De ziua lor, contabilii se pregătesc să devină criminalişti Eveniment
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 421 Vizualizări

De ziua lor, contabilii se pregătesc să devină criminalişti

Aproximativ 100 de contabili, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului universitar şi ai altor organisme precum Colegiul Medicilor, Baroul de Avocaţi Mureş, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş, ANAF Mureş, Direcţia Judeţeană de Statistică Mureş, Camera de Comerţ şi Industrie Mureş, Casa de Pensii Mureş şi Oficiul Registrului Comerţului au celebrat nobila profesie de contabil și la Târgu Mureș. Evenimentul dedicat Zilei Naționale a Contabilului Român, organizat de către filiala Mureş a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autoizaţi din România, s-a desfășurat sub sloganul „Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!” în Sala de Conferință a Hotelului Grand.

Contabilul criminalist în pregătire

Organizatorii, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – organismul profesional care gestionează profesia contabilă în România, s-au axat în acest an pe o temă generală Contabilitatea criminalistică: adevărul din spatele cifrelor.

„Profesia aceasta va căpăta valenţe noi în zona contabilităţi criminalistice. Nu se va întâmpla peste noapte, dar vom ajunge să avem contabili criminalişti. Facem deja astăzi, când suntem numiţi experţi contabili judiciari, dar acolo par mai simple pentru că probele sunt deja strânse, administrate de organele de cercetare penală sau de autoritatea fiscală în civil. Avocatul aduce probe că nu ar fi aşa şi noi venim să stabilim ce stare de fapt este reală pentru ca judecătorul să poată lua o decizie”, a spus, încă de la început, preşedintele CECCAR Mureş, Lucian Savu.

Transformarea digitală, modificarea paradigmei de creare a valorii, sustenabilitatea, distrugerea creativă, consolidarea globalizării sunt dimensiuni pe care liber-profesioniștii contabili trebuie să le aibă în vedere în managementul schimbării.

Smart accounting for smart economy definește procesul schimbării pentru această profesie. Noua generație a liber-profesioniștilor contabili, pregătiți pentru „era” smart accounting, are ca principal obiectiv asigurarea creării de valoare adăugată și creșterea sustenabilă a organizațiilor și, implicit, a economiei naționale. Iar un loc important în această „eră” îl ocupă contabilitatea criminalistică. Discuțiile ce au avut loc în a doua parte a evenimentului s-au axat pe rolul esențial al contabilității criminalistice, de a ajuta organizațiile să navigheze în siguranță în mediul financiar-economic complex, incert și volatil de astăzi, contribuind, astfel, la asigurarea securității afacerilor, a economiei.

Lucian Savu a explicat că este nevoie de inovaţie şi inventivitate pentru a răspunde cerinţelor actuale.

„Relaţia antreprenori-contabili este foarte importantă. În condițiile în care discutăm despre economie inteligentă este nevoie ca şi noi să devenim contabili inteligenți, asta înseamnă că trebuie să ne adaptăm la noua tehnologie, la softurile performante, la inteligenţa artificială. Dacă noi vom reuşi să depăşim statutul nostru de contorizare a cifrelor, ceea ce programele fac deja foarte bine, atunci vom răspunde nevoilor mediului de afaceri de a preveni fraudele, de a scoate situaţii financiare pertinente şi de a servi interesul public”, a spus acesta.

Un material mai amplu pe acest subiect veţi putea citi în ediţia de luni a cotidianului Zi de Zi.

Mesaj de la nivel naţional

Dănilă Buculeu, preşedinte timp de 8 ani al filialei Mureş care acum este membru  în Consiliul de Conducere de la nivel naţional a transmis mesajul forului pe care îl reprezintă.

„Ziua Națională a Contabilului Român marchează recunoașterea valorii și importanței semnificative a profesiei contabile în dezvoltarea economică a României. În urmă cu 102 ani, la 13 iulie 1921, prin Decret regal a fost reglementată, în România, profesia contabilă și a fost înființat organismul profesional cu atribuții în gestionarea acesteia. Oamenii de stat ai acelor vremuri au înțeles importanța apariției unui corp de profesioniști în ale cifrelor și legilor, care să contribuie la asigurarea ordinii și siguranței în lumea afacerilor, a securității în economia națională”, a spus acesta.

În mesajul transmis s-a arătat, de asemenea, „în fiecare an, ne bucurăm să celebrăm contribuția excepțională a membrilor CECCAR la impunerea în interes public a profesionalismului în domeniul financiar-contabil – bazat pe cei doi piloni fundamentali, competența și etica profesională – și să reflectăm asupra realizărilor și impactului pe care aceștia l-au avut asupra dezvoltării organizațiilor și comunității în care activează. Independența și profesionalismul sunt, de altfel, valorile definitorii ale liber-profesionistului contabil.”

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), cu o istorie de peste 100 de ani, este singurul organism profesional din România care acordă calificările de expert contabil și contabil autorizat. CECCAR este cel mai mare organism profesional din Sud-Estul Europei, reprezentând peste 35.000 de membri experți contabili și contabili autorizați.

Mesaje de felicitare pentru contabilii mureşeni

Prof. univ. dr. Horaţiu Suciu, preşedinte Colegiul Medicilor Mureş

„Ce aş putea eu să spun ca medic şi preşedinte al Colegiului Medicilor, organism profesional similar cu CECCAR-ul. Avem multe lucruri în comun, şi în medicină ca şi în contabilitate s-ar putea spune că se pricepe toată lumea, ca la fotbal. Există doctorul Google şi oricine ştie să facă un calcul. Evident nu este aşa, lucrurile au evoluat şi profesiile noastre trebuie să ţină pasul cu societatea. Cei care fac medicina şi contabilitatea trebuie să fie pe nişte coordonate foarte clare de integritate morală şi profesională. La acestea se adaugă foarte mult studiu pentru că acestea sunt profesii care nu sunt pentru toată lumea.”

Preşedintele Baroului de Avocați Mureş, Viorel Gorea

„Din partea Baroului Mureş vă transmitem felicitări pentru toată activitatea şi un mesaj de susţinere şi de colaborare. Această colaborare nu se limitează doar la faptul că avem sediile pe aceeaşi stradă. Ne întâlnim în dosare civile, penale şi, fără colaborarea dumneavoastră, nici nouă avocaţilor nu ne-ar fi foarte uşor. Privilegiul nostru este că putem colabora cu specialişti care cu asta se ocupă. Aprecierile noastre sunt pozitive la adresa activităţii dumneavoastră.”

Preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă, filiala Mureş, Todor Soo Ignatie

„Avem o colaborare deosebit de bună cu avocaţii, ne mai batem, dar numai prin cuvinte. Aş dori să precizez faptul că CECCAR reprezintă o rădăcină profesională a generaţiilor cu experienţă, a însemnat şansa de a fi pregătit la practicarea unor profesii liberale. De aici s-au dezvoltat, practic, majoritatea sau poate chiar toate profesiile liberale care au legătură cu viaţa economico-financiară. Aici am învăţat ca expert contabil, au venit auditorii, consultanţii fiscali, inclusiv noi am avut pregătiri în cadrul CECCAR.”

Florin Pop, şef serviciu, ANAF Mureş

„Prin natura activităţilor noastre vă mai necăjim din când în când, dar până la urmă şi noi avem la bază această profesie nobilă. Am fost mandatat ca în numele colectivului să vă urăm un călduros La Mulţi Ani! şi mult succes în activitate.”

Eugenia Neagoe, director Casa Județeană de Pensii Mureş

„Ştiinţa contabilă este chemată azi să ofere soluţii pentru detectarea, limitarea şi investigarea fraudelor. Experţii contabili sunt singurii care pot răspunde întrebărilor puse de instanțe cu privire la respectarea sau nu a regulilor privind legislaţia fiscală. Vă aflaţi în faţa unei misiuni cu impact direct asupra securităţii economice a României. Sunt onorată să fiu astăzi alături de dumneavoastră.”

Anca Mihaela Giurgiu, secretar general Camera de Comerţ și Industrie Mureş

„Susţinând interesele oamenilor de afaceri, suntem onoraţi să-i celebrăm pe cei care oferă echilibru în orice companie. Contabilul a fost şi va rămâne inima unei companii.”

Conf. dr. Daniel Ştefan, decanul Facultăţii de Economie şi Drept, UMFST „G.E. Palade” Tg. Mureș

„Particip de mult la acest eveniment şi aş vrea să încep cu mesajul adresat de dl rector Leonard Azamfirei, un călduros „La Mulţi Ani!” şi regretul de a nu putea fi astăzi alături de dumneavoastră. UMFST îşi doreşte să fie alături de zona economică şi cred că este astăzi unul din vectorii importanţi ai acestui oraş prin proiectele pe care le iniţiază şi prin numărul de studenţi. Suntem alături de fiecare dintre organismele profesionale şi de tot ceea ce se întâmplă în acest oraş.”

Ionuţ Cozma, director Liceul Tehnologic Electromureş

„Vreau să vă felicit şi să vă mulţumesc pentru implicarea în desfăşurarea primei ediţii a concursului de Cultură şi Educaţie Financiară a fost prima dată când a avut loc, elevii au fost foarte impresionaţi, este ceva nou pentru ei şi avem nevoie ca elevii noştri să fie îndrumaţi pentru că au nevoie în viaţa de zi cu zi de educaţie financiară.”

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE