Home / Administratie / Amenzi de 3,9 milioane de lei pentru Primăria Târgu Mureș!

Amenzi de 3,9 milioane de lei pentru Primăria Târgu Mureș!

Distribuie

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a anunțat vineri, 4 iunie, prin intermediul unui comunicat de presă, că instituția plătește 3.981.300 de lei ca ”amendă de mediu” deoarece ”timp de 10 ani nu s-a luat nicio măsură pentru colectarea selectivă a deșeurilor din municipiu.”

Uniunea Europeană impune ca, până în 2025, fiecare localitate din țările membre UE să se asigure ca 55% din deșeurile produse să fie colectate selectiv și reciclate, iar până în 2035, această cotă să crească la 70%. Vechea administrație nu a făcut niciun pas pentru îndeplinirea obligațiilor impuse în ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, motiv pentru care orașul este amendat anual. În ultimii 4 ani nu s-a plătit niciuna din amenzile primite de la Garda de Mediu Mureș. Prin urmare, în luna iunie 2021, cuantumul amenzilor este în valoare de 3.981.300 de lei, aferente anilor 2017-2019 – amenda aferentă anului 2020 este de aproximativ 2,5 milioane lei”, a precizat Soós Zoltán.

Poprire pe conturi

Conform sursei citate, la data curentă Primăria municipiului Târgu Mureș ”are poprire pe conturi, pentru suma datorată fondului de mediu.”

”În acest moment nu putem afirma cu certitudine că această situație se datorează neglijenței sau relei intenții. Ceea ce este însă grav este faptul că, atât timp cât aceste amenzi nu vor fi plătite, Primăria nu va putea accesa nicio finanțare nerambursabilă din fonduri europene. Situația actuală se datorează și unei proaste gestionări a problemei salubrizării, care trenează de câțiva ani, pe care noi dorim să o rezolvăm. Noul contract de salubrizare pe care municipiul îl va semna va clarifica toate aspectele legate de managementul deșeurilor, va fi un contract transparent, fără costuri ascunse, eficient și în folosul târgumureșenilor. Astfel, salubrizarea și curățenia orașului nu vor mai fi o problemă. Vom plăti toate amenzile neachitate de vechea administrație, pentru a pune în funcțiune instituția Primăriei și a readuce posibilitatea de a atrage noi fonduri europene! În același timp, vom acționa în judecată toate persoanele responsabile care au ignorat obligațiile europene și care au decis să nu plătească la timp amenzile datorate, ceea a dus acum la blocarea conturilor instituției. Ne obligăm, de asemenea, ca până la sfârșitul acestui an să facem toți pașii necesari ca în Târgu Mureș colectarea selectivă, conform normelor europene, să fie în sfârșit implementată”, a mai menționat primarul municipiului Târgu Mureș.

Alex TOTH

UPDATE 1:

Soós Zoltán, contrazis de Garda de Mediu!

Conducerea Gărzii de Mediu Mureș a reacționat marți, 8 iunie, prin intermediul unui comunicat de presă, la declarația făcută vineri, 4 iunie, de primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, care a anunțat că Primăria municipiului Târgu Mureș are de achitat uriașa sumă de 3.981.300 de lei ca ”amendă de mediu” deoarece ”timp de 10 ani nu s-a luat nicio măsură pentru colectarea selectivă a deșeurilor din municipiu.”

Valoarea reală a amenzilor: 272.000 de lei

De fapt, potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu Mureș conducerea Primăriei municipiului Târgu Mureș ar fi denaturat adevărul prin folosirea termenului de ”amenzi” în loc de ”taxă” către Administrația Fondului pentru Mediu, pentru nerealizarea obiectivelor de recuperare a deșeurilor. În același comunicat se precizează faptul că în perioada 2018-2020 cuantumul amenzilor aplicate de Garda de Mediu Mureș către Primăria municipiului Târgu Mureș nu este nicidecum de 3,9 milioane de lei, ci de 272.000 de lei.

”Urmare a comunicării de către Primăria Târgu Mureș a faptului că are datorii în urma amenzilor aplicate de Garda de Mediu venim cu următoarele precizări: în perioada 2018-2020 Garda de Mediu a aplicat amenzi Municipiului Târgu Mureș astfel: 2.000 lei în baza OUG 196/2005, pentru nedepunerea declarației la Administrația Fondului pentru Mediu, 30.000 lei – în baza OUG 195/2005, pentru realizarea de parcări fără a deține acte de reglementare, 30.000 lei – în baza OUG 195/2005, pentru realizarea de parcări într-o altă zonă, fără a deține acte de reglementare, 50.000 lei – în baza Legii 292/2018, pentru realizarea de proiecte fără a parcurge procedura de evaluare a impactului, 15.000 lei – în baza Legii 211/2011, pentru inexistența colectării selective a deșeurilor, 5.000 lei – în baza OUG 196/2005, nedepunerea declarației la Administrația Fondului pentru Mediu, 60.000 lei – în baza OUG 195/2005, pentru nerealizarea măsurilor stabilite la un control anterior, respectiv a implementării colectării selective a deșeurilor și pentru faptul că nu a realizat salubrizarea unor terenuri, 50.000 lei – în baza OUG 195/2005, pentru nerealizarea măsurilor stabilite la un control anterior, respectiv pentru faptul că nu a realizat salubrizarea unor terenuri, 30.000 lei – în baza OUG 195/2005, pentru realizarea de parcări fără a deține acte de reglementare în o a treia zonă. După cum se poate observa, totalul amenzilor aplicate de Garda de Mediu în perioada 2018-2020 este de 272.000 lei”, se menționează în comunicat.

Totodată, conducerea Gărzii de Mediu Mureș a precizat și ce reprezintă, de fapt, suma de 3,9 milioane de lei: ”Suma de aproximativ 3,9 milioane lei, la care face referire Primăria, este de fapt datorie la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru nerealizarea obiectivelor de recuperare a deșeurilor (deșeuri colectate selectiv/ total deșeuri colectate), stabilite pentru fiecare an în parte. În conformitate cu prevederile OUG 196/2005, în cazul nerealizării obiectivelor de recuperare a deșeurilor (50% pentru anul 2020, 40% pentru anul 2019), unitatea administrativ-teritorială este obligată să plătească o taxă de 50 lei/tonă, pentru diferența între obiectivul de recuperare și procentul realizat.”


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

1 comentariu

  1. Bravo Primarie!!!!!!
    Colectarea selectiva va fi dificil de realizat , mai ales la cladirile cu multe etaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.