277 de milioane de euro pentru județul Mureș, prin Mecanismul Tranziție Justă Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 667 Vizualizări

277 de milioane de euro pentru județul Mureș, prin Mecanismul Tranziție Justă

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a Județului Mureș și Consiliul Județean Mureș a organizat miercuri, 5 aprilie, în sala de conferințe din cadrul IncubCenter Târgu Mureș, Conferința ”Finanțări europene 2021-2027. Împreună dezvoltăm regiunea!”.
În cadrul evenimentului, la care au participat și Mara Togănel – prefectul județului Mureș, Simion Crețu – director general al ADR Centru, Vasile Pop – președintele Camerei de Comerț și Industrie Mureș și Péter Ferenc – președintele Consiliului Județean Mureș, au fost prezentate reprezentanților mediului privat oportunitățile de finanțare disponibile prin intermediul Programului ”Regiunea Centru”, condițiile de accesare a fondurilor, calendarul lansării apelurilor, dar și informații despre alte posibilități de finanțare disponibile prin intermediul politicii de coeziune la nivelul României.

Șase priorități

Potrivit informațiilor furnizate de către Ovidia Caba, director Departament Politici regionale al ADR Centru, judeţul Mureş se numără printre cele șase judeţe eligibile în cadrul Mecanismului Tranziţie Justă.

”Va beneficia de o alocare de 277 de milioane de euro, dintre care peste 235,7 milioane de euro din Fondul Tranziţie Justă şi 42 de milioane de euro cofinanţare naţională – în total Programul Tranziţie Justă are alocată suma de 2,35 miliarde de euro, dintre care 2,14 miliarde de euro prin Fondul de Tranziție Justă şi 391 milioane de euro din bugetul statului. Programul este structurat pe șase priorităţi dedicate atenuării impactului socio-economic al tranziţiei la neutralitatea climatică în fiecare din cele şase judeţe şi o prioritate de asistenţă tehnică, cu alocare financiară distinctă”, a precizat Ovidia Caba.

La aceeași conferință, directorul Departamentului Politici regionale al ADR Centru a mai arătat că Mecanismul Tranziţie Justă este structurat pe șase priorități dedicate atenuării impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în șase județe ale României: Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova.

”Sunt vizate următoarele sectoare: creşterea şi diversificarea economică, ocuparea forţei de muncă prin recalificare sau reconversie profesională, decontaminarea siturilor poluate şi economie circulară, energie curate prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, eficienţă energetică şi energie din surse regenerabile precum şi digitalizare. Beneficiari vor fi întreprinderile din sectorul privat, sectorul cercetării, UAT-urile şi parteneriatele acestora din cele șase judeţe. Cele şase priorităţi vizează dezvoltarea întreprinderilor şi a antreprenoriatului, sprijinirea tranziţiei forţei de muncă, energia verde accesibilă şi mobilitate nepoluantă, sprijinul pentru ecologizarea şi reconversia imobilelor afectate de activităţi industriale, investiţiile pentru reducerea substanţială a emisiilor ETS aferente producţiei de fertilizanţi chimici şi investiţii productive în întreprinderi mari în domeniile identificate la nivelul Programului Tranziție Justă, cu includerea prealabilă a acestora în planul teritorial”, a menționat Ovidia Caba.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE