Oportunitățile Erasmus+ prezentate în cadrul Conferințelor Blaga Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 186 Vizualizări

Oportunitățile Erasmus+ prezentate în cadrul Conferințelor Blaga

Conferințele Blaga, demers de suflet al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Reghini inițiat și coordonat de profesoara Cristina Drescan a ajuns vineri, 27 septembrie la cea de a 32-a ediție. Protagoniști au fost Bogdan Cioloca, Rareș Cîmpean, Emilian Grigore, Răzvan Man și Daniel Vodă care le-au vorbit elevilor despre oportunitățile Erasmus+ din perspectiva de beneficiari ai acestor programe.

„Mă bucur că ediția a 32-a a Conferințelor Blaga a readus foști elevi în comunitatea Blaga. Temele principale (diseminare programe Erasmus+, oportunități de mobilitate și cooperare, educație non-formală, diversitate culturală, leadership și soft skills) sunt de interes pentru elevii noștri. Invitații speciali, beneficiari a două programe europene Erasmus+ (în Bulgaria și Slovacia) au prezentat punctele forte ale unui proiect european încurajând tinerii să candideze și să-și dezvolte competențele socio-emoționale, cognitive și metodice”, ne-a declarat prof. Cristina Drescan, inițiator și coordonator al programului educațional Conferințele Blaga.

Elevii s-au dovedit a fi extrem de deschiși și receptivi la tema lansată în cadrul episodului 32 din cadrul Conferințelor Blaga.

„Conferințele Blaga de obicei aduc plus valoare programului educativ prin informațiile prețioase pe care invitații ni le oferă. În deosebi dezbaterea din 27 septembrie, ne-a deschis orizontul către oportunitățile pe care un proiect Erasmus ni le oferă, invitații, elevi absolvenți ai liceului nostru, ne-au împărtășit atât experiența lor deosebită cât și sfaturi prețioase pentru a ajunge să faci parte dintr-un proiect Erasmus. Personal, am constatat că cel mai ușor înveți din greșeli, fie ale tale, fie ale altora, iar genul acesta de dezbatere ne deschide ochii către a încerca experiențe memorabile fără frica de a greși”, a precizat Mihai Ștefan, clsasa XI-a A, voluntar și moderator al Conferințelor Blaga.

„Programele Erasmus au o importanță semnificativă în dezvoltarea socială dar și intelectuală a tinerilor. Invitații noștrii au putut da o imagine de ansamblu tinerilor liceeni care poate, în viitorul apropiat, urmăresc să ia parte la un astfel de program, speakerii reușind să convingă mai mulți elevi să se înscrie deja la asemenea programe. Eu, personal, mă consider norocos pentru faptul că am participat deja la astfel de experiențe”, a spus Șerban Bloj, clasa XII-a C, voluntar și moderator al Conferințelor Blaga.

„Liceul Blaga pur și simplu nu poate înceta să ne ofere nouă, elevilor, din ce în ce mai multe oportunități de informare, voluntariat și educație! La cea de-a 32-a ediție a „Conferințelor Blaga”, tema abordată a fost Erasmus+, care devine un punct de interes pe agenda tinerilor. Au fost 5 vorbitori tineri care erau deja familiarizați cu ce înseamnă programele europene pentru tineret. Au avut o discuție deschisă cu noi, așa că am putut să clarificăm ideea unei noi experiențe într-o țară străină și să aprofundăm sensul termenului „educație”. Mi-a plăcut foarte mult, au făcut-o să pară o experiență „must have”, foarte distractivă și constructivă, și mă bucur că am avut șansa să particip”, a transmis Cosmina Cotta, clasa XI-a A, voluntar și moderator al Coferințelor Blaga.

Feedback pozitiv a fost și în rândul cadrelor didactice care au sublniat importanța unor teme precum Erasmus+ dezbătută în cadrul Conferințelor Blaga.

„La această ediție, proaspăt absolvenți ai liceului nostru ne-au impresionat cu experiența acumulată într-un timp foarte scurt, doar o lună de la finalizarea examenului de bacalaureat, împărtășindu- ne din activitățile nonformale realizate în două programe Erasmus+. Atât în Bulgaria cât și în Slovacia au participat la ateliere de lucru diverse cum ar fi: educație ecologică, protecția mediului, dezvoltare durabilă, sustenabilitate, teambuilding, educație interculturală, etc. Aceste experiențe leau adus beneficii absolvenților noștri în ceea ce privește abilitățile de comunicare, socio- culturale, de muncă în echipă și leadership. Diseminarea acestor informații de către absolvenți în cadrul conferinței a trezit interesul elevilor din liceul nostru, aceștia conștientizând oportunitățile numeroase pe care le oferă educația non-formală”, a precizat Mirela Cioloca , profesor voluntar în cadrul Conferințelor Blaga.

Reacții pozitive au fost și din partea invitaților, reîntorși în școala care, nu cu mult timp în urmă le-a fost sprijin de nădejde în drumul pe calea cunoașterii. „Anul acesta am avut ocazia să particip în cadrul unui proiect Erasmus+. În cadrul Conferințelor Blaga am împărtășit aceste experiențe și elevilor liceului. Eveniment a fost unul atât educativ cât și distractiv. Sper că scopul meu de a inspira elevii de a participa într-un astfel de proiect a fost atins”, a precizat Daniel Vodă.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE