Luduș: Copiii cu handicap grav au asistenți personali Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 98 Vizualizări

Luduș: Copiii cu handicap grav au asistenți personali

Activitatea Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei orașului Luduș este organizată și își desfășoară activitatea în conformitate cu Legea nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și Hotărârea Guvernului nr. 268/2007, pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 448/2006. Această Lege „definește rolul și atribuțiile autorităților publice locale astfel ca, împreună cu asistentul personal să determine integrarea și inserția socială a acestei categorii sociale, depășirea condiției de persoană cu handicap, valorificarea potențialului fizic și intelectual, spiritual, social, în măsura în care aceste persoane au capacitatea necesară”, precizează inspectorul Hădărig Glatz Margrit în Raportul de informare privind activitatea asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, angajați în cadrul Direcției de Asistență Socială din Primăria orașului Luduș.

În anul 2014, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 256 au fost aprobate un număr de 35 de posturi de asistenți personali, dar de-a lungul timpului numărul acestora a oscilat în funcție de înregistrarea unor noi cazuri, sau prin încetarea contractelor de muncă al asistenților, din cauza decesului persoanei bolnave. La mijlocul anului 2022 în statul de funcții al aparatului de specialitate al primarului orașului Luduș sunt înregistrate un număr de 34 de persoane care sunt încadrate ca asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav (aproape 15% din totalul angajaților Primăriei), din care nouă persoane sunt încadrate pentru copii cu handicap grav.

În raportul prezentat aleșilor locali din Consiliul Local Luduș, Direcția de Asistență Socială a făcut cunoscut că: „Din cei nouă copii, opt sunt de vârstă școlară, doi copii urmează cursurile învățământului de masă, iar ceilalți sunt elevi ai Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 2 Târgu Mureș, extensia Luduș, dețin certificate de orientare școlară, urmează cursuri de formare și pregătire școlară curriculum adaptat capacității și competenței fiecărui copil, urmarea faptului că au primit orientare școlară spre învățământ special. Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei orașului Luduș, conform legislației în vigoare, contribuie la procesul de evaluare și reevaluare a copiilor cu handicap și cu cerințe educative speciale prin elaborarea atât a anchetei sociale, în acest sens colaborarea cu asistenții personali ai copiilor cu handicap grav este necesar a fi menținută în continuare. Familiile au fost susținute în demersurile efectuate pentru reevaluare de către comisia de evaluare copii din cadrul DGASPC Mureș, în transmiterea documentelor la DGASPC Mureș, obținerea avizului. La solicitare cei în drept beneficiază de card de parcare pentru autoturismul familiei și de scutire de la plata taxei de utilizare a drumului”.

Raportul de informare prezentat în Legislativul Local a fost apreciat în mod favorabil de consilierii locali.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE