„Posibil progres major” între Macedonia de Nord și UE Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 32 Vizualizări

„Posibil progres major” între Macedonia de Nord și UE

Mult amânatele negocieri de aderare la Uniunea Europeană cu Macedonia de Nord ar putea începe imediat, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Skopje.

„Împreună suntem în pragul unui posibil progres major în procesul de aderare la UE al ţării dvs”, a declarat Michel în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Dimitar Kovacevski, prim-ministru al Macedoniei de Nord. La sfârşitul lui 2020, Bulgaria a blocat începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord, într-o dispută legată de drepturile minorităţii bulgare din Macedonia de Nord, limba acestui stat şi anumite chestiuni istorice. Franţa a prezentat recent mai multe opţiuni de compromis într-o tentativă de a obţine progrese în această chestiune, în contextul în care tocmai şi-a încheiat preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Aceste propuneri din partea Franţei au fost incluse în cadrul de negociere al UE care a fost prezentat Macedoniei de Nord. Kovacevski a declarat în conferinţa susţinută alături de Michel că acest cadru de negociere este acceptabil. Totuşi, el a adăugat că vrea ca parlamentul Macedoniei de Nord să discute propunerile.

În ultimele zile, susţinătorii celui mai mare partid de opoziţie din Macedonia de Nord, formaţiunea naţionalistă VMRO-DPMNE, a demonstrat împotriva adoptării cadrului de negociere al UE. VMRO-DPMNE a descris ultima propunere franceză drept „o legalizare a asimilării poporului macedonean”, acuzând guvernul lui Kovacevski că acceptă „umiliri şi denaturarea identităţii”.

Cadrul de negociere conţine câteva dintre solicitările originale ale Bulgariei, dar include un angajament din partea Macedoniei de Nord de a include etnicii bulgari în Constituţie. O decizie de a începe negocierile de aderare cu Macedonia de Nord face ca şi cauza Albaniei să avanseze, care este şi ea blocată din cauza faptului că UE asociază cele două cereri de aderare. Înaintea veto-ului bulgar, Grecia a blocat aderarea Macedoniei de Nord timp de mai mulţi ani.

DPA

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE