Eveniment caritabil dedicat eradicării Poliomielitei Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 89 Vizualizări

Eveniment caritabil dedicat eradicării Poliomielitei

Evoluția medicinei este motivul pentru care la momentul actual au fost eradicate complet sau parțial numeroase boli sau afecțiuni la nivel mondial.  Poliomielita este una dintre acestea, fiind o boală virală  care atacă sistemul nervos, manifestându-se prin febră, stare de oboseală, cefalee, mialgii, greață, dureri abdominale, în cazuri severe ducând la paralizie sau chiar la deces, boala afectând mai ales populația infantilă. Din fericire, apariția vaccinurilor a dus la extincția aproape totală a virusului care provocă această condiție medicală, astăzi înregistrându-se la nivel mondial mai puțin de 10 cazuri per an, comparativ cu anii ’80 când numărul infectărilor era de ordinea sutelor de mii (355.000 cazuri – anul 1988). Totuși, acest virus nu a fost combătut total, el încă existând mai ales în țări subdezvoltate sau în comunitățile care au o igienă rudimentară, de pildă în Pakistan. Pentru a combate definitiv aceste virus, specialiștii au dus o luptă asiduă care nu este însă finalizată nici azi, motiv pentru care eforturile privind vaccinarea împotriva acestui virus continuă și în momentul de față.

Cu ocazia Zilei de Luptă împotriva Poliomielitei, organizația Rotary International desfășoară anual o suită de evenimente menite să sărbătorească reușita diminuării semnificative a infectărilor cu virusul poliomiletic, realizare care a fost posibilă doar prin intermediul campaniilor de vaccinare. „2023-2024 este un an critic pentru eforturile de eradicare a Poliomielitei, deoarece Rotary lucrează din greu pentru a întrerupe transmiterea poliovirusului în zonele și țările încă afectate de acesta” a explicat Gordon Mclnally, președintele Rotary International, referindu-se expre la membrii comunităților din Pakistan.

Rotary Club Târgu Mureș Maris a organizat luni, 23 octombrie, un eveniment caritabil dedicat acestei cauze medicale, desfășurat la Studium Hub, situat pe strada Bolyai, nr. 15. În cadrul evenimentului au fost susținute prezentări informative de către specialiști de seamă ai domeniului medical, anume dr. Laurențiu Mihai Pavel, medic specialist în epidemiologie și dr. Meda Neagoe, scopul acestora fiind conștientizarea socială cu privire la această boală, la importanța și eficiența vaccinării contra virusului poliomielitic, dar și la progresele medicale remarcabile înregistrate de-a lungul a câtorva decenii, prin contribuții multiple, proprii sau externe, financiare sau umanitare. Rotary Club Târgu Mureș Maris ne-a invitat pe noi, mureșenii, să contribuim printr-un efort financiar minimal la eficientizarea acestor campanii de vaccinare. „În fiecare an, pe 24 octombrie serbăm împreună Ziua Internațională a Eradicării Poliomielitei. Este un proiect internațional implementat de Rotary și de fundația Bill și Melinda Gates. Fiecare dolar pe care noi îl donăm în calitate de asociație, este dublat de către soții Gates, iar toți acești bani vor fi folosiți pentru eradicarea Poliomielitei pe tot globul. Oricine poate dona, clubul nostru Rotary Târgu Mureș Maris a creat un eveniment pe Facebook, dar participanții vor găsi și în sală contul bancar al Asociației Rotary Maris”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi, Alina Solovăstru, președintele Rotary Club Târgu Mureș Maris.   

Referitor la modalitățile de transmitere a poliovirusului, specialistul în epidemiologie dr. Laurențiu Mihai Pavel a explicat auditoriului că acest virus este foarte contagios, răspândindu-se de la un individ la altul mai ales prin intermediul alimentelor contaminate, prin contactul cu fecalele, dar și pe cale respiratorie. Ușurința răspândirii virusului este principalul motiv care ar trebui să ne îngrijoreze într-atât încât să oferim seriozitate acestei boli și să nu uităm nicicând de prevenție, mai ales printr-o igienă corporală corespunzătoare. Cu toate că România este o țară sigură din punctul de vedere al existenței la momentul actual al virusului, acest fapt nu ar trebui să ne facă mai puțini precauți și nu ne exclude de posibilitatea devenirii unei potențiale zone endemice în viitor, având în vedere faptul că virusul este unul migrator.

Tot în cadrul evenimentelor s-au desfășurat câteva momente artistice susținute de comunitatea RotaKids alcătuită din elevi iscusiți și empatici care contribuie voluntar la binele comunității, prin diverse activități. Aceștia au fredonat un imn compus de ei înșiși, sub sprijinul și îndrumarea unui dascăl coordonator, referitor la importanța luptei împotriva Poliomielitei. De asemenea, două eleve au recitat poezii, fie creații proprii, fie aparținând unor autori, modalitate prin care au dat culoare și entuziasm preadolescentin acestei cauze nobile și solidare.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE