Home / Sanatate / ”Ruleta rusească”, în spitale mureșene. Câte cazuri de infecții nosocomiale au fost raportate în 2020

”Ruleta rusească”, în spitale mureșene. Câte cazuri de infecții nosocomiale au fost raportate în 2020

În cursul anului trecut, la nivelul județului Mureș au fost raportate și investigate 1.091 de cazuri de infecții asociate asistenței medicale (IAAM) de către nouă unități spitalicești din județ, potrivit Raportului de activitate pe anul 2020 întocmit de către conducerea Direcției de Sănătate Publică a Județului Mureș.

Cazuri confirmate în nouă spitale

Conform documentului, cele nouă spitale care în decursul anului trecut au raportat cazuri de IAAM sunt următoarele: Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș (728 de cazuri, 249 la personal medical și 479 la pacienți, rată de incidență la 100 de pacienți de 1,85%), Spitalul Clinic Județean Mureș (134 de cazuri, 4 la personal medical și 130 la pacienți, rată de incidență de 0,68%), Spitalul Orășenescu ”Dr. Valer Russu” Luduș (95 de cazuri, 30 la personal medical și 65 la pacienți, rată de incidență de 1,92%), Spitalul Municipal ”Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni (36 de cazuri, toate la pacienți, rată de incidență de 0,57%), Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (35 de cazuri, 3 la personal medical și 32 la pacienți, rată de incidență de 1,06%), Spitalul Municipal Sighișoara (32 de cazuri, 19 la personal medical și 13 la pacienți, rată de incidență de 0,28%), Spitalul Municipal ”Eugen Nicoară” Reghin (24 de cazuri, toate la pacienți, rată de incidență de 0,44%), PopMed Reghin (5 cazuri, toate la pacienți, rată de incidență de 5,49%) și Centrul de Dializă Avitum Sighișoara (2 cazuri, toate la pacienți, rată de incidență de 1,09%).

(Și) personalul medical, expus riscurilor

Astfel, bilanțul infecțiilor asociate asistenței medicale înregistrate în anul 2020 în spitalele din județul Mureș este de 1.091 de cazuri, dintre care 305 la personal medical și 786 la pacienți, iar rata de incidență de la nivelul județului Mureș este de 1,15%.

”Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1101/2016, registrul unic al infecțiilor asociate asistenței medicale – RUIAAM – a fost completat săptămânal de către unitățile sanitare cu datele privind infecțiile depistate și rezultatele activității de screening și trimis la DSP. În cadrul serviciului Epidemiologie – Direcția de Sănătate Publică – datele din RUIAAM au fost centralizate și introduse în baza de date EpiInfo7. La sfârșitul anului 2020 baza de date cuprinde un număr de 1.091 de infecții și 36 de colonizări”, se menționează în document.

Autorii Raportului de activitate al Direcției de Sănătate Publică a Județului Mureș pe anul 2020 au mai precizat că ”fișele de infecții primite – 1.091 de cazuri – au fost verificate și validate lunar, s-a completat baza de date EpiInfo7 conform metodologiei și s-au trimis împreună cu RUIAAM către Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj.”

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Scleroza multiplă – Studiu clinic pe 83 pacienți tratați naturist

În 2009 când am făcut primul studiu pe 33 de pacienți tratați naturist de scleroză …