Siguranța rutieră, un subiect recurent printre polițiștii mureșeni Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 227 Vizualizări

Siguranța rutieră, un subiect recurent printre polițiștii mureșeni

Joi, 26 octombrie, IPJ Mureș a susținut o conferință de presă în care s-a discutat despre principalele activități desfășurate de Inspectoratul de Poliție Județean Mureș pe linia siguranței rutiere.

Șeful IPJ Mureș, alături de șefii Serviciului Rutier, Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, precum și șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș din cadrul Agenției Naționale Antidrog au analizat și dezbătut principalele puncte ale acestui subiect.

În cadrul conferinței s-a discutat despre prioritățile și obiectivele instituționale, activitățile specifice derulate de structurile rutiere în primele 9 luni ale anului 2023, despre acțiunile organizate pentru combaterea conducerii sub influența substanțelor interzise, activități preventive, dar s-a adus în discuție și o analiză a riscului rutier în perioada menționată anterior.

Activitatea de asigurare a unui climat optim, de siguranță, pe drumurile publice face parte din paleta de obiective ale Inspectoratului de Poliție Județean Mureș. De asemenea, siguranța rutieră constituie o prioritate atât la nivel național, cât și la nivel local. Eforturile poliției mureșene pe segmentul siguranței rutiere presupun o serie de activități organizate pentru asigurarea prezenței active pe principalele artere de circulație, identificarea și combaterea cazuelor generatoare de accidente prin organizarea de acțiuni eficiente, dar și pentru creșterea gradului de disciplină rutieră în rândul participanților la trafic și a gradului de educație rutieră, în special în rândul celor tineri, prin organizarea de activități informativ-preventive, transmit ofițerii mureșeni”, a declarat, pentru început, șeful Inspectoratului Județean Mureș, comisar șef Constantin Mihalache.

În primele 9 luni ale anului 2023, întregul ansamblu de măsuri întreprinse s-a materializat în scăderi ale valorilor riscului rutier înregistrat în județul Mureș. Polițiștii vor continua, însă, să întreprindă activități de prevenire și combatere a indisciplinei pe palieră rutieră.

Situația statistică înregistrată în primele nouă luni ale anului 2023

Din punct de vedere al dinamicii accidentelor rutiere grave înregistrate în primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul județului Mureș, s-au produs 114 accidente grave, cu 4 mai puține (-3%) față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele 114 accidente din primele 9 luni ale anului în curs s-au soldat cu 18 persoane decedate (în scădere cu 6 decese față de aceeași perioadă a anului 2022), 115 persoane rănite grav (în creștere cu 8 persoane față de aceeași perioadă a anului trecut) și 58 persoane rănite ușor (creștere cu 11 persoane comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022).  Pentru cele nouă luni ale anului 2023 analizate, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în județul Mureș sunt abaterile săvârșite de bicicliști, viteza neadaptată la condițiile meteorologice, viteza neregulamentară, indisciplina pietonilor și neacordarea de prioritate pietonilor”, a explicat comisar șef de poliţie Cristian Conțiu, șeful serviciului Rutier Mureș.

Astfel că, potrivit comisarului șef, 19% din totalul accidentelor  rutiere grave au fost cauzate de abateri ale bicicliștilor, soldându-se cu 3 persoane decedate, 17% din totalul accidentelor rutiere grave au fost cauzate de viteza neadaptată la condițiile de drum sau viteză neregulamentară, soldându-se cu 3 persoane decedate, 11% din totalul accidentelor rutiere grave fiind cauzate de indisciplina pietonilor, din pricina cărora au fost rănite grav 13 persoane, fără persoane decedate, iar 9% din totalul accidentelor rutiere grave fiind cauzate de neacordarea de prioritate pietonilor, în urma cărora o persoană a decedat, iar 9 persoane au fost rănite grav.

Activitățile specifice derulate de structurile rutiere

În ceea ce privește activitățile de combatere a cauzelor care determină producerea accidentelor grave, în perioada de referință au fost organizate de către structurile rutiere, în total, 371 de acțiuni. Dintre acestea, 88 au avut ca obiectiv principal combaterea nerespectării regimului legal de viteză, 14 combaterea abaterilor săvârșite de bicicliști, 20 combaterea abaterilor săvârșite de pietoni, iar alte 21 de acțiuni au vizat depistarea conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere. Restul acțiunilor au fost organizate pentru combaterea altor abateri săvârșite la regimul rutier.

De asemenea, în cele 9 luni ale anului 2023, polițiștii din cadrul structurilor rutiere ale Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au dispus 22 de măsuri preventive, față de persoanele care au săvârșit infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice. Dintre acestea, 2 au fost dispuse pentru infracțiunea (principală) de conducere a unui vehicul neînmatriculat, 13 pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, 5 pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și 2 pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Activitățile organizate pentru combaterea conducerii sub influența substanțelor Interzise

Deși nu se situează printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere în județul Mureș, dar ținând cont de gradul ridicat de pericol social și de consecințele negative pe care acest fenomen le poate genera, prevenirea și combaterea conducerii vehiculelor sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive se află permanent în atenția polițiștilor mureșeni din cadrul structurilor rutiere și nu numai.

În acest sens, polițiștii au desfășurat în primele 9 luni ale anului 2023, 45 de acțiuni rutiere având ca obiectiv principal depistarea șoferilor aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a unor posibile substanțe cu efect psihoactiv. În multe dintre aceste acțiuni, alături de polițiștii rutieri, au fost prezenți și reprezentanții Agenției Naționale Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, care au asigurat suportul de specialitate în domeniu.

Din punct de vedere logistic, la momentul actual, în dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș există 4 aparate de analiză DrugTest, model 5000, produse de Drager. În acest sens, facem precizarea că cel de-al patrulea aparat DrugTest a intrat în dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș începând cu luna septembrie 2023, după îndeplinirea procedurilor legale, printr-un contract de comodat între Primăria stațiunii Sovata, în calitate de comodant și instituția noastră, în calitate de comodatar. Inițiativa Primăriei stațiunii Sovata de a achiziționa un aparat pentru depistarea prezenței în saliva a substanțelor cu efect psihoactiv are la bază un obiectiv de interes public la care poliția mureșeană are cel mai important aport, și anume prevenirea și combaterea implicării cetățenilor din teritoriul de competență în evenimente rutiere negative, prin depistarea și luarea măsurilor legale față de persoanele care aleg să conducă un autovehicul pe drumurile publice, deși se află sub influența unor substanțe interzise”, a adăugat comisar șef de poliţie Cristian Conțiu.

În primele 9 luni 2023, polițiștii rutieri, inclusiv cei din cadrul structurilor de ordine publică au depistat în trafic 237 de șoferi aflați sub influența alcoolului, fiind deschise în acest sens dosare penale în conformitate cu art.336 alin.1 din Codul penal. De asemenea, în perioada de referință, 1162 de persoane au fost testate cu aparatele Drugtest, în cazul a 91 de conducători auto rezultând indicii cu privire la posibilul consum de substanțe interzise. În aceste din urmă cazuri, pentru stabilirea cadrului legal necesar continuării verificărilor, au fost deschise dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.336 alin.2 din Codul penal.

Totodată, pentru gestionarea adecvată a faptelor antisociale care se pot produce în segmentul siguranței rutiere, o componentă importantă este reprezentată de activitățile cu rol preventiv. Astfel, activitățile informativ-preventive derulate de polițiștii mureșeni vin în completarea eforturilor din teren, întocmai pentru a spori gradul de disciplină rutieră în rândul tuturor categoriilor de participanți la trafic, de conștientizare a consecințelor negative asociate implicării în accidente de circulație și de educație rutieră, în special în rândul celor tineri, pentru prevenirea implicării acestora în evenimente negative și pentru formarea unor viitori participanți la trafic mai responsabili.

Concluzia șefului Inspectoratului Județean Mureș, comisar șef Constantin Mihalache, a fost cât se poate de clară. Acesta a afirmat că în cele nouă luni ale anului curent IPJ Mureș a depus toate eforturile pentru a menține sub control această problematică și a realiza indicatori statistici aferenți la nivelul județului. În continuare, pentru anul 2023, polițiștii continuă să-şi îndeplinească atribuţiile şi misiunile stabilite, în cooperare cu toate instituţiile competente, în vederea reducerii riscului rutier.

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE