FOTOREPORTAJ: Spitalul Oncologic Târgu Mureș prinde contur Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4550 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: Spitalul Oncologic Târgu Mureș prinde contur

Reprezentanții investitorilor care implementează proiectul ”Construire Centru Medical de Excelență – Imagistică, Radioterapie și Tratament Oncologic” au efectuat luni, 12 decembrie, o vizită de lucru la care au fost invitați și reprezentanți ai mass media pe șantierul aflat pe strada Petöfi Sandor din comuna Sângeorgiu de Mureș, locație situată pe malul râului Mureș, în apropiere de Complexul de Sport și Agrement ”Weekend” din Târgu Mureș. Aici, pe o suprafață de teren de peste 5 hectare, Fundația pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, ONG fondat de un grup inimos de antreprenori și medici, derulează o investiție estimată la aproximativ 28 de milioane de euro care vizează construirea unui centru medical de excelență unic în România și chiar în arealul Europei de Est.

Puterea cuvântului ”împreună”, pentru comunitate

Potrivit omului de afaceri Remus Aurel Bența, CEO-ul companiei Daw Bența, demersul de construire a unui spital în comuna Sângeorgiu de Mureș ”este unul dintre cele mai importante proiecte” în care s-a implicat familia Bența, ”nu neapărat din perspectiva volumului de bani, ci din perspectiva rezultatului pe care această investiție îl are ca și impact în comunitate.”

Totodată, Remus Aurel Bența a remarcat faptul că ”de la un stadiu de documente, într-un timp relativ scurt, această investiție deja prinde contur”.

”Nu e simplu să faci o structură de aproape 11.000 de metri pătrați în câteva luni și într-o zonă de greenfield în care nu a mai fost construit nimic, și acesta este un lucru de apreciat. Practic, este rezultatul experienței pe care tatăl meu (Remus Bența senior – n.a.) a acumulat-o de-a lungul timpului în calitate de constructor, de om care a condus câteva mii de oameni în domeniul acesta, experiență pe care a pus-o în acest proiect pentru comunitate. Tatăl meu este creierul și sufletul acestui proiect, iar noi, mai mulți antreprenori din România, am îmbrățișat această idee și am susținut-o pentru că noi credem că o soluție de tipul acesta modernă, actuală, pentru comunitatea din Târgu Mureș, și nu numai, este extrem de autentică”, a arătat CEO-ul companiei Daw Bența.

”Personal, am călătorit de foarte multe ori pe ruta Germania – Târgu Mureș, întrebându-mă la fiecare călătorie de ce nu există o soluție și pentru mureșeni. Din păcate, această boală, cancerul, este în creștere, toate prognozele, toate analizele care se fac pe acest domeniu arată că va exista un potențial uriaș în perioada următoare, iar pentru aceasta este nevoie de o soluție”, a adăugat Remus Aurel Bența, care a anunțat încheiarea unui parteneriat cu Loma Linda University din SUA, dar și cu alte instituții medicale care apreciază ”că este incredibil ce se face aici.”

Remus Aurel Bența și-a încheiat alocuțiunea cu două mesaje importante: ”Cred că viitorul este al acelor oameni care îndrăznesc să își urmeze visurile, iar visul tatălui meu de a avea un spital în Târgu Mureș se poate vedea deja fizic, și dacă Dumnezeu ne ajută probabil prin anul 2024, la început, acest obiectiv va fi operațional. Al doilea mesaj este că eu cred în puterea cuvântului ”împreună”. Sunt multe lucruri pe care le poți face singur, însă atunci când te pui laolaltă cu oameni cu bune intenții, atunci rezultatul poate să crească. Cred în puterea cuvântului ”împreună”, împreună și cu Primăria din Sângeorgiu de Mureș, cred în importanța dăruirii. Acest proiect este special nu numai prin arhitectură, prin soluțiile sale, ci este special și prin structura de organizare și de investiție, în sensul în care este rezultatul deciziei unor antreprenori de a pune niște bani, de a face o donație pentru teren și acest proiect să fie făcut pentru comunitate. Nu este un proiect care să fie făcut în baza unui plan de afaceri, iar profiturile obținute să se întoarcă înspre antreprenori și înspre cei care au investit. Nu. El are frumusețea lui și din această perspectivă familia noastră s-a bucurat de-a lungul anilor de frumusețea dăruirii, în sensul în care am fost implicați în foarte multe proiecte. De obicei binele se face în liniște, nu vorbești mult despre el, însă această investiție deja vorbește de la sine, prin ceea ce facem aici. Împreună sunt convins că putem realiza lucruri frumoase pentru comunitatea în care locuim, o datorie pe care o avem fiecare dintre noi.”

Un vis tot mai aproape de realitate

Cei 11 membri fondatori ai Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș au fost reprezentați la întâlnire de Remus Bența senior, de asemenea un reputat om de afaceri mureșean.

”Astăzi visul nostru nu mai e vis, ci este o realitate într-o anumită etapă, urmând ca anul viitor, pe timpul acesta, să nu ne mai confruntăm cu noroiul, ci cu asfaltul, și chiar să putem vizita tot ce se face înăuntru”, a spus Remus Bența senior, care a dezvăluit că ritmul de efectuare a lucrărilor respectă graficul, acestea fiind într-un ușor avans față de planul stabilit.

De asemenea, Remus Bența senior a prezentat, pe scurt, câteva coordonate despre filozofia care va sta la temelia activității viitorului Centru Medical de Excelență – Imagistică, Radioterapie și Tratament Oncologic: ”Un om care se confruntă cu un asemena diagnostic se confruntă cu trei probleme. Unu: nu își mai face planuri nici pe termen mediu, nici pe termen prezent sau de viitor, ci diagnosticul îi dă peste cap toate planurile. A doua problemă cu care se confruntă este una socială: am bani suficienți să mă tratez sau nu am? Îmi ajung banii de la Casa de Asigurări sau nu? Și a treia problemă cu care se confruntă este problema spirituală. Filozofia acestui obiectiv este ca cei în cauză să găsească răspuns la aceste trei întrebări pentru că astăzi cum a înaintat știința cancerul, dacă e descoperit din timp, poate fi vindecat și nu trebuie să se mai sperie, de aceea în sprijinul acestei filozofii avem încheiat protocolul cu Spitalul din Loma Linda, care va primi personal medical pentru a se pregăti acolo.”

Referindu-se la aspectul financiar al proiectului, Remus Bența senior a apreciat că investiția se face ”într-un timp economic destul de nefavorabil” un argument în acest sens fiind evoluția costului estimat al construirii și dotării spitalului cu echipamente, care a ”sărit” într-o perioadă relativ scurtă de timp de la 83 de milioane de lei la 140 de milioane de lei.

”La proiect contribuie și Guvernul României, prin Hotărârea Guvernului 807, cu o finanțare de circa 31 de milioane de lei. Proiectul are trei valori, la început, în Hotărârea Guvernului 807 avea o valoare de 83 de milioane de lei, când am depus pentru bancă, deoarece contribuie și banca la finanțare, avea valoarea de 106 milioane de lei și acum, la reactualizările care sunt, urcă la 140 de milioane de lei. Din banii aceștia, cam în jur de 60% e construcția în sine, iar 40% sunt echipamentele. Echipamentele principale le avem și contractate”, a punctat omul de afaceri.

Nu în ultimul rând, Remus Bența senior a făcut precizări și în ceea ce privește terenul pe care se realizează investiția: ”Terenul a fost cumpărat la momentul respectiv pentru ca în zona aceasta să facem o investiție de locuințe, apartamente și case, dar la un moment dat, prin bunăvoința fiului meu, acest teren, o parte din el, de 5 hectare, s-a donat pentru viitorul spital. A mai donat un binevoitor din Sângeorgiu de Mureș circa 7.500 de metri pătrați și în felul acesta am putut trece la următoarele etape: să primim certificatul de oportunitate, planul urbanistic zonal și apoi autorizație de construcție.”

Clădire pe cinci niveluri

Beneficiarul investiției va fi SC Medex Vital Serv SRL, societate reprezentată de către Mirela Cîmpian, administrator, care a prezentat, pe scurt, detalii despre centrul medical în care își vor desfășura activitatea 180 de profesioniști.

”Clădirea este structurată pe cinci niveluri, subsol, parter și trei etaje, și are o suprafață de 10.700 de metri pătrați. La subsolul clădirii vom avea un platou de radioterapie care este dotat cu două buncăre în care vor fi instalate două acceleratoare. La etajul 1 avem laboratorul de imagistică și ambulatoriu, care va fi un ambulatoriu integrat, dotat cu zece cabinete. La etajele 1 și 2 vor fi spitalizarea de zi și la etajul 3 va fi spitalizarea continuă. Vom avea în total 115 de paturi. Spitalul va fi dotat cu echipamente moderne, de ultimă generație, iar termenul de finalizare a lucrării este luna decembrie a anului viitor”, a informat administratorul SC Medex Vital Serv SRL.

Viitoare ”oază de vindecare”

La vizitarea obiectivului de investiții a fost invitat să participe și ing. Sófalvi Sándor Szabolcs, primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, care și-a manifestat speranța că zona aleasă pentru construirea centrului medical se va transforma într-o oază în care vizitatorii își vor găsi vindecarea. Totodată, ing. Sófalvi Sándor Szabolcs i-a felicitat pe promotorii proiectului, pe care i-a numit ”oameni cu suflet care investesc în domeniu sănătății”.

”Pentru că ne aflăm pe teritoriul administrativ al comunei Sângeorgiu de Mureș mă bucur că putem veni să vizităm o investiție care nu e una oarecare, ci poate unică în România și chiar în Europa de Est. E o investiție majoră în domeniul sănătății, de importanță vitală dacă luăm în considerare statisticile referitoare la frecvența cazurilor de cancer în țara noastră. Ne bucurăm pentru că investitorii au ales să facă acest spital în comuna noastră”, a punctat edilul șef al comunei Sângeorgiu de Mureș.

Proiectul a fost realizat de către SC Head Made Architecture SRL București, iar lucrările sunt executate de Asocierea SC Concelex – Concelex Engineering SRL București.

Text și foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE