le rezolvăm în timp și să le putem finaliza cât de repede posibil. Pe de altă parte, dorim să implementăm noi proiecte. Reghinul are nevoie de strategie, nu de povești. Vom lucra cu rigoare, eficient, cu gândul la cetățeni, la cei care au avut încredere în noi.

Rep.: Care sunt la zi prioritățile pe agenda primarului Reghinului, Márk Endre?

Márk Endre: Proiectele demarate în Reghin în anii precedenți vor continua dar vom implementa și proiecte noi. PUG-ul a fost trimis la CNADRN în vederea depunerii spre avizare la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. În legătură cu Centura ocolitoare s-a emis, de către Consiliul Județean, certificatul de urbanism pentru centura ocolitoare a municipiului Reghin; urmează să se facă CF-ul și apoi DPAC-ul. Renovarea completă a străzii Câmpului este în curs. Șanțul de scurgere a apei pluviale, proiectarea trotuarului și asfaltarea completă a străzii sunt necesare, valoarea totală a investiției proiectului multianual ajungând la 600.000 de euro. Am predat lucrările de reabilitare a terenului de sport „Metalul” către firma de construcții care a câștigat licitația. Valoarea totală a investiției depășește suma de 300.000 de euro.

Rep.: Până la realizarea marilor proiecte, care se traduc în ani, cum veți gestiona problemele la nivel de oraș? Circulația, traficul, situația RAGCL Reghin care, din spusele unora, e o gaură care înghite cam mult peste ce poate să ofere ca și servicii.

Márk Endre: Prin proiectul „Asigurarea mobilității în Municipiul Reghin” la începutul primăverii vor sosi primele autobuze din cele 10. Eficientizarea RAGCL-ului este una din preocupările majore. Trebuie să găsim formula cea mai convenabilă să trecem la colectarea selectivă a deșeurilor, în cel mai scurt timp. Avem nevoie de un Smart City, de digitalizarea administrației. Nu este normal ca în secolul XXI cetățeanul să fie plimbat de la ușă la ușă, să stea la cozi și să aștepte după programări.

Rep.: Reghinenii se tot întreabă de soarta proiectelor  de la Pădurea Rotundă,  Canalul Morii.  Se întrevede vreo preocupare din partea municipalității pentru aceste proiecte?

Márk Endre: Îmi doresc un Reghin viabil, tocmai de aceea avem un proiect pentru Parcul Central și unul pentru Parcul Tineretului, împreună cu Muzeul Kohl Istvan. Proiectul Parcului Central aduce îmbunătățiri radicale în ceea ce privește circulația din centrul orașului, problema parcărilor, fațada clădirilor, cablurile care atârnă la tot pasul. Dezvoltarea posibilităților de distracție pentru tineri, un Complex Sportiv + Piscină fac parte din planurile noastre. Proiectul Pădurea Rotundă trebuie reluat, chiar dacă nu în forma inițială, avem nevoie de piste pentru bicicliști dar și de drumuri asfaltate și bine întreținute. Pe terenul din spatele Spitalului trebuie să construim un nou spital, la standarde europene. În actuala clădire nu mai are sens să investim, nu ne aparține și nu putem face investiții mari. Lucrările sistate de la Canalul Morii trebuie reluate, proiectul trebuie discutat din nou cu Apele Române și cu ONG-urile pentru a găsi cea mai bună variantă.

Rep.: Legat de proiectele pe fonduri europene, cum veți încerca atragerea acestor fonduri în condițiile în care, Primăria Reghin a fost văduvită în ultimii de ani de un department special înființat pentru acest lucru ?

Márk Endre: Toate proiectele enumerate mai sus pot fi realizate din fonduri europene. Tocmai de aceea am avut deja discuții cu firme profesioniste,care au rezultate foarte bune în ceea ce privește atragerea de fonduri europene și vom colabora cu ele. Nu ne permitem aceste investiții din fonduri proprii.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE