Home / Administratie / Rata inflației majorează impozitele la Luduș

Rata inflației majorează impozitele la Luduș

Un Raport de specialitate întocmit de inspectorul Violeta Orosan și avizat de Șeful Biroului „Impozite și Taxe Locale” din Primăria orașului Luduș a constituit baza legală pentru Proiectul de hotărâre privind indexarea impozitelor, a taxelor locale și a altor taxe asimilate acestora, precum și limita amenzilor, pentru anul 2023.

În Referatul de aprobare nr. 20310 al primarului Cristian Moldovan se face referire la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal: articolul 491, indexarea impozitelor și taxelor prevede următoarele: „În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie de către consiliile locale, ținând cont de rata inflației pentru anul anterior, comunicată pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Având în vedere comunicatul de presă nr. 17/2022 al Institutului Național de Statistică, rata inflației pentru anul 2021 este de 5,1%. În concordanță cu această prevedere, pentru anul 2023, Biroul Impozite și Taxe Locale a propus Consiliului Local „Indexarea cu rata inflației de 5,1% a impozitelor și taxelor locale și a altor taxe asimilate acestora, precum și a limitelor amenzilor prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, așa cum au fost ele prevăzute pentru anul 2022 prin Hotărârea Consiliului Local nr. 70 din 25 mai 2021”.

Nivelurile indexate cu rata inflației de 5,1% pentru impozitele și taxele locale și a altor taxe sunt aplicabile începând cu anul 2023 au fost prezentate în anexele 1-17  a proiectului de hotărâre și au fost aprobate de aleșii locali.

Citeste si:  Târgu Mureș: Incendiu în curtea unui internat de liceu

Ioan A. BORGOVAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Restricții de circulație pe pasajul din Dumbrăvioara (DN 15, Mureș)

Reprezentanții Direcției Regionale Drumuri și Poduri Brașov au anunțat joi, 30 iunie, pe pagina de …