Două ore de protest la CJAS Mureş Slider
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 863 Vizualizări

Două ore de protest la CJAS Mureş

Toţi angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene, a municipiului Bucureşti şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti au protestat, luni, prin întreruperea lucrului timp de două ore.

La Casa de Asigurări de Sănătate Mureş angajaţii au stat de la ora 10.00 şi până la ora 12.00 în curtea instituţiei, la primul protest organizat în ultimii 25 de ani.

„În spirit de solidaritate cu colegii noștri din întreaga țară, am hotărât să întrerupem activitatea astăzi (luni, 10.07 n.r.), de între orele 10:00 și 12,00, având în vedere toate nemulțumirile acumulate de-a lungul timpului. E primul protest de așa anvergură, în sensul că e prima dată de 25 de ani de când e un protest concertat la nivel național, în sensul că toate casele, toți angajații din toate casele județene, inclusiv Casa Națională, au hotărât întrerupere a activității între ora 10:00 și 12”, a explicat  Alina Simionescu, președintele Sindicatului Solidaritate a CAS Mureș.

Principalele revendicări sunt legate de nivelul de salarizare care nu a mai fost modificat din anul 2017.

„Principalele revendicări ale noastre sunt sistemul de salarizare, în sensul că salariile noastre au rămas la fel din 2017. Suntem la același nivel de salarizare, în condițiile în care volumul de muncă, sarcinile de serviciu sunt din ce în ce mai multe și noi suntem din ce în ce mai puțini. Sunt foarte mulți colegi care nu fac față presiunii și volumului de muncă și au plecat. Avem foarte mulți colegi care s-au pensionat, avem colegi în concedii medicale care au cedat din punct de vedere al sănătății la volumul de muncă și la stres și sunt interzise angajările. Deci nu avem posibilitatea să angajăm colegi noi”, a mai spus liderul sindical.

La salariile mici se adaugă volumul de muncă ridicat şi sistemul informatic învechit care nu mai face faţă volumului mare de operaţii ce trebuie făcute.

„Volumul de muncă și complexitatea muncii pe care o depunem este din pe zi ce trece tot mai mare -La nivel național, problema e de sistem, deja sistemul informatic cu care lucrăm, nu spun cum funcționează, cred că toată lumea știe, și furnizorii de servicii medicale, și asigurații, și noi suntem interfața între sistemul informatic care nu funcționează și dânșii. Deci se adună o grămadă de frustrări și de o parte și de alta și noi suntem cei pe care se descarcă toată lumea. Sistemul este depășit ori nu e calibrat la volumul de accesări e o problemă majoră”, a explicat Alina Simionescu.

În intervalul în care activitatea a fost întreruptă cetăţenii care au avut diferite probleme de rezolvat au aşteptat răbdători tot în curtea instituţiei fiind chiar solidari cu protestul angajaţilor.

„Eu îi înţeleg şi îi susţin, foarte bine fac! Capul sus şi să nu se lase. Sistemul ăsta cu cardurile veşnic se blochează, ba la farmacie, ba la medicul de familie, mereu sunt probleme”, ne-a spus Vasile Pop.

Potrivit unui comunicat al Blocului Naţional Sindical, organizaţie la care este afiliată Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, numărul total de angajaţi în acest domeniu a scăzut la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane.

La nivel naţional în vederea decontării, se verifică aproximativ 8,5 milioane de certificate medicale, 54 milioane de reţete şi 5,7 milioane de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113 milioane de servicii de medicină primară, 37 milioane de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8 milioane de servicii medicale spitaliceşti.

Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2 milioane de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public.

În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!