Protagoniștii zilei de marți, 10 august la Harmonia Cordis Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 421 Vizualizări

Protagoniștii zilei de marți, 10 august la Harmonia Cordis

A doua zi a Festivalului Internațional de Chitară Harmonia Cordis a debutat azi cu finala Concursului Internațional de Chitară Harmonia Cordis găzduită de Palatul Culturii începând cu ora 10.00. Pentru mult râvnita chitară marca Vasilis Sigleotos concurează Samuel Duciuc (România), Mircea Oaneș (România), Samrat Majumder (Regatul Unit), Tátrai Farkas (Ungaria), Iulia Lica (Spania/ România), Janka Csíki (Ungaria) și Robert Andrei Nagy (România).

În această zi debutează și cursurile de măiestrie și workshopurile Harmonia Cordis care vor fi găzduite de Universitatea de Arte.

Concertele serii vor avea loc la Palatul Culturii începând cu ora 19.00. Intrarea este liberă. Protagoniștii serii vor fi Sándor Papp (Ungaria), Duo Celeste (România), Venti Chiavi Guitar Trio (Ungaria) și Duo Bandini – Cesare Chiacchiaretta (Italia/ Argentina).

Sándor Papp

Sándor Papp (1965) și-a început studiile muzicale la Debrecen sub îndrumarea lui András Tüske, apoi a fost admis la Academia de Muzică Zoltán Kodály, unde István Adrovicz și István Papp i-au fost profesori de chitară. Și-a continuat studiile superioare la Academia de Muzică din Bratislava, apoi și-a obținut diploma de profesor de artă ca elev al lui Jozef Zsapka.

În 1990, a ajuns în finala Concursului de chitară de la Paris. A urmat multe cursuri de măiestrie cu chitariști celebri cum ar fi Roberto Aussel, David Russel, Alirio Diaz, Gianfranco Volpato, Wolfgang Lendle. Susține regulat concerte și cursuri în țara sa și în străinătate (Franța, Italia, Slovacia, Cehia, Polonia, Danemarca, Anglia, Croația, Spania, Australia, Mexic). A susţinut concerte cu orchestră ca și solist la chitară în Ungaria (L.Letelier-Chile, cu Orchestra Filarmonicii Debrecen, R.Charlton-Australia, cu Orchestra de Cameră Miskolc Reményi Ede). A lansat până acum patru CD-uri (1997, 2002, 2004, 2008) și este directorul artistic al Festivalului Internațional de Chitară Gyöngyös, respective fondator al Cvartetului de Chitare Debrecen. Și-a obținut doctoratul de interpretare la Academia de Muzică din Bratislava în anul 2007. În prezent este profesor de chitară la Institutul de Muzică Béla Bartók al Universității din Miskolc și Școala profesională de muzică Béla Bartók.

Duo Celeste

Tudor Gliga si Dávid Orosz au început studiul chitarei clasice la Liceul de Artă din Târgu Mureș cu profesorii Ene Ovidiu și Turcu Andrei. Amândoi au participat la concursuri naționale și internaționale începând din această perioadă. Si-au continuat apoi studiile cu dr. Beke István Ferenc și dr. Constantin Andrei la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Împreună au cântat în deschiderea concertelor virtuozilor chitariști Al Di Meola și Tommy Emmanuel în cadrul Festivalului Internațional de chitară Harmonia Cordis de la Târgu Mureș. Au câstigat diverse premii ca duo printre care cele mai importante sunt locul I la Festivalul Internațional de Chitară Transilvania din Cluj Napoca și locul I la concursul de chitară clasică De la Baroc la Rock din Sibiu. În prezent Tudor Gliga este doctorand, profesor de muzică de cameră și muzică ușoară la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, iar Dávid Orosz este profesor de chitară clasică la Liceul de Arte din Târgu Mureș.

Venti Chiavi Guitar Trio

Trioul de chitară Venti Chiavis-a format în anul 2014, având în componentă treistudenți de la Universitatea de Arte din Pécs (Ungaria) și anume: Zsófia Ritter, Balázs Kormos și Álmos Tóth. Obiectivul trioului este lărgirea repertoriului pentru acest gen de formație și astfel pe lângă lucrările compuse pentru trio, acestia interpretează și transcripții proprii.

Trioul s-a afirmat în toată Europa și în America de Nord, participând la numeroase concursuri și festivaluri de chitară, unde pe lângă repertoriul internațional au reușit să promoveze și muzica clasică maghiară. Primul lor CD a fost lansat în luna noiembrie a anului 2018 cu titlul “Venti Momenti”.

Duo Bandini- Chiacchiaretta

Duetul Giampaolo Bandini – Cesare Chiacchiaretta este format din chitară și bandoneon. A fost fondat în 2002, cu scopul de a face cunoscută muzica argentiniană prin instrumentele cele mai reprezentative ale țării. Duo-ul după scurt timp a devenit un important punct de referință în cadrul circuitelor internaționale de concerte. Au concertat la cele mai renumite festivaluri și teatre din Mexic, România, China, Polonia, Slovacia, Austria, Germania, Spania, Elveția, Franța, Belgia, Olanda, Croația, Rusia, Slovenia, Turcia, Republica Cehă și Ungaria. Duo-ul a avut privilegiul de a cânta dublul concert al lui Astor Piazolla “Hommage un Liegi” dirijat de Leo Brouwer în Sala Auditorium Paganini din Parma și pentru Uniunea Muzicală din Turin alături de renumita orchestră din Moscova, dirijată de Pavel Berman. În 2004 duo-ul a câștigat premiul Cittá di Patti la a 15-a ediție a concursului “Beniamino Joppolo”.

În 2005, duo-ul a debutat în prestigiosul Grand Hall a Filarmonicii din Sankt Petersburg. Concertul a avut un mare succes iar duoul a fost contractat timp de 2 ani pentru a concerta. Au avut șansa să colaboreze cu artiști renumiți precum Arnoldo Foà, Elio delle Storie Tese, Amanda Sandrelli și cu muzicieni precum Fernando Suarez Paz, Michele Pertusi, Corrado Giuffredi, Danilo Rossi, Massimo Quarta, Enrico Bronzi, Franca Masu, Maria Estela Monti și Enrico Fagone. Primul lor CD, „Hombres de Tango“ a fost vândut în mai mult de 10.000 de exemplare și a fost lăudat de mari critici. Au realizat înregistrări la posturi de radio și programe de televiziune în Italia și în străinătate. Recent, un concert din Bruxelles a fost difuzat în peste 20 de țări. Ca profesori predau în cele mai renumite acedemii, universități și în instituții de învățământ superior.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE