VIDEO. FOTO: Bătălia aeriană deasupra Reghinului, evocată la Muzeul Etnografic „Anton Badea”. Lecție de istorie despre eroii cerului Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 983 Vizualizări

VIDEO. FOTO: Bătălia aeriană deasupra Reghinului, evocată la Muzeul Etnografic „Anton Badea”. Lecție de istorie despre eroii cerului

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin invită publicul larg la o inedită lecție de istorie prin intermediul expoziției „Avioane și aviatori în nord-estul Transilvaniei ” vernisată sâmbătă, 23 septembrie. ”Vinovați” pentru acest demers sunt Georgiu Daniel de la Asociația ”Prospectorii Istoriei” și George Marinescu de la Complexul Muzeal Bistrița -Năsăud, și nu în ultimul rând Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

„Expoziția aduce în atenția publicului informații istorice, obiecte, resturi ale unor obiecte provenite de la avioane, relatări și experiențe ale unor aviatori, și pe baza acestora, o reconstituire a evenimentelor petrecute. Aceste evenimente sunt posterioare zilei de 23 august 1944, dată când s-a schimbat cursul războiului și România s-a aliat împotriva Germaniei, iar trupele germane, respectiv trupele aeriene au fost evacuate din țară prin cele trei aerodromuri de la Mociar, Luieriu și Budacu din județul Bistrița. Au fost lupte aeriene deasupra Reghinului determinate de atacurile aviației americane de la 31 august 1944. Este o expoziție încărcată de emoție deoarece cuprinde relatările unor oameni care s-au confruntat cu moartea. Legat de prezența expoziției la Reghin, am avut o ezitare la început, poate și pentru faptul că este legată de război, deja vedem foarte mult război în jurul nostru, dar am înțeles că tot ceea ce vine spre noi nu este fără rost. A fost o provocare și pentru noi și pe de altă parte, tot ceea ce facem ne schimbă. Cel puțin așa ar trebui să fie. Timpul este mai maestru, iar maturitatea presupune întotdeauna să privim și spre întuneric. Ca și o concluzie, așa cum au spus organizatorii, important este să nu ne obișnuim cu războiul”, a precizat Roxana Man, managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea”.

Printre oficialitățile prezente la vernisaj s-au numărat subprefectul județului Mureș, Vasile Oprea, și primarul comunei Suseni, Mircea Mariș.

„Istoria trebuie să fie prezent întotdeauna alături de noi, să o prezentăm copiilor pentru ca astfel de evenimente precum cele din 1944 să nu se mai întâmple. Este important să cunoaștem îndeaproape tot ce s-a întâmplat în trecut în Cel De-Al Doilea Război Mondial. Au fost evenimente în această zonă care au rămas în istoria Reghinului și în istoria națională, și ar fi bine ca și elevii, copiii să vadă această expoziție din care cu siguranță au de învățat”, a declarat subprefectul Vasile Oprea.

La rândul său, primarul comunei Suseni s-a declarat încântat de faptul că satul Luieriu este prezent în cadrul expoziției grație aerodromului din localitate, protagonist al evenimentelor din august 1944.

„Mă bucur să întâlnesc oameni cu suflet mare care aduc fața noastră o filă de istorie, o filă din istoria noastră transilvăneană. Mă bucur că și Luieriu care face parte din comuna Suseni este amintită în acest vernisaj, pentru că da, într-adevăr, la Luieriu a existat un aerodrom care astăzi nu mai este. Sper ca în curând să-i dăm o strălucire și să-l ridicăm la acel nivel la care a fost atunci, în 1944, dar nu neapărat să folosească războiului, ci păcii, bucuriei, fericirii și agrementului, pentru că de asta are lumea nevoie”, a precizat Mircea Mariș.

Bătălii aeriene, rememorate

După Complexul Muzeal Bistrița Năsăud și Muzeul Grăniceresc Năsăudean, expoziția „Avioane și aviatori în nord-estul Transilvaniei ” poposește la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin unde va staționa până în primăvara anului viitor.

„De la bun început, încă din titlu ne-am gândit la Reghin. A fost de la bun început în planul nostru să facem expoziția la Reghin pentru că aici s-a scris o pagină foarte importantă în istoria celui De-Al Doilea Război Mondial. Expoziția a pornit în special din dorința colegului Georgiu Daniel. El are pasiunea detectoarelor de metale și pasiunea pentru aviație. A fost o îmbinare fericită. Când a venit la muzeul din Bistrița și a vorbit despre acea aceste lucruri, nu se știa mare lucru, în special de aerodromul de la Budacu. Astfel această expoziție a început să prindă contur. Ne-am extins subiectele și s-a demonstrat ulterior că Reghinul este de fapt punctul esențial în cel De-Al Doilea Război Mondial. În cadrul expoziției, pentru public, am decis punem și machete tocmai pentru ca publicul să înțeleagă despre ce avioane au zburat în zona noastră din nordul Transilvaniei. Aici la Reghin accentul a fost pus pe aerodromurile de la Mociar și Luieriu și pe evenimentele care au avut loc aici”, a precizat George Marinescu, Complexul Muzeal Bistrița -Năsăud.

Momentul culminat al expoziției este legat de evenimentele de la 31 septembrie 1944, mai exact de atacurile americane asupra aerodromurilor de la Mociar și Luieriu precum și luptele aeriene înregistrate deasupra Reghinului.

„În urma evoluției evenimentelor de după 23 august 1944, germanii nu au apucat săși retragă trupele terestre, respectiv cele antiaeriene. Aceste aerodromuri nu aveau hangare, nu aveau apărare antiaeriană, ele fiind făcute în grabă, în pripă. Americanii, aflând de aceste lucruri au planificat urgent o acțiune militară care s-a derulat în data de 31 august 1944. Un aspect important de semnalat, o perioadă din septembrie 1944, Reghinul a fost centrul de Stat Major pentru aviația germane, respectiv Flota a 4-a. O escadrilă americană, 48 de avioane de tip Mustang P-51 s-au ridicat de la sol în zori zilei de 31 martie 1944 de lângă Foggia, Italia. Patru avioane au fost nevoite să se întoarcă datorită unor probleme tehnice, restul de 44 au zburat deasupra Adriaticii, deasupra Iugoslaviei, la o înălțime de 4.500 de metri tocmai pentru a nu putea fi depistate astfel încât misiunea lor să fie una cât se poate de secretă. Prin zona Transilvaniei au intrat prin zona Lugoj. Ziua a fost una ploioasă, cu ceață. Condiții exploatate de avioanele americane, în sensul în care au coborât la o altitudine mai joasă, și ce e foarte important, au ținut cursul Mureșului, o surpriză totală pentru aviația și apărarea german. Aici, poveștile dintre cele trei aerodromuri se leagă. După bombardarea avioanelor de la Mociar, avioanele de vânătoare germane se ridică de la Budacu pentru a coontraca atacul aerian american, respectiv șase avioane de vânătoare. În prima fază, avioanele germane nu știau despre ce avioane inamice este vorba, credeau că sunt avioane rusești. Au avut surpriza totală să constate în aer că era vorba de avioane americane. Cele șase avioane de vânătoare germane se întâlnesc cu avioanele americane nu la Mociar, ci la Luieriu, a doua zonă vizată de atacul avioanelor americane. În această zonă a Reghinului se dau lupte aeriene, în urma cărora patru piloți germani mor, iar un alt pilot este ucis în timp ce se retrăgea la Budacu. De asemenea, pilotul american Robert Davis este singurul care a murit în aceste lupte, prăbușit cu avionul în zona Petrilaca”, a spus George Marinescu.

Printre cei care au făcut posibilă nașterea expoziției „Avioane și aviatori în nord-estul Transilvaniei” se numără și Georgiu Daniel din cadrul Asociației ”Prospectorii Istoriei”.

„În expoziție veți veți observa că noi mergem și mai departe de atacul aerian de la 31 august 1944 de deasupra Reghinului. Veți putea vedea pe unul din panouri jurnalul unei escadrile importante a aviației germane din care se poate deduce cât de zbuciumată a fost întâlnirea în aer cu foștii aliați de dinainte de 23 august 1944 împotriva cărora luptau”, a spus Georgiu Daniel.

În loc de concluzie

„Această expoziție reușește să aducă în atenția publicului un moment esențial din istoria celui De-Al Doilea Război Mondial, moment despre care în care mod sigur s-a vorbit dar care este cunoscut prea puțin. A existat această perioadă de după instaurarea regimului comunist și până în 1990 în care nu s-a putut vorbi despre germani și despre ce s-a întâmplat, iar după 1990 timpurile la care s-au întâmplat acele evenimente erau oarecum trecute, de mult apuse, fapt pentru care au intrat într-un con de umbră. Prin expoziția de față publicul are ocazia să înțeleagă mai bine o pagină importantă din istoria celui De-Al Doilea Război Mondial, mai ales din istoria Reghinului cu aceste evenimente petrecute în urmă cu 79 de ani”, a conchis George Marinescu.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!