Home / Administratie / Una dintre cele mai mari și moderne grădinițe din România a fost inaugurată la Sovata

Una dintre cele mai mari și moderne grădinițe din România a fost inaugurată la Sovata

Distribuie

Finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cu o valoarea a proiectului de 10,5 milioane de lei, grădinița inagurată azi (13 septembrie) la Sovata este finalul unui demers început cu aproximativ 20 de ani în urmă. Efortul autorităților locale a dus la ridicarea uneia dintre cele mai mari și mai bine dotate grădinițe din România.

Pentru familiile cu copii, din Sovata, noul an școlar a venit cu vești foarte bune. Luni, în prima zi de cursuri a anului școlar 2021-2022 a fost inaugurată o nouă grădiniță+creșă, de mare capacitate, dotată la standarde europene. Aici vor fi pregătiți toți copiii preșcolari din Sovata, care până acum își desfășurau activitatea în diverse clădiri din oraș, unele fiind construcții de la începutul secolului trecut.

Acum copiii vor avea la dispoziție o clădire nouă, dotată cu tot ce este necesar pentru un proces educativ modern, la standarde ridicate.
Conform proiectului, suprafața totală a clădirii noii grădinițe din Sovata este de 3204 m², cu o capacitate de 300 de locuri, adică 17 grupe.

În afară de sălile de desfășurare a activității educative, clădirea cuprinde și o sală de mese cu 200 de locuri, bucătărie, grupuri sanitare, spălătorie și călcătorie + spații personal. La dispoziția copiilor există și o zonă de sport + zonă verde prevăzută cu spațiu de joacă.

La inaugurare a participat și președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, cel care a demarat proiectul în 2007-2008, când era primar al orașului Sovata: ”Ideea acestei grădinițe este din anul 2000. Am început în acea perioadă demersurile, având în vedere necesitatea majoră. Copiii din grădinițele și creșele din Sovata își desfășurau activitatea în clădiri foarte vechi, mare parte retrocedabile. A fost nevoie să le aducem la o stare de funcționare decentă, așa că în perioada 2007-2008 am renovat aceste clădiri. Știam totuși că trebuie să ne gândim la o investiție mai mare. În 2008 a venit finanțarea pentru acest proiect, a fost construită partea de subsol, dar, din păcate, după schimbarea guvernării, a fost tăiată complet finanțarea. Am început apoi o luptă pentru obținerea altei finanțări. În 2017, când a fost demarat Programul Național de Dezvoltare Locală PNDL2, orașul Sovata a avansat ca prioritate acest proiect. A venit finanțarea, a urmat licitația și iată, suntem la momentul în care inaugurăm una dintre cele mai mari și moderne grădinițe din România. Este o mândrie a orașului Sovata, este o mândrie a județului Mureș și o mândrie a mea personală și a primarului actual din Sovata, domnul Fülöp László Zsolt. Sper ca astfel de investiții să fie tot mai multe în țară și în județul Mureș. Eu cred că trebuie să avem grijă de cei care vin din urmă, să le oferim condiții de educație tot mai bune”.

Referitor la investițiile majore din Sovata, atât în perioada în care a fost primar aici, cât și acum, președintele CJ Mureș a spus: ”Continuitatea este un element important în administrația publică. Mă bucur că actualul primar, dl. Fülöp László Zsolt, a continuat cu brio proiectele începute pe vremea când eram eu primar și a inițiat proiecte noi pentru dezvoltarea orașului Sovata. Îl felicit pentru activitate și sunt sigur că va continua în același fel”.
La rândul lui, actualul edil șef din Sovata a făcut câteva aprecieri pe marginea uneia dintre investițiile majore realizate pentru educația copiilor din orașul mureșean: ”Finalizarea acestui proiect este o mare reușită. Avem o grădiniță nouă, modernă, propice dezvoltării armonioase a copiilor noștri. Aș menționa și faptul că în clădirile rămase goale, după mutarea grădinițelor în noul sediu, vor putea avea loc alte activități din diverse domenii.
Legat de grădinița inaugurată azi și de faptul că am putut duce la bun sfârșit acest proiect, consider că este o dovadă a faptului că se poate. Nu am renunțat la el și iată că azi suntem aici în fața unui obiectiv modern, extrem de necesar”.
Pentru cei mici a fost o mare bucurie să petreacă primele ore în noua lor ”casă”, mai ales că au descoperit în grupe o mulțime de jucării și sute de baloane colorate.
Conform conducerii grădiniței, grupele sunt ocupate la capacitatea celor 300 de locuri, din care 250 preșcolari și 50 de copii în grupele de creșă.
Florin Marcel Sandor


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Turismul în județul Mureș își revine”. Vezi care sunt principalele evenimente culturale din 2024

Distribuie Anul 2024 pare un an extrem de promițător pentru toți turiștii care își doresc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.