Conferința “Siguranța pacientului, prin siguranța medicamentelor“ la cea de-a patra ediție Sanatate
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 151 Vizualizări

Conferința “Siguranța pacientului, prin siguranța medicamentelor“ la cea de-a patra ediție

Ajunsă la cea de-a patra ediție, conferința “Siguranța pacientului, prin siguranța medicamentelor” a reunit factori decizionali de top din domeniul sănătății, precum, Consilier Prezidențial, Conf. Univ. Dr. Diana Păun, Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila; Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Răzvan Mihai Prisada; Președintele Comisiei de Sănătate din Senat, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu Cercel; Președintele OSMR, Dan Zaharescu; Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu.

“Am fost onorat să particip, la invitația d-lui Laurențiu Mihai, directorul OSMR și a președintelui ANMDMR, dl. Răzvan Prisada la aceasta conferința. În cadrul conferinței s-a discutat despre importanța existenței unui sistem național de verificare a medicamentelor, despre rolul diverselor instituții în acest proces și despre progresele înregistrate de România la acest capitol, în contextul obligațiilor asumate la nivel european“, a punctat Corneliu Florin Buicu, deputat Mureș la Parlamentul României – Camera Deputatilor.

O parte din concluziile conferinței au fost:

– Gradul de înrolare în SNVM este de 100%. Sistemul ar putea fi utilizat pentru a preveni viitoarele crize în aprovizionarea cu medicamente

• Gradul de înrolare în Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor (SNVM) a ajuns la 100%

• SNVM a fost modernizat și dezvoltat suplimentar iar o nouă versiune îmbunătățită, SNVM Core

1.10, a fost implementată la jumătatea anului trecut.

• În anii următori, SNVM ar putea deveni instrumentul-cadru pentru gestionarea eventualelor crize

în aprovizionarea cu medicamente, discuții în acest sens fiind începute deja la nivel european.

În cadrul conferinței au fost prezentate experiențele similare ale altor state precum Portugalia, Grecia. Au participat peste 80 de reprezentanți ai industriei farmaceutice, producători, distribuitori, organizații ale pacientilor, organizații ale profesioniștilor, reprezentanți ai instituțiilor implicate in prevenția și combaterea falsificarilor.

România este printre puținele state UE în care gradul de înrolare în Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor a ajuns la 100%.

9.643 de farmacii, 602 de spitale și 402 distribuitori erau înregistrați în luna ianuarie 2023 în SNVM, conform datelor prezentate în cadrul conferinței cu tema “Siguranța pacientului, prin siguranța medicamentelor”, organizată de Organizația de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR) și de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Lunar, sistemul înregistrează între 47 și 65 de milioane de tranzacții (acțiuni de verificare si de decomisionare a pachetelor individuale de medicamente) pe piața din România.

În prezent, procentul de alerte false date de SNVM este de 0,03% din totalul tranzacțiilor efectuate, sub nivelul-țintă de 0,05%.

“Datele statistice arată că, dintre toți europenii, românii sunt cetățenii care au cel mai redus nivel de încredere în sistemul medical. În acest context, existența unui sistem informatic solid, care să garanteze accesul la medicamente necontrafacute este un factor diferențiator. Faptul că nivelul de înrolare a ajuns la 100% într-un timp relativ scurt se datorează excelentei colaborări dintre organizația noastră și industria farmaceutică pe tot lanțul, de la producători și distribuitori la farmaciști”, a declarat Laurențiu Mihai, director general al Organizației de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), la conferința cu tema „Siguranţa Pacientului prin Siguranţa Medicamentului”.

Toate aceste demersuri au ca si obiectiv final siguranța pacientului prin utilizarea de produse a căror trasabilitate poate fi urmărită, pentru reducerea contrafacerilor.

“Am participat activ atât la transpunerea in legislatia românească a directivei europene și a regulamentului care prevede înființarea Organizației de Serializare a Medicamentelor din Romania.

Implementarea acestui proiect a fost rezultatul dialogului dintre actorii implicați: producători, farmaciști, pacienti.  Este necesară continuarea campaniilor de informare a populatiei legate de riscurile privind siguranța medicamentelor,“ a mai adăugat Corneliu Florin Buicu.

Un rol foarte important îl joacă presa în promovarea acestor campanii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE