Polițiștii mureșeni, în continuă activitate de prevenire a cazurilor de violență domestică Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 266 Vizualizări

Polițiștii mureșeni, în continuă activitate de prevenire a cazurilor de violență domestică

Miercuri, 27 septembrie, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, alături de șefii Serviciului de Ordine Publică, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și Centrului Operațional au susținut o conferință de presă pe tema principalelor activități derulate în primele 8 luni ale anului curent, în scopul prevenirii și combaterii formelor de manifestare a violenței domestice.

În cadrul conferinței organizate, alături de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a fost prezentă și doamna Elena Micheu din cadrul Institutului Est- European de Sănătate a Reproducerii, care a subliniat importanța cooperării instituționale în vederea sporirii eficienței activităților desfășurate .

Printre subiectele analizate și dezbătute s-au regăsit prioritățile și obiectivele instituționale pe în ceea ce privește tema discutată, situația statistică înregistrată în primele opt luni ale anului 2023 în ceea ce privește cazurile de violență domestică sesizate pe teritoriul județului Mureș, funcționalitatea și operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică (dispozitivele de tip „brățară” de gleznă pentru cei aflați sub ordin de restricție), activitățile de prevenire organizate de ofițerii IPJ Mureș, dar și preocupările în scopul pregătirii profesionale în domeniu.

Activitățile de prevenire a violenței domestice organizate de IPJ Mureș

În cadrul conferinței s-a discutat și despre activitatea de prevenire a problemelor ridicate de abuzul și violența domestică. În perioada anterior menționată, ofițerii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au derulat în total 118 activități informativ-preventive, cu peste 5.500 de beneficiari.

Șefa Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, comisar șef Gabriela Pâncă, a vorbit despre campaniile de informare și combatere a acestor tipuri de infracțiuni. „Eforturile acestor activități au fost canalizate spre reducerea tendinței de toleranță a comunității la aceste genuri de de fapte și asigurarea cunoașterii de către victime a alternativelor de protecție, dar și a serviciilor existente”, a declarat aceasta, adăugând câteva astfel de exemple precum: campania „Distribuie primăvară, oferă speranță!” și proiectul local „Campania nasturilor”, proiect care readuce în atenția comunității obiectivele campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

Șefa Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, comisar șef Gabriela Pâncă

Campania „Distribuie primăvară, oferă speranță!”, inițiată încă din anul 2018, își propune să marcheze sărbătorile dedicate femeilor (cum ar fi 1 și 8 martie) într-un mod inedit, prin asocierea acestora cu necesitatea de a lua atitudine și de a renunța la pasivitate raportat la formele de manifestare a violenței în familie. Astfel, se va reitera în comunitate necesitatea de conștientizare a existenței violenței domestice și a consecințelor negative pe care le poate aduce în procesul de dezvoltare umană. Un accent deosebit se va pune pe nevoia de reacție și pe serviciile care pot sprijini victimele formelor de manifestare a violenței intrafamiliale”, a mai adăugat comisar șef Gabriela Pâncă.

Pregătirea profesională a ofițerilor IPJ Mureș

Totodată, s-a discutat și despre necesitatea formării profesionale continue a polițiștilor în domeniul prevenirii și combaterii formelor de manifestare a violenței domestice.

În interesul susținerii formării profesionale continue a polițiștilor, în domeniul prevenirii și combaterii formelor de manifestare a violenței domestice, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Mureș, împreună cu Institutul Est-Europen de Sănătate a Reproducerii (I.E.E.S.R.) – Centrul de Prevenire a Violenței Domestice Târgu Mureș au inițiat în acest an un proiect comun, sub mesajul „Violența domestică ne privește pe toți!”. Proiectul a fost derulat în perioada iunie-septembrie 2023, timp în care echipe formate din polițiști mureșeni, alături de specialiști cu vechime din cadrul Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii (I.E.E.S.R.) – Centrul de Prevenire a Violenței Domestice Târgu Mureș au organizat 13 sesiuni de formare la nivelul subunităților de poliție. Acestea s-au adresat polițiștilor cu atribuții în gestionarea cazurilor de violență domestică, de la nivelul fiecărei poliții municipale/orășenești sau secții rurale. Printre beneficiari, s-au numărăt, în special, polițiștii nou-încadrați la acel moment sau cei aflați în procesul de pregătire profesională inițială. De la debutul proiectului, au avut loc întâlniri cu peste 200 de polițiști, atât de la secțiile de poliție rurală, cât și de la nivelul polițiilor municipale sau orășenești”, a mai transmis șeful Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.

Colaborarea IPJ Mureș cu I.E.E.S.R. – Centrul de Prevenire a Violenței Domestice Târgu Mureș

Invitat special al conferinței susținută miercuri a fost Elena Micheu, reprezentant al I.E.E.S.R. – Centrul de Prevenire a Violenței Domestice Târgu Mureș, companie cu care IPJ Mureș colaborează de mai bine de 20 de ani atât pe paliera preventivă cât și pe paliera pregătirii profesionale.

Invitat special al conferinței: Elena Micheu, reprezentant al I.E.E.S.R. – Centrul de Prevenire a Violenței Domestice Târgu Mureș

Acum 20 de ani am deschis primul centru de informare și consilieri din județul Mureș, printre primele și puținele, de altfel, din România, care să ofere asistență persoanelor aflate la risc și victimelor violenței domestice. Încă de la bun început am fost conștienți că nu ajunge să avem doar câteva servicii specializate pe acest domeniu și că fără un sistem foarte stabil de identificare și intervenție la astfel de cazuri, nu vom ajunge nicăieri. Așa că, vă mulțumesc în numele companiei pe care o reprezint pentru colaborarea pe care o avem. Poliția a fost primul nostru partener și prima instituție care a răspuns pozitiv la chemarea noastră de a contribui la reducerea cazurilor de violență domestică”, a explicat reprezentantul Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii, Elena Micheu.

Iată că în 20 de ani în județul Mureș a fost creat un model de abordare integrată și intersectorială a cazurilor de acest gen, însă, din păcate, la nivelul României, acest tip de rezolvare este foarte rar întâlnit. Tot ceea ce se întâmplă în prevenirea violenței domestice în județul Mureș este rodul unui parteneriat între peste 18 instituții care contribuie nu doar la intervenție, dar și la informarea comunității, la educarea acesteia, la intervenția promptă asupra copiilor care sunt victime directe ale acestor tipuri de abuzuri”, a mai subliniat experta.

Concluzia șefului Inspectoratului Județean Mureș, comisar șef Constantin Mihalache, a fost cât se poate de clară. Acesta a afirmat că în cele opt luni ale anului curent IPJ Mureș a depus toate eforturile pentru a menține sub control această problematică și a realiza indicatori statistici aferenți la nivelul județului. Pentru lunile rămase din acest an, polițiștii continuă să-și îndeplinească atribuțiile și misiunile stabilite, în cooperare cu toate instituțiile competente, în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice.

Lorena PINTILIE
Foto: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE