Centrul de Arși, încă un pas spre realizare Sanatate
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 724 Vizualizări

Centrul de Arși, încă un pas spre realizare

Amfiteatrul 1 al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a găzduit miercuri, 29 iunie, consultarea publică pentru discutarea Planului de Management de Mediu și Social pentru Centrul de Arși Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

„În cadrul acestui proiect se vor construi 3 spitale mari de arși, unul la București, la Grigore Alexandrescu, pentru copii, unul la Timișoara și unul aici, în Târgu Mureș. Cele din cel din Timișoara și din Târgu Mureș sunt de mari arși adulți. Banii care vin de la Banca Mondială sunt rambursabil, dar nu sunt bani care vin cu dobândă. Face parte din politica Băncii Mondiale de sprijin pentru dezvoltare. Vorbim de minim 135 de locuri de muncă pentru personalul sanitar, aici incluzând medici, asistente, infirmiere.  Deci va suplimenta mult sălile de operații pe care le are spitalul în momentul de față. Spitalul va avea un centru de săli de operație, ceea ce e, adică nu fiecare fragmentat ci într-un singur loc vor fi 25 de săli de operații. Noua clădire va fi conectată cu spitalul prin printr-o pasarelă astfel încât să fie ușor cu mutarea pacienților. Va avea secție mare de ATI, unde vor fi tratați bolnavii. Dacă o să fie o clădire nouă, o să fie o clădire care respectă toată legislație și spațiile generoase astfel încât să poată să fie îngrijiți pacienții la cea mai înaltă calitate”, a declarat Daniela Tarnovschi, consultant pentru Ministerul Sănătății pentru unitatea de implementare a proiectului Băncii Mondiale pentru Reforma Sistemului Sanitar, finanțat de către Banca Mondială.

Soluții pentru accesul în șantier

Pentru ca impactul lucrărilor de construcții asupra vieții de zi cu zi a locuitorilor din zonă să fie cât mai mic, prin proiect a fost întocmit un Plan de Management de Mediu și Social, prin care au fost identificate toate aspectele care ar putea avea consecințe negative asupra comunității și activității obișnuite, asupra traficului și mediului înconjurător etc.

Unul dintre subiectele dezbătute în cadrul întâlnirii, a fost legat de problemele pe care le-ar putea ridica drumul de acces către șantierul propriu-zis, care ar trece prin fața Centrului de Transfuzie Sanguină Mureș, spre locația noii construcții. Din acest punct de vedere, s-a discutat alternativa de a se amenaja un drum de acces la marginea Pădurii Cornișa, care nu ar crea disconfort nici locuitorilor din apropiere și nici conducătorilor auto care oricum se confruntă cu un trafic intens în zona respectivă. Altă soluție ar fi organizarea unui program conform căruia, mașinile ce transportă materiale de construcție, să își desfășoare activitatea în afara orelor de liniște sau într-un interval de timp în care traficul este liber. 

„Discuția de azi a ridicat niște probleme foarte importante, pornind de la drumul de acces și unde se va realiza șantierul și cum va fi acesta alimentat, de unde vor trece mașinile ca să ducă materialele, până la faptul că, da, trebuie respectată legislația și că trebuie să avem grijă și să fim în concordanță cu legislația românească, inclusiv în ceea ce privește antidiscriminarea. S-au discutat lucruri care poate nu sunt în proiect, unde vor fi localizate, unde vor fi amplasate temporar anumite dotări ale spitalului și într-adevăr, cel mai important a fost speranța oamenilor că vor avea un spital nou, super dotat, un spital cu adevărat modern. Banca Mondială este cea care supervizează implementarea proiectului și lucrurile trebuie să meargă și trebuie să se realizeze, pentru că e vorba de un împrumut de la Banca Mondială, dacă România nu respectă cerințele, poate să plătească penalități și așa mai departe” a mai adăugat Daniela Tarnovschi. 

Tema antidiscriminării și mutarea heliportului

De asemenea, Directorul Executiv al Direcție de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Târgu Mureș, Andreia Moraru, a adus în discuție tema antidiscriminării și a sugerat introducerea în Planul de Management a Normativului NP 051-2012  privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiul urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, cât și a Legii nr. 202 din 19 aprilie 2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.

Totodată, s-a discutat și despre mutarea heliportului din locația actuală și consecințele acestei decizii. 

„S-a discutat mutarea heliportului și a hangarului undeva la vreo 500 de metri dar cei de de la IGAV și-au spus punctul de vedere și n-au fost de acord, la fel cum nu am fost de acord nici eu, pentru că mutarea heliportului și a hangarului la 500 de metri este inacceptabilă pentru noi din punct de vedere al pacientului, pentru că noi. Faptul că aducem pacientul la pe o distanță mică de 50 de metri până în spital este un beneficiu pentru el. 

Nu putem să-l aducem pe ploaie, vânt, ger de la 500 de metri. S-a pus problema să se ia o mașină care să transporte de la heliport spre spital, dar un pacient critic nu poate fi mutat de foarte multe ori pentru că este în dezavantajul lui și putem să ne trezim cu situații pe care nu le-am dori și atunci până la urmă s-a renunța la această idee. Sigur, am fost complianți. Se mută una din piste, care este aproape de clădirea noului Spital de Arși, dar acest lucru nu ne afectează. Hangarul va rămâne pe loc unde este și ca urmare și distanța până la spital va fi la fel”, a declarat Maria Salanța, medic șeful UPU SMURD.

Centru medical de secol 21

Următoarea etapă a proiectului presupune introducerea amendamentelor în Planul de Management Social și de Mediu și finalizarea acestuia pentru a putea fi demarată licitația și negocierile ulterioare. Din momentul finalizării negocierilor, noua clădire va fi finalizată într-un termen de 26 de luni. Construcția Centrului de Arși ar putea începe în primăvara următoare.

„Sper să câștigăm cât mai mult timp și să nu ne poticnim în niciun fel de detalii ca acest proiect să se desfășoare în continuare fără întreruperi, fără tergiversări, să reușească Ministerul Sănătății să-i dea drumul la licitație cât se poate de devreme, să se apuce de construit. Centrul de arși este un obiectiv de interes național. Completarea cu centrul de arși în clădire, cu sălile de operații care sunt prevăzute acolo și Terapia Intensivă, este un obiectiv de interes regional semnificativ. Crește semnificativ numărul de paturi pe secția de Terapie Intensivă, și de asemenea crește nivelul la care sunt acele săli de operații și acele spații. Deci tot ceea ce înseamnă orice fel de chestie de mediu, de chestii pentru persoanele cu handicapap, toate sunt luate în calcul în clădirea respectivă. Clădirea respectivă este verde, vizavi de cum este proiectată și ne va oferi șansa să fim un spital de un nivel mai semnificativ. Da, într-adevăr, va duce cazuistică nouă, va duce cazuistica de arși, care este o cazuistică destul de dificilă, nu o va duce numai de pe zona județului. În momentul de față, noi în județ, de fapt nu avem niciun pat de arși. E o problemă că dincolo s-a desființat ceea ce exista referitor la arși din păcate, acolo nu s-a investit suficient cât să se poată menține arșii dincolo. Există și o polemică până la urmă referitoare la arși, ce înseamnă arșii și infecțiile asociate. Acest centru de arși va fi la niște condiții de secol 21, în așa fel încât nu ne vom pune problema, nu că nu vor exista, infecții la arși vor exista și există și în centrele din Occident. Problema este că tu poți să ai infecții câtă vreme ai spațiile și condițiile necesare să faci toți posibilul să tratezi cât se poate de corect acei arși. Și din punctul de vedere al acestui obiectiv, acest centru, când se va termina, va fi la același nivel cu centru, care se va dezvolta probabil în Timișoara și la cel mai înalt nivel din țară. Rămâne de rezolvat ceea ce ați sesizat în discuție, acest centru trebuie finalizat, trebuie dotat, după care trebuie dotat cu personal” a declarat Dorin Dorobanțu,, medic primar chirurgie plastică și coordonatorul compartimentului de chirurgie plastică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mureș. 

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE