Expoziții despre mașinile lui Leonardo da Vinci și tehnologiile Imperiului Roman, la UMFST Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 379 Vizualizări

Expoziții despre mașinile lui Leonardo da Vinci și tehnologiile Imperiului Roman, la UMFST Târgu Mureș

Sala Polivalentă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș va găzdui, în perioada 19 mai – 15 iunie 2023, un eveniment deosebit, cultural – educativ, interactiv și unic la nivel de concept, reunind pentru prima dată în același spațiu expozițional cele două expoziții: „Mașinile lui Leonardo da Vinci” și „Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor”.

Replici fidele ale modelelor lui da Vinci


Potrivit informațiilor furnizate de Biroul de presă al UMFST, vizitatorii vor putea admira invențiile tehnice, dar și artă, tablouri și fresce – reproduceri, aparținând geniului renascentist, Leonardo da Vinci, în cadrul expoziției interactive „Mașinile lui Leonardo da Vinci”, structurată pe patru categorii: mașini pentru zbor, mașini hidraulice, mașinării și concepte pentru construcții civile, mașini militare, alături de cele 44 de exponate din cadrul expoziției „Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor”, mașinării inovatoare, armuri impresionante purtate de soldați și de celebri gladiatori din Roma Antică.
”Expoziția cultural – educativă „Mașinile lui Leonardo da Vinci” este compusă din replici fidele ale modelelor concepute de maestru, bazate pe schițele originale ale acestuia și realizate de pricepuți meșteșugari italieni – multe dintre modele fiind interactive. Materialele alese pentru reconstrucția mașinilor sunt asemenea celor care ar fi fost folosite în perioada renascentistă. Tururile ghidate vor oferi vizitatorilor posibilitatea de a interacționa cu 14 dintre cele peste 40 de exponate ce uimesc prin ingeniozitatea mecanismelor folosite și în zilele noastre. Expoziția „Mașinile lui Leonardo da Vinci” se înscrie în galeria marilor evenimente culturale ale lumii. Aflată în circuitul internațional din 2003, a inclus 82 de orașe, 28 de țări și cinci continente, stabilind un număr record de vizitatori, peste 12 milioane, la nivel mondial”, se menționează în comunicat.

Tehnologii din Imperiul Roman


„Imperiul Roman – Tehnologia Învingătorilor” este cea de-a doua expoziție care va putea fi admirată în paralel, în cadrul aceluiași spațiu expozițional.
”Expoziția dedicată nu doar pasionaților de istorie, ci tuturor celor fascinați de secretele celui mai puternic imperiu din istoria omenirii, oferă publicului larg posibilitatea de a admira mașinării inovatoare folosite în luptă, tehnică militară și tehnologii civile, armuri impresionante purtate de soldați și de celebri gladiatori, reconstruite de artizanii și specialiștii de la Muzeul „Leonardo da Vinci” din Florența, Italia. Expoziția cuprinde și o serie de elemente vestimentare, uniforme purtate de soldați, tunica interioară şi tunica exterioară din mătase, dar și obiecte vestimentare nelipsite din garderoba femeii romane. Conceptul arcului roman, a cărui tehnică a stat la baza construcțiilor și a progresului imperiului, apeducte, poduri, viaducte, precum și alte elemente construite pentru eficiența în luptă, berbecul roman, turnul de asalt, turnul de apărare, catapulta vor încânta vizitatorii”, au mai informat reprezentanții UMFST.
Inaugurarea oficială a evenimentului expozițional organizat de UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș, sub patronajul Institutului Italian de Cultură Bucureşti și a Muzeului „Leonardo da Vinci” din Italia, cu sprijinul Ligii Studenților din Târgu Mureș și a Asociației „Milites Marisensis”, va avea loc vineri, 19 mai, de la ora 16.00, la Sala Polivalentă din campusul Universității, strada Gheorghe Marinescu nr. 38.

Program de vizitare

Expozițiile sunt accesibile grupurilor organizate și publicului larg, în perioada 19 mai – 15 iunie 2023, și pot fi vizitate gratuit după următorul program:

– Marți – vineri, 10.00 – 14.00, interval orar rezervat grupurilor coordonate de profesori care doresc să realizeze activități cultural – educative (vizită, lecții deschise, concursuri, competiții), cu implicarea elevilor din ciclul primar, gimnazial, liceal sau a studenților, cu programare prealabilă, minim trei zile înainte, la adresa de e-mail rezervare.expozitie@umfst.ro;

– Miercuri – vineri, 16.00 – 20.00, interval orar destinat publicului larg, acces liber (fără programare/ rezervare);

– Sâmbătă – duminică, 10.00 – 18.00, acces liber publicului larg;

– Luni – închis. 

(Redacția / Foto: viator.com)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE