Casă în memoria lui Gheorghe Şincai în pregătire în judeţul Mureş Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 213 Vizualizări

Casă în memoria lui Gheorghe Şincai în pregătire în judeţul Mureş

Muzeul Județean Mureș intenționează demararea unei investiții având ca obiect construirea unei case în memoria lui Gheorghe Șincai, în comuna Râciu.

„Pentru a dezvolta acest proiect cultural, Muzeul Județean Mureș împreună cu comuna Râciu au identificat un teren, în suprafață de 568 mp, situat în centrul comunei Râciu. Realizarea acestui edificiu cultural, iniţiativă pe care Muzeul Judeţean din subordinea Consiliului Judeţean Mureş o susţine, va contribui la dezvoltarea sentimentului de mândrie pentru comunitatea din zonă, de apartenenţă culturală şi identitară la valorile promovate de opera lui Gh. Şincai, precum și la înfăptuirea unei recuperări a memoriei intelectuale, științifice a cărturarului amintit şi posibilitatea dezvoltării unui turism cultural în Râciu şi împrejurimi prin impunerea în circuitul cultural ştiinţific naţional a unui reper simbol al Şcolii Ardelene, deosebit de important în întreaga evoluţie cultural-istorică identitară naţională românească, nu doar mureșeană”, se arată în documentul supus dezbaterii consilierilor judeţeni.

 Edificiul va găzdui o amenajare expoziţională care să reflecte aspecte reprezentative din viaţa şi opera cărturarului Gheorghe Şincai, în strâsă legătură cu a celorlalţi corifei ai Şcolii Ardelene, aspecte istorice şi etnografice privind etnocultura românilor din Râciu și împrejurimi, ca expresie a zonei etnofolclorice a Câmpiei Transilvaniei.

„De asemenea, va putea găzdui o bibliotecă documentar-ştiinţifică cuprinzând valoroasele opere științifice scrise de Gh. Şincai Abecedarul, Gramatica, Aritmetica și Catehismul, Învățătură firească spre surparea superstiției norodului, alte studii și materiale de arhivă documentară, alături de lucrarea sa fundamentală redactată după documente cercetate şi culese în nu mai puţin de 34 de ani, intitulată Hronica românilor și a mai multor neamuri”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Valoarea investiţiei este de 2.025.735,19 lei cu TVA.

Citește și:

Redacţia

Foto: Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1373634

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE