Proiecte de aproximativ 30 de milioane de lei la Chibed Administrație
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 222 Vizualizări

Proiecte de aproximativ 30 de milioane de lei la Chibed

Comuna Chibed din judeţul Mureş este în plină dezvoltare. Sub conducerea primarului Dósa Sándor se află în implementare proiecte în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei ce sunt finanţate din fonduri nerambursabile. Valoarea proiectelor este de aproape 10 ori mai mare decât veniturile de la bugetul comunei.

Proiectele vizează infrastructura rutieră şi şcolară a comunei, dar şi eficientizarea energetică a iluminatului public şi a clădirii în care funcţionează administraţia locală.

Mai mult decât atât, se află în implementare şi un proiect ce vizează construirea de locuinţe pentru medici şi cadre didactice.

„Prin PNRR implementăm un proiect ce vizează construirea de locuinţe pentru medici şi profesori. Este un proiect cu o valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei. Am decis să avem la acest proiect o contribuţie proprie mai mare decât de obicei deoarece ne dorim să realizăm o investiţie la cele mai înalte standarde. Valoarea finanţată prin PNRR era cam mică faţă de standardele pe care le dorim din punct de vedere calitativ şi din punct de vedere al eficienţei energetice. Contribuţia noastră va fi de 30% din sumă”, a declarat pentru Zi de Zi Dósa Sándor.

Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei urmează să fie aprobaţi în şedinţa din această săptămână a Consiliului Local din Chibed.

Lucrări de reabilitare doar după schimbarea conductelor de gaz

În aceeaşi situaţie, de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, se află şi proiectul pentru reabilitarea străzilor din comună, finanţat prin Programul Anghel Saligny, proiect cu o valoare de aproximativ 14 milioane de lei.

„La acest proiect de reabilitare a străzilor din comună avem un pic de decalaj pentru că cei de la Eon Gaz trebuie să schimbe conductele actuale, care sunt uzate, cu altele noi din polietilenă. Am derulat o corespondenţă cu ei să demareze lucrările pe străzile pe care le avem incluse în prima tranşă de reabilitare pentru a nu ajunge într-o situaţie în care noi reabilităm strada şi apoi ei sapă să schimbe conductele. Am căzut de acord cu ei pe acest subiect şi preconizăm că ei vor lucra din august până la finalul lui septembrie, după care noi putem începe cu reabilitare. Până atunci noi vom derula licitaţiile pentru ca în momentul în care ei au terminat să putem da ordin de începere”, a explicat primarul comunei Chibed.

Un alt proiect vizează sala de sport de la Școala Gimnazială ”Matyus Istvan” din Chibed.

„E un proiect prin Compania Națională de Investiții în valoare de aproximativ 3 milioane de lei. Aici mai avem nevoie de un aviz care cred că îl vom primi în cursul acestei săptămâni. Totodată, aș aminti și alte proiecte cum sunt modernizarea iluminatului public stradal în comuna Chibed, prin Fondul de Mediu, în valoare de 638.960 de lei şi unul pentru staţii de încărcare maşini electrice. Mai avem un proiect de creștere a eficienței energetică și gestionare inteligentă a energiei în clădirea Primăriei comunei Chibed, în valoare de 2,6 milioane de lei și asigurarea dotări cu mobilier şi IT la nivelul Școlii Gimnaziale ”Matyus Istvan” din Chibed în valoare de aproximativ 700.000 de lei”, a mai spus Dósa Sándor.

Pe lista proiectelor se află și repararea podului peste Târnava Mică situat în localitatea Chibed, în valoare de 5,3 milioane de lei, finanţat prin Fonduri Norvegiene. În acest caz se aşteaptă semnarea contractului de finanţare şi demararea procedurilor de licitaţie a lucrărilor.

Toate proiectele sunt cu partea birocratică de avizare spre final, pasul următor fiind demararea licitaţiilor şi realizarea lucrărilor. Primarul Dósa Sándor a precizat că este pregătit şi pentru deschiderea unor noi programe de finanţare.

„Obiectivul meu este ca până la finalul acestui mandat toate aceste proiecte să fie realizate pentru că ele sunt foarte importante pentru dezvoltarea comunei. Ca planuri de viitor, pentru că se vorbeşte de un Anghel Saligni 2 sau încă un PNRR, noi avem documentaţii pregătite să depunem şi pentru străzile de pământ din comună care nu au intrat acum în finanţare”, a spus acesta.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE