Lucrările de restaurare a Cetății din Saschiz, întârziate Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 451 Vizualizări

Lucrările de restaurare a Cetății din Saschiz, întârziate

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Şoaită, a declarat, miercuri, că lucrările de restaurare a zidurilor Cetăţii Ţărăneşti de secol XIV, un monument istoric amplasat în ‘Situl rural Saschiz’ aflat în patrimoniul UNESCO, sunt apreciate de specialiştii în monumente istorice, însă au intrat în întârziere din cauza iernii prelungite.
„Lucrările sunt într-o uşoară întârziere şi din cauza iernii, întrucât cetatea este pe deal şi nu s-a putut lucra la partea de zidărie şi lemnărie, dar sper să ne încadrăm totuşi în intervalul contractual. Până acum e bine, toţi cei care au fost au apreciat că intervenţiile făcute sunt bune şi mie îmi place, dar nefiind de meserie nu îmi atribui să spun dacă sunt sau nu bune, însă toţi cei care au venit de la Ministerul Culturii, de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice au fost încântaţi de ceea ce au văzut. Sperăm să fie bine, deşi este mult de lucru, nu se rezolvă toată cetatea cu această intervenţie. Se salvează toate zidurile, ceea ce e important, dar vor mai fi proiecte, se va continua cu galeriile subterane, cu fântâna, cu alte activităţi. Va fi bine pentru că e un punct atractiv pentru turişti, va fi benefic pentru economia locală. Ar trebui să se finalizeze la toamnă, dar nu va fi gata, fiindcă s-a început târziu, au durat procedurile de licitaţie. Se va putea prelungi contractul şi sper să terminăm, să nu ne trezim cu penalităţi”, a declarat primarul Ovidiu Şoaită.

Potrivit primarului, contractul de finanţare pentru restaurarea Cetăţii de Refugiu din secolul XIV sau Cetatea Ţărănească a fost semnat pe 26 mai 2017, iar termenul iniţial de implementare a proiectului era 10 decembrie 2019, însă, din cauza procedurilor birocratice, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat abia în luna iulie 2019.
Din valoarea totală de 8.490.911,23 lei a proiectului, 8.257.753,61 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, iar diferenţa este valoarea contribuţiei proprii eligibile a beneficiarului.
Acest proiect urmăreşte restaurarea cetăţii prin păstrarea tuturor caracteristicilor istorice şi artistice, realizarea şi distribuirea de materiale de informare şi publicitate pentru a evidenţia valorile reprezentate de clădire, realizarea unor activităţi de marketing şi de promovare turistică a obiectivului de patrimoniu şi digitizarea acestuia.

Cetatea Ţărănească din Saschiz este o cetate de apărare, care servea drept refugiu pentru localnici în caz de invazii, dar în acelaşi timp şi pentru păstrarea alimentelor întrucât asigura un regim termic adecvat.
Ridicarea acestei cetăţi a început în anul 1347 de către şapte comunităţi. Cetatea are formă de navă şi se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.
În ultimii ani, starea de degradare a zidurilor cetăţii s-a accentuat şi, pe lângă faptul că punea în pericol securitatea turiştilor, exista riscul distrugerii acestui important monument istoric.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE