FOTO: Cetatea Păgânilor din Şincai cercetată de arheologi Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2001 Vizualizări

FOTO: Cetatea Păgânilor din Şincai cercetată de arheologi

Începand din luna iunie, arheologii Muzeului Judeţean Mureş au reluat săpăturile sistematice de la Şincai, Cetatea Păgânilor.

„Datorită cercetărilor efectuate de Valeriu Lazăr în anii ’70 şi ’90, Cetatea Păgânilor este una dintre cele mai cunoscute aşezări din epoca Bronzului Timpuriu (circa 3000/2900 î.Hr., cultura Coţofeni), de unde provin numeroase vase bogat ornamentate, unelte din piatră şi os, precum şi câteva obiecte de cupru”, se precizează într-o informare a Muzeului Judeţean Mureş.

​Echipa de cercetare condusă de Sándor Berecki este formată din arheologii muzeului, Rita E. Németh, Rezi Botond, precum şi din cercetători şi studenţi de la Institutul de Arheologie al Universității Eötvös Lóránd din Budapesta, studenţi de la Universitatea Babeş–Bolyai şi arheologi ai Muzeului Naţional Secuiesc. Cercetarea are şi un caracter didactic.

Potrivit aceleiaşi surse, experţii se vor concentra anul acesta pe investigarea arheologică a fenomenelor observate în măsurătorile geofizice efectuate de Facultatea de Arheometrie din cadrul ELTE RTI în anul 2022, pe cunoaşterea stratigrafiei sitului şi pe identificarea secţiunilor de cercetare ale lui V. Lazăr. Săpăturile din acest an se vor încheia pe 14 iulie, urmând să fie reluate în viitor.

Potrvit datelor furnizate de cei de la Visit Mureş pe pagina lor visitmures.com, locul are şi câteva legende aparte despre comori păzite de zâne.

„Comorile cetăţii au fost ascunse sub cetate, într-o pivniţă secretă. Oamenii spun că aceste comori au fost păzite de două zâne şi degeaba încearcă cineva să le găsească pentru că acestea se pot obţine doar atunci când zânele părăsesc pivniţa pentru scurt timp ca să facă baie în lacul din apropierea satului Band. Au existat foarte mulţi vănători de comori care au încercat să le găsească”, arată sursa citată.

Sanda VIŢELAR

Sursa foto: Muzeul Judeţean Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE