Home / Administrație / EXCLUSIV! ”Marile proiecte” PNRR pentru Mureș: O bucată de autostradă și un Muzeu al Fotografiei!

EXCLUSIV! ”Marile proiecte” PNRR pentru Mureș: O bucată de autostradă și un Muzeu al Fotografiei!

Distribuie

Mult așteptatul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), document de 1.203 de pagini întocmit de Guvernul României, conține doar două proiecte concrete pentru județul Mureș care ar putea fi considerate mai importante.

Muzeu al ”fotografiei și tehnicii foto”

Primul proiect concret pentru județul Mureș care este prezent în PNRR are valoarea estimată de 9.745.391 de euro, plus TVA, și se numește ”Muzeul Fotografiei și tehnicii foto, Târgu Mureș”.

Potrivit autorilor documentului, viitorul muzeu ”va fi primul muzeu dedicat industriei și patrimoniului în domeniu, cu accent pe digitalizarea patrimoniului fotografic existent, laboratoare, spații de prezentare, centru de cercetare, etc.”

”Orașul de pe malul Mureșului are un istoric bogat în domeniul fotografiei. Începând din a parte a secolului IXI au funcționat peste 120 ateliere foto, a căror material este parțial prezervat în colecțiile Muzeului Județean Mureș, inclusiv dotările din fostul studio Kantor. Această colecție s-ar putea întregi cu colecția firmei Azomureș, care din anii 1960 a produs materiale fotosensibile, până în anul 2010. Așadar Târgu Mureș poate deveni un important centru național în ceea ce privește istoria fotografiei din România”, se menționează în Planul întocmit de Guvernul României.

Autorii PNRR au identificat și locația viitorului muzeu, respectiv un imobil situat în Piața Bolyai din Târgu Mureș.

”În acest scop Primăria orașului Târgu Mureș ar oferi o clădire monument, fosta casă Domokos din Piața Bolyai, construit în stil Art Nouveau pentru a găzdui noua instituție. Impozanta casă supraetajată, situată pe colțul străzilor Márton Áron și Bolyai din Târgu Mureș (strada Bolyai nr. 18) poate fi considerată una dintre cele mai marcante construcții private în stil Secession din Târgu Mureș, realizate în perioada primarului Bernády György”, se menționează în document.

Tronson de autostradă de 25 de kilometri

Cel de-al doilea proiect care vizează în mod direct județul Mureș este tronsonul de autostradă Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (25 de kilometri), inclus ”la pachet” cu tronsonul Leghin – Pașcani (34 de kilometri). Investiția va fi inclusă în rețeaua TEN-T, are un cost total estimat de 790 de milioane de lei, fără TVA, din care 405 de milioane de lei, fără TVA, vor fi solicitați prin PNRR, iar diferența ar urma să fie acoperită prin POIM 2014-2020 (Anexa 5A6).

”Având în vedere obligația de a finaliza rețeaua TEN-T Core până în 2030, România se află în procesul de elaborare a strategiei investiționale pentru perioada 2020-2030 care este în același timp condiție favorizantă pentru Programul Operațional – Transport pentru exercițiul financiar 2021-2027. Conform figurii 7, sectoarele Ploiești – Buzău – Focșani – Pașcani, respectiv Pașcani – Leghin și Miercurea Nirajului – Târgu Mureș sunt planificate a fi finalizate din PNRR, iar sectoarele Pașcani – Siret, Pașcani – Iași – Ungheni, Leghin – Miercurea Nirajului, Sibiu – Pitești, Pitești – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Lugoj, autostrada de centură a municipiului București, București – Giurgiu și Timișoara – Moravița sunt planificate a fi finanțate din fondurile structurale și coeziune precum și bugetul de stat”, se precizează în PNRR.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

1 comentariu

  1. Ratiu Liviu Felix

    25 km =petrece de autostrada , deci mai nim8c, !Muzeul fotografiei!Fotografia lipsei investițiilor majore în Tîrgu Mureș!!Concluzie Satul arde și baba se piaptănă!Slab foarte slab pentru coaliția de guvernare!!Sa va fie RUSINE!! În loc de petrece de autostrada se finaliza autostrada Tîrgu Mureș-Ului De la un guvern incompetent nu ai ce astepta,!iar primăria Tîrgu Mureș ar fi bine să facă centura orașului care se sufocă!O altitudine locală!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.