Ministrul Justiției: Penitenciarul din Târgu Mureș, aflat în oraș, ar trebui relocat la periferie Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 784 Vizualizări

Ministrul Justiției: Penitenciarul din Târgu Mureș, aflat în oraș, ar trebui relocat la periferie

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a discutat vineri, 13 octombrie, într-o conferință de presă susținută la Oradea, despre relocarea a șase penitenciare din țară situate în interiorul orașelor, în zonele aflate la periferiile acestora. Printre cele șase orașe se află și Târgu Mureș, a cărui penitenciar se află pe strada Retezatului, o zonă aflată la mai puțin de un kilometru de centrul municipiului. Clădirea desemnată penitenciarului este situată în spatele Tribunalului Târgu Mureș.

Potrivit ministrului Justiției, această problemă (de relocare a penitenciarelor la periferiile orașelor) este una destul de dificilă, pentru care ar trebui să existe un acord la nivelul Guvernului. Soluționarea unei astfel de chestiuni necesită un proiect mai amplu care poate să ajungă la o perioadă foarte lungă de timp până la rezolvare.

Penitenciarul Oradea face parte din seria de şase penitenciare care se află în zona unu, adică zona central critică a unor oraşe importante. Şi aici se încadrează și Târgu Mureş, Ploieşti, Satu Mare, Iaşi şi Gherla. Când ai un penitenciar în buricul târgului există o serie de probleme legate de dezvoltarea, modernizarea centrului oraşului, siguranţa cetăţenilor, dar nici penitenciarul nu poate fi dezvoltat conform normelor actuale, având perimetrul blocat de celelalte clădiri”, a declarat ministrul Justiţiei, potrivit Agerpres.

Discuții serioase despre mutarea penitenciarelor din centrul orașelor

Alina Gorghiu a precizat că, se vor impune discuţii extrem de serioase cu autorităţile din aceste şase oraşe, pentru a putea găsi soluţii de a muta penitenciarele din zona critică în afara localităţii. „Va trebui în mod clar să avem o fişă de parcurs, să avem un acord la nivel de Guvern, să ne coordonăm, pentru că e un subiect care merită o analiză aprofundată, pentru a genera poate un proiect pilot într-un viitor apropiat. Nu vreau să angajez nicio soluţie pentru că proiectul va fi unul dificil, dar cred că va merita să ne aplecăm foarte serios asupra acestei probleme. Dacă va exista susţinere din partea Guvernului, sunt convinsă că va putea continua discuţia care, din punctul meu de vedere, poate fi realizată şi este importantă”, a mai subliniat ministrul.

Conducerea Penitenciarului Târgu Mureș: „Viziunea doamnei ministru este benefică”

În ceea ce privește relocarea Penitenciarului Târgu Mureș la periferia municipiului, conducerea instituției susține că va fi nevoie de un timp îndelungat până ce toate demersurile pentru o astfel de mutare vor fi puse la punct. „Deocamdată discuția pe acest subiect și, implicit, discuția se află doar la stadiul de analiză. Va fi nevoie de o analizare amplă a proiectelor la nivel Guvernamental, iar noi nu putem decât să procedăm conform reglementărilor și deciziilor ce vor fi luate pe baza acesteia. Cu toate acestea, eu personal consider că viziunea doamnei ministru este benefică, însă este un proiect cu „bătaie mai lungă”, să spun așa, pentru că necesită o serie de eforturi considerabile, atât din punct de vedere financiar cât și logistice. La mijloc există un conglomerat de activități care trebuie foarte bine gândite și puse la punct înainte de construirea spațiilor în care vor fi mutați deținuții”, a declarat pentru cotidianul Zi de Zi directorul Penitenciarului Târgu Mureș, comisar șef de poliție penitenciară Adrian Iacob.

Conducerea Penitenciarul Târgu Mureș a menționat că are în plan mutarea încă din anul 2014, când a accesat un proiect în acest sens în valoare de 5,2 milioane de euro, din fonduri norvegiene. Conform directorului penitenciarului, vor fi construite spații noi de cazare pentru 210 deținuți în regim semideschis, prin proiectul Correctional, iar altele, pe structură ușoară, pentru alții 200 de deținuți, în sistem deschis. Primirea avizelor și activitatea birocratică va mai dura cel puțin cinci ani, spune acesta, deoarece sumele alocate inițial nu sunt suficiente.

La această dată, în Penitenciarul Târgu Mureș sunt cazați circa 350 de deținuți într-un spațiu de 200, conform normelor europene, mai spune Adrian Iacob. „Conform măsurătorilor și datelor din cartea funciară, sunt 6.134 mp. La 4 metri pătrați și 6 metri cubi de aer, conform normelor europene privind condițiile minime de cazare, în structura actuală undeva la 200 de persoane private de libertate se pot custodia. În Târgu Mureș nu au fost înregistrate până acum probleme de siguranță a cetățenilor din cauza amplasamentului penitenciarului, în schimb, spațiul limitat nu mai permite dezvoltarea și modernizarea acestuia”, a adăugat comisarul șef.

Investiții în sistemul penitenciar din România

Totodată, aceasta a mai discutat și despre investițiile recente care s-au făcut în sistemul penitenciar din România, declarând că CEDO (Convenția Europeană a Drepturilor Omului) a impus o serie de reglementări pe acest palier juridic pe care și țara noastră a fost nevoită să le implementeze.

În ultimii ani, între 2021 şi 2022, au fost realizate 716 locuri noi de deţinere. Iar anul acesta, până în luna august avem încă 349 de locuri noi. Până la finalul anului, mai avem de finalizat câteva sute. Suntem puţin în urmă, dar sper ca ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor) să recupereze timpul privind aceste noi locuri”, au fost cuvintele ministrului Justiției.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: Facebook – Alina Gorghiu & ANP

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE