Castel mureșean scos la licitație pentru 2,1 milioane de euro Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4620 Vizualizări

Castel mureșean scos la licitație pentru 2,1 milioane de euro

Aleșii județeni au aprobat joi, 21 septembrie, cu prilejul unei ședințe ordinare de lucru, cu unanimitate de voturi, revocarea dreptului de administrare constituit în favoarea Muzeului Județean Mureș asupra Castelului Ugron din localitatea Zau de Câmpie și trecerea imobilului respectiv din domeniul public în domeniul privat al județului Mureș, precum și vânzarea acestuia prin licitaţie publică, la prețul minim de 10.510.919,97 de lei (aproximativ 2,1 milioane de euro).

Potrivit informațiilor furnizate de către Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, autoritatea publică judeţeană a primit două solicitări prin care se manifestă intenţia de achiziție a imobilul situat în localitatea Zau de Câmpie strada Parcului nr. 10.

”S-a solicitat administratorului imobilului – Muzeul Judeţean Mureş, să ne comunice dacă au identificat modalități de utilizare a imobilului, acesta precizînd că imobilul nu le este necesar și util în pentru desfăşurarea activităţii lor, că nu au identificat finanțări și nu au nici personal care să implementeze lucrări ample de renovare și reabilitare. Ținând cont că, în prezent, în acest imobil nu se desfășoară nicio activitate, acesta fiind liber, precum și de specificul activităților care se desfășoară în instituțiile subordonate autorității publice județene, s-a solicitat – Bibliotecii Județene Mureș, Teatrului Pentru Copii și Tineret Ariel, Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș și Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul” să ne comunice, dacă consideră că imobilul în discuție le este util și necesar pentru desfășurarea activităților specifice. La adresa noastră, au răspuns toate instituțiile cărora li s-a solicitat punctul de vedere, iar urmare a răspunsurilor primite de la instituțiilor subordonate s-a ajuns la concluzia că imobilul în cauză nu corespunde nevoilor acestora. Având în vedere cele de mai sus, respectiv faptul că, imobilul situat în localitatea Zau de Câmpie strada Parcului nr. 10, înscris în C.F nr. 51816/Zau de Câmpie, nu mai poate fi utilizat pentru activități destinate serviciilor publice de interes județean, considerăm că este necesar să se ia măsuri pentru valorificarea acestuia”, a explicat Péter Ferenc.

Președintele Consiliului Județean Mureș a mai menționat că pentru stabilirea valorii de piaţă a imobilului s-a realizat o expertiză de către un evaluator autorizat ANEVAR, respectiv de către SC Louisiana SRL, prin evaluatorul Ion Mesia, în urma căreia s-a stabilit că valoarea imobilului este de 520.000 de euro, respectiv de 2.578.000 de lei la cursul de schimb lei/euro al BNR de 4,9561 din 25 iunie 2023, din care 50.804 de euro, respectiv 251.791 de lei, este valoarea terenului.

”Precizăm că valoarea terenului în fişa mijlocului fix corespunzătoare suprafeţei de 17.740 de metri pătrați, aşa cum era menţionat anterior lucrării topo-cadastrale este de 432.226 de lei. Prin urmare, pentru a se determina care este valoarea terenului aferentă suprafeţei de 13.911 metri pătrați – teren, aşa cum este înscrisă în C.F. nr. 51816/Zau de Câmpie, s-a aplicat metoda pentru determinarea proporţiei directe şi a rezultat o valoare de 338.934,4 de lei. În concluzie, valoarea imobilului castel şi teren identificat în C.F. nr. 51816/Zau de Câmpie este de 10.510.919,97 de lei, sens în care propunem această valoare ca preţ minim de pornire pentru vânzarea imobilului”, a conchis Péter Ferenc.

Alex TOTH

Foto: Visit Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE