”Alumni” UMFST: Diana Barb (Dogaru), medic specialist endocrinolog în SUA Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 805 Vizualizări

”Alumni” UMFST: Diana Barb (Dogaru), medic specialist endocrinolog în SUA

Semnalăm apariția numărului 4/2022 al revistei ”Alumni”, publicație editată de către Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” Târgu Mureș, în cadrul proiectului ”Internaționalizarea UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, între continuitate și descoperire de noi valențe ancorate în contextul dinamicii externe”, CNFIS-FDI-2022-0591, director de proiect prof. univ. dr. Angela Borda.

Potrivit rectorului UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, ”proiectul Alumni a prins contur în Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș în urmă cu câțiva ani și s-a transformat treptat într-o comunitate formată din absolvenți UMFST care își desfășoară activitatea profesională în toate colțurile lumii.” 

”Parcurg, de fiecare dată, cu emoție paginile revistei Alumni, sunt curios și bucuros să aflu noi povești de succes ale absolvenților UMFST, care sunt astăzi profesioniști desăvârșiți în domeniile lor de activitate și ambasadori ai Universității în lumea întreagă. Ei sunt modele pentru tânara generație, pentru actualii noștri studenți, tineri însetați de cunoaștere și dornici de a atinge cele mai înalte culmi. Alumni reunește generații de absolvenți. Toți au în comun atașamentul față de Universitatea care i-a format ca oameni și ca profesioniști, care le-a deschis noi orizonturi și le-a insuflat convingerea că educația reprezintă cea mai bună investiție pe care o pot face. E Pluribus Unum!”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

”Prin muncă și seriozitate ajungi unde dorești”

Una dintre poveștile de succes prezentate în numărul 4/2022 al revistei ”Alumni” este cea semnată de Diana Barb (Dogaru), absolventă a Facultății de Medicină – programul de studii Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, promoția 1999, în prezent Clinical Associate Professor of Medicine Division of Endocrinology, Diabetes & Metabolism University of Florida Gainesville, Florida, SUA.

Redăm, în rândurile de mai jos, textul scris de către Diana Barb (Dogaru):

”Sunt absolventă a Facultății de Medicină, promoția 1999, a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, cum se numea atunci, având șansa și bucuria de a studia în același an cu o parte a colegilor din liceu, clasa de informatică a Liceului „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș. Toți erau colegi și prieteni buni, studenți excepționali, pasionați de a cunoaște cât mai mult, fiind într-o competiție constructivă permanentă, în final benefică tuturor, dovadă fiind și reușita în număr foarte mare la examenul de rezidențiat din toamna anului 2000.

În timpul facultății am dobândit cunoștințe temeinice, fiind apreciați, dar și stimulați de dascăli precum prof. univ. dr. Dan Dobreanu, prof. univ. dr. Klara Brânzaniuc, prof. univ. dr. Carașca Emilian, prof. univ. dr. George Simu, prof. univ. dr. Kun Imre.

În anul V de facultate am beneficiat de o bursă de trei luni la Spitalul Miriam, Brown Medical School, Providence, Rhode Island, USA. A fost o experiență definitorie în carieră. După terminarea facultății, în anul de stagiu am fost preparator demonstrator la disciplina de endocrinologie care m-a interesat chiar de la primele cursuri. La rezidențiat am ales specialitatea de endocrinologie, devenind apoi asistent universitar la aceeași disciplină.

Timp de doi ani (2004-2006) am avut apoi șansa să lucrez în Departamentul de Endocrinologie, Diabet și Metabolism, ca și postdoctoral research fellow la Beth Israel Deaconess Medical Center, Harvard Medical School din Boston, MA, USA, sub îndrumarea prof. univ. dr. Christos Mantzoros, bucurându-mă de sprijinul și aprecierea întregului colectiv.

În această perioadă am studiat și am muncit foarte mult. Rezultatele acestei munci mi-au deschis noi orizonturi în următorii ani. După examenele de echivalare (USMLE steps) am intrat în programul de rezidențiat la Universitatea Emory din Atlanta GA. După trei ani, am absolvit rezidențiatul de medicină internă, apoi am fost acceptată în specialitatea de endocrinologie pentru încă doi ani.

Specialistă fiind în medicină internă și în endocrinologie, am fost acceptată la Universitatea din Florida unde lucrez și în prezent ca medic specialist endocrinolog.

Îmi place ceea ce fac, lucrez cu mare plăcere și satisfacție într-un colectiv deosebit condus de profesorul Kenneth Cusi. Domeniile mele de cercetare includ studii privind metabolismul, aplicarea metodei de clamp euglicemic hiperinsulinimic în tratamente noi, investigaționale în boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD). Ca o răsplată a muncii mele, am fost onorată cu premii din partea universității, în 2017, Fall Faculty Enhancement Opportunity (FEO) Award și University of Florida, Department of Medicine Most Outstanding Research Award, iar în 2022 University of Florida Endocrinologist of the Year Award.

Pentru formarea mea inițială ca medic le mulțumesc tuturor dascălilor care m-au îndrumat, dar le mulțumesc în primul rând părinților mei, prof. univ. dr. Maria Dogaru și prof. univ. dr. Grigore Dogaru, care m-au susținut necondiționat și care mi-au demonstrat că prin muncă și seriozitate ajungi unde dorești. Sper că prin tot ceea ce am realizat am onorat numele Școlii de Medicină din Târgu Mureș.”

Revista ”Alumni” – numărul 4 poate fi lecturată la următoarea adresă web:

https://alumni.umfst.ro/wp-content/uploads/Revista-Alumni-numarul-4.pdf

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE