Home / Administratie / Dezbateri despre pășunat în Consiliul Local Deda

Dezbateri despre pășunat în Consiliul Local Deda

Distribuie

Consilierii locali ai comunei Deda au fost convocați vineri, 20 noiembrie, la o ședință ordinară găzduită de Căminul Cultural din comună.

Primul din cele șapte puncte pe ordinea de zi a fost proiectul privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Primăriei comunei Deda pentru anul 2020. Proiectul a fost aprobat cu majoritate de voturi, cu amendamentul care prevede alocarea sumelor pentru iluminatul festiv, respectiv sumelor pentru pachetele de sărbători destinate elevilor comunei Deda. Astfel, consilierii au aprobat alocarea sumei de 15.000 de lei pentru pachetele de sărbători destinate copiilor din comună, iar pentru iluminatul festiv s-a aprobat alocarea sumei de 50.000 de lei.

Consilierii au aprobat destinația și prețurile de pornire la licitația de masă lemnoasă din cota anului 2020 pentru partizile 6329, 6398, 6410, 6401, 6405, 6411, 6413, 6415, 6417, prețurile stabilite de consilieri fiind între 90 și 110 lei per metru cub.

„Va fi o licitație, iar în cazul care lemnul nu se va vinde vom găsi o altă modalitate de a exploata acest lemn”, a precizat Ioan Vancu, președintele de ședință.

Consilierii PSD: Marius Teodor Ceontea, Ioan Valer Marcu, Bănulici Liliana Veronica Covrig, Silviu Bîndilă, Emil Borșan, Ovidiu Artimon Mircea

Cei 13 consilieri au mai aprobat nominalizarea reprezentantului comunei Deda în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureș și în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Invest Mureș, în persoana primarului comunei, Lucreția Cadar, precum și rezilierea Contractului nr. 831 din 27 martie 2019 de delegare a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale și a altor fluxuri de deșeuri și operarea stației de transfer Reghin, componente ale serviciului de salubrizare al județului Mureș, zona 4 Reghin.

 De la completări de HCL, la număratul animalelor

Cel mai dezbătut proiect aflat pe ordinea de zi a fost cel privind completarea Hotărârii Consiliului Local (HCL) Deda nr. 43 din data de 15 iunie 2020. Povestea din spatele acestui proiect sună cam așa: un proprietar de animale a decedat, iar efectivul a fost moștenit de soția acestuia, în condițiile în care cei doi fii au renunțat la această moștenire. Astfel, trebuiau aduse completări privind contractul de pășunare, lucru cerut și de Instituția Prefectului – Județul Mureș. Discuțiile s-au aprins în momentul în care unii dintre consilieri, în frunte cu Cristi Gavrilescu au invocat verificarea efectivului de animale deținut de persoana care face obiectul proiectului, aspect considerat ca lipsit de relevanță față de proiectul dezbătut în cadrul ședinței.

Consilierii Pro România, PNL și PHRALIPE: Marian Enache, Bîndilă Cristina Maria Jabenițean, Liviu Făgăraș, Fănică Adrian Vlaic, Liviu Buna și Cristian Gavrilescu

„În adresa Prefecturii se specifică faptul că Instituția Prefectului solicită să procedăm de îndată la reanalizarea Hotărârii Consiliului Local 43 din data de 15 iunie 2020 în sensul, fie al completării documentației acesteia cu înscrisuri în dovedirea faptului că numiții Vasile Cosmin Ilieș și Ilie Marius Ilieș au renunțat la moștenirea defunctului Ilie Ilieș, respectiv a faptului că Rodica Ilieș este singura moștenitoare a acesteia, fie la revocarea actului administrativ. După cele șase luni, dacă noi nu prezentăm această documentație, Instituția Prefectului poate să notifice această hotărâre”, a precizat Daniela Uleșan, secretarul general al comunei Deda.

La rândul său, Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, a precizat că „este vorba de contractul de concesionare pentru pășunea de la Fundul Gălăoii a lui Ilie Ilieș care a decedat, urmaș rămânând Viorica Ilieș, soția dânsului. Licitația s-a realizat în condițiile legii, iar în momentul în care persoana care era titular conform legii a decedat, succesorul este soția. Consider că s-a respectat legalitatea în hotărârile Consiliului Local Deda care s-au luat, fapt pentru care, niciunul dintre noi nu avem nicio culpă în ce privește cuprinderea în contractul adițional care s-a făcut a soției ca moștenitor, urmare a renunțării celor doi copii la moștenire, astfel ca soția să poată administra pășunea conform contractului. Dacă unii sunt nemulțumiți de faptul că nu există animale la această turmă care face obiectul acestui contract, pot merge oricând să verifice. Noi, prin acest proiect supus spre aprobare, nu avem treabă cu numărul de oi, de asta răspunde proprietarul, noi facem doar o completare la acel proiect de hotărâre din luna iunie prin care aducem completările necesare, lucru cerut de către Prefectura Mureș”, a spus primarul comunei Deda. S-a trecut în cele din urmă la vot, 7 consilieri au votat pentru, restul de 6 s-au abținut de la vot.

 Administratori noi la liceu

Ultimul proiect pe ordinea de zi a fost cel privind numirea reprezentanților Consiliului Local Deda în Consiliul de Administrație a Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda. În urma votului consilierilor, cei trei reprezentanți desemnați în CA a Liceului „Vasile Netea” sunt Bîndilă Cristina Maria Jabenițean, Ioan Vancu și Ioan Valer Marcu.

La punctul Diverse, s-a dat citire solicitărilor de ajutoare de urgență din partea a doi locuitori ai comunei Deda, respectiv Rafila Bunuș, care a solicitat un sprijin financiar pentru fiul acesteia, Suraj Bunuș, arestat în India, necesară cauțiunii, și Silviu Moldovan care a cerut un ajutor material pentru casa acestuia. Tot la acest punct a fost prezentată lista datornicilor, persoane fizice și juridice la nivelul comunei Deda, cu o valoare mai mare de 5.000 de lei.

„În timp lucrurile vor sta cu totul altfel”

„A fost o unanimitate totală în ceea ce privește aprobarea proiectelor de hotărâre în momentul când s-au dat avizele pe comisiile de specialitate, dar situația s-a schimbat în momentul aprobării în ședința de consiliu. Având în vedere faptul că președintele de ședință, consilierul Ioan Vancu a fost secretarul Primăriei Deda o perioadă îndelungată, în această ședință și-a impus punctul de vedere, iar lucrurile s-au așezat. Cred că în timp lucrurile vor sta cu totul altfel, noi nu avem altă intenție decât să lucrăm legal, nu facem altceva decât să le punem la dispoziție consilierilor toate informațiile necesare și toate documentele legate de anumite neclarități pe care le au. În acest fel cred că vom reuși să îi convingem că lucrurile la nivel de consiliu trebuie să meargă bine. Acolo unde nu este opoziție, lucrurile nu sunt tocmai în regulă, de aceea preferăm să avem și astfel de dezbateri constructive, sperăm noi, pentru progresul comunei”, a precizat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

În cadrul ședinței s-a atins și problema cea mai mare a comunei, respectiv pășunile, aspect care nu a putut fi trecut cu vederea de edilul șef al comunei Deda.

„Se pare că pentru unii consilieri lupta pentru pășuni este mare, aspect unde primează anumite interese. În cadrul ședinței nu am făcut altceva decât să completăm dosarul cu actele necesare, ceea ce s-a cerut de către Prefectură, nicidecum rezilierea acestui contract, astfel ca persoana în cauză, respectiv Rodica Ilieș, să beneficieze de subvenție pe unitatea de suprafață. Noi, Primăria Deda, avem parte din chiria care se încasează de pe urma acestui teren concesionat, ceea ce constituie venit la bugetul comunei”, a subliniat Lucreția Cadar.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Consilieri noi în Consiliul Local Târgu Mureș

Distribuie În cadrul unei ședințe extraordinare care a fost convocată vineri, 15 martie, de către …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.