ULTIMA ORĂ! Măsuri pentru eradicarea gripei aviare din Ungheni! Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 776 Vizualizări

ULTIMA ORĂ! Măsuri pentru eradicarea gripei aviare din Ungheni!

Conducerea Primăriei orașului Ungheni a anunțat marți, 11 mai, prin intermediul unui comunicat de presă, că măsurile de menținere sub control și stingere a focarului de gripă aviară apărut în incinta unei ferme avicole situată pe raza localității sunt în curs de desfășurare. Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au început aplicarea metodelor specific eradicării virusului, acțiune începută cu eutanasierea păsărilor din incinta exploatației, precum și ecarisarea lor. După ce acest proces este finalizat, se va recurge la dezinfectarea minuțioasă a spațiului. Pentru a preveni răspândirea virusului și apariția unor alte focare atât la alte exploatații cât și la păsările din gospodăriile private, s-a luat măsura delimitării unei zone de protecție de 3 kilometri în jurul în jurul unității, precum și „o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.”

“Conform ultimelor informații dobândite în teren, informăm locuitorii orașului Ungheni și pe cei ai localităților aparținătoare de faptul că focarul de gripă aviară (serotipul H5N8) este în curs de imunizare. Astfel, în urma depistării prezenței virusului gripei aviare în cadrul unei exploatații comerciale pe raza localității Ungheni, reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au procedat la aplicarea metodelor specifice pentru eradicarea virusului în zonă. Conform reprezentanților teritoriali ai instituției amintite, în acest moment se efectuează procesul de imunizare, luându-se deja măsura eutanasierii păsărilor, ecarisarea acestora către o unitate de incinerare și respectiv dezinfecția urmată de curățarea mecanică. Vă reamintim de faptul că în urma depistării focarului de gripă aviară, circa 180.000 de capete de păsări au fost sacrificate, iar ca urmare în jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport”, se arată în sursa menționată.

Atenționări și restricții, în vigoare

Printre aspectele care vizează restricțiile și atenționările care au fost impuse se numără și recensământul tuturor exploatațiilor avicole, inspectarea lor de către medicii veterinari care iau parte la acțiune, dar chiar și restricționarea circulației persoanelor între ferme pentru a nu răspândi virusul. Mai mult, în zona de protecție cu raza de 3 kilometri, este interzisă orice fel de mișcare a păsărilor sau a ouălor atât între gospodării, cât și între exploatații.

„În acest moment sunt în vigoare următoarele aspecte: recensământul tuturor exploatațiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploatațiilor cu păsări, interdicția de mișcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecție, restricționarea mișcării persoanelor între exploatații, respectarea normelor minime de biosecuritate și asigurarea dezinfecției persoanelor, mijloacelor de transport, anunțarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări și afluirea cât mai rapidă către laborator a probelor, evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte, informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariției și răspândirii virusului gripei aviare, separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de celelalte păsări domestice, interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spații special amenajate”, se explică în comunicat.

Restricții pentru minim 30 de zile

Toate restricțiile și normele impuse de reprezentanții ANSVSA vor fi valabile pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile, la expirarea cărora se va trece la o dezinfecție finală a zonelor în care s-a reclamat apiriția virusului gripei aviare cu serotipul H5N8. La ora actuală, în teren se află și echipaje ale Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din cadrul Primăriei orașului Ungheni, care împreună cu reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor conduc acțiuni de de control preventiv în teren, precum și informarea populației cu privire la reglementările și modul de conduită ce se recomandă a fi adoptat în cazul unei astfel de situații.

„După perioada de 30 de zile în care sunt în vigoare aspectele anterior amintite, se va proceda la o dezinfecție finală în zonele în care a fost constatată prezența virusului cu serotipul H5N8 specific gripei aviare. În aceste momente, reprezentanții compartimentului SVSU din cadrul Primăriei orașului Ungheni, efectuează misiuni de control preventiv în teren alături de reprezentanți ai DSV în vederea contribuirii la înlăturarea oricărui potențial focar de gripă aviară. Venim în sprijinul autorităților sanitar-veterinare, solicitând sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli (gripa aviară) pe teritoriul orașului Ungheni și localităților aparținătoare, cât și pe cel al țării noastre”, au specificat reprezentanții Primăriei orașului Ungheni.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE