20 de ani de existenţă a comunei Chibed Administratie
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 800 Vizualizări

20 de ani de existenţă a comunei Chibed

Comuna Chibed şi satul cu acelaşi nume are o istorie străveche, primele atestări ale denumirii existând încă din secolul al XIII-lea. Din punct de vedere administrativ însă, Chibedul a trecut de-a lungul timpului prin mai multe etape.

În timpul organizării administrativ-teritoriale a secuimii în scaune, localitatea Chibed făcea parte din „Scaunul Mureş”. După desfiinţarea „scaunelor” şi trecerea la organizarea administrativ-teritorială în judeţe din anul 1872, Chibed face parte din judeţul Mureş-Turda.

Odată cu organizarea administrativ-teritorială în raioane, localitatea Chibed face parte din Raionul Sângeorgiu de Pădure. În anul 1926, Chibedul este repartizat în subordinea centrului Odorheiu Secuiesc, după care localitatea Chibed face parte din Raionul Mureș.

Până în anul 1968, Chibedul este comună separată, dar, ca urmare a politicii regimului comunist de comasare a satelor în comune, este alipit comunei Ghindari. În anul 2002, la cererea cetăţenilor se organizează un referenduum şi Chibedul îşi recapătă statutul de comună independentă, prin Legea Nr. 338/2003, privind reorganizarea comunei Ghindari.

„În anul 2003, prin Legea 338 ne-am despărţit de comuna Ghindari şi vom organiza, pentru a marca aceşti 20 de ani de existenţă, mai multe evenimente, mai ales la sfârşitul lunii august când vom sărbători Zilele Comunei. Vom invita toate localităţile cu care suntem înfrăţiţi, comunitatea noastră și comunele vecine”, ne-a spus primarul Dosa Sandor. Acesta aniversează, de asemenea, 20 de ani de când a fost numit primar, ca apoi în anul 2004 să fie ales în această demnitate publică şi apoi reales la fiecare scrutin desfășurat de atunci până astăzi.

Înfrăţiri cu sens pentru comunitate

În prezent, comuna Chibed este înfrăţită cu comuna BAKONYSZOMBATHELY, jud. Komárom-Esztergom, Ungaria, comuna SZATYMAZ, jud. Csongrád, Ungaria, orașul Gyál, Ungaria, şi oraşul ZALALÖVŐ, jud. Zala, Ungaria.

„Avem tot timpul cereri de la localităţi din Ungaria să ne înfrăţim, noi am fost pe principiul că ne dorim o colaborare reală cu cei cu care ne înfrăţim, nu doar să avem o listă lungă, dar să nu reuşim să ne întâlnim şi să facem împreună proiecte. Noi luăm foarte serios aceste înfrăţiri cu alte comunităţi, nu doar aşa să avem nişte acte semnate într-un dosar. În iunie, de exemplu, un grup de şcolari de 30 de persoane, plus profesori însoţitori au fost o săptămână la Balaton. Aceştia au mers într-o tabără prin intermediul parteneriatului pe care îl avem cu cei din oraşul Gyál. Ei au acolo o bază de tabără unde petrec alături de şcolarii din Gyál”, a mai explicat primarul localităţii.

Sanda VIŢELAR

Foto: Google Maps, Wikipedia

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE