FOTO – Ziua Armatei Române la Târgu Mureș: Cinste ostașilor români! Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 198 Vizualizări

FOTO – Ziua Armatei Române la Târgu Mureș: Cinste ostașilor români!

Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, cu sprijinul Instituției Prefectului Mureș, al Primăriei Municipiului Târgu Mureș și a structurilor din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, a organizat miercuri, 25 octombrie, începând cu ora 12:00, o ceremonie militară urmată de o paradă, în Cimitirul Eroilor din Târgu Mureș, pentru a sărbători „Ziua Armatei Române” și pentru a comemora eroii români care și-au pierdut viața în Cel de-al Doilea Război Mondial și nu numai.

Evenimentul a debutat cu ceremonia religioasă, urmând ca mai apoi să ia cuvântul viceprimarul muncipiului Târgu Mureș, Alexandru Gyorgy și prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre. În fața celor prezenți a ieșit și generalul de brigadă Claudiu Ovidiu Dobocan, aflat la conducerea Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale din Târgu Mureș.

Sărbătorim astăzi o instituție respectată și glorioasă. Eliberarea orașului Carei, în 25 octombrie 1944, a însemnat dezrobirea ultimei palme de pământ românesc de sub ocupația germano-maghiară. Astăzi, celebrăm și ziua de naștere a regelui Mihai I, conducătorul forțelor armate românești de la acea vreme. Ziua Armatei Române, instituită ca atare prin decret în anul 1959, ne amintește de jertfa a peste jumătate de milion de militari români dislocați pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial, care și-au pierdut viața pentru a-și apăra patria și pentru a întregi pământul țării. Astăzi, instituția Armatei României este la fel de respectată de partenerii noștri occidentali. Cinstirea militarilor noștri, a veteranilor și al ostașilor căzuți, constituie o datorie de onoare. Aacum îmi fac datoria de a le ura La mulți ani dragi ostași, la mulți ani România”, au fost cuvintele viceprimarului municipiului Târgu Mureș, Alexandru Gyorgy.

„Acum, mai mult ca niciodată, ne punem încrederea totală în armată”

25 octombrie, pentru noi toți, reprezintă o frumoasă amintire încă din copilărie. Este important ca an de an să slăvim simbolul cel mai de preț al țării noastre, ostașul și apărătorul neamului. Smerenia față de cei care și-au dat viața și cei care au fost ologiți pe câmpul de luptă trebuie să fie simbolul nostru de unitate. Curajul, onoarea, dreptatea, trebuie să fie atribuții întâlnite la fiecare bărbat din țară, căci niciodată nu se știe când și dacă vom fi nevoiți să devenim ostași ai aceleiași armate. La est de țara noastră avem un conflict, iar armata României trebuie să aibă în vedere mai multe scenarii. Ceea ce se întâmplă la est influențează direct armata noastră, tocmai de aceea noi trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere. Noi ca popor, acum, mai mult ca niciodată, ne punem încrederea totală în armată, iar mediul politic și dipomația trebuie să aibă în vedere ca principal stâlp al societății românești armata. La mulți ani tuturor ostașilor români”, le-a transmis celor prezenți prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre.

Ultima oficialitate care a luat cuvântul a fost generalul de brigadă, Claudiu Ovidiu Dobocan, aflat la conducerea Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale din Târgu Mureș, care a menționat că „sângele ostașilor români de pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial a propulsat România în rândul țărilor independente”:

Aniversăm anul acesta Ziua Armatei Române într-un context de securitate dificil, așa cum a subliniat și domnul prefect îanintea mea. Sunt 79 de când sărbătorim anual această zi specială și importantă, însă anul acesta lucrurile stau diferit, tocmai din pricina războiului din Ucraina, dar și a disputelor militare dintre Israel și Fâșia Gaza. Întorcându-ne la cel de-al Doilea Război Mondial, putem spune că acela a fost momentul în care România și-a consolidat independența prin strategii și diplomație, dar mai ales prin sacrificiul eroilor noștri. Sângele lor a propulsat România în rândul țărilor independente. 729 de mii de militari s-au jertfit în numele țării și poporului lor, iar noi suntem datori să le menținem memoria vie. Vreau să le transmit tuturor militarilor mulțumiri pentru acest an. Misiunile pe care le avem nu sunt ușoare și deloc puține. Am convingerea că și în viitor sărbătoarea din 25 octombrie va rămâne ziua în care cinstim curajul și ne aducem aminte de valorile fundamentale ale poporului român. Vă mulțumesc că ne sunteți aproape, vouă, dragi români”.

Premiu onorific pentru un ostaș mureșean

În cadrul evenimentului a fost acordat și un premiu oferit de Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale din Târgu Mureș maistrului militar clasa a III-a, Valentin Popa, în semn de înaltă apreciere a spiritului de sacrificiu, a profesionalismului manifestat în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredințate, fiind decorat cu emblema de onoare a sporturilor pentru operații speciale. Aflat pentru prima dată la Invictus Games, maistrul militar Valentin Popa, a dus anul acesta (2023) drapelul Național pe podiumul competiției la proba de atletism în scaun rulant, 1500 de metri, unde a obținut medalia de argint.

Manifestarea a fost apoi continuată cu depunerea de coroane și jerbe de flori în fața Monumentului eroilor căzuți din Cimitirul Eroilor. Coroanele memoriale au fost depuse în numele instituției Prefectului județului Mureș, al Primăriei municipiului Târgu Mureș, al Consiliului Județean Mureș și al Garnizoanei Târgu Mureș. În final, evenimentul a fost pus la loc de cinste în inimile tuturor celor prezenți, fiind desăvârșit cu defilarea gărzii de onoare.

Lorena PINTILIE

Foto: Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE