Protest al angajaților de la Casa de Asigurări de Sănătate Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 875 Vizualizări

Protest al angajaților de la Casa de Asigurări de Sănătate Mureș

Începând cu data de astăzi, 2 noiembrie 2023, angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate ai Municipiului București, ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, au inițiat o stare de protest generalizat pe perioadă nedeterminată, conform comunicatului transmis de Blocul Național Sindical (BNS) și Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate. Cauzele acestei decizii radicale a fost determinată de o instatisfacție a renumerației lunare în raport cu atribuțiile profesionale și răspunderea cu care sunt însărcinați angajații acestor instituții de stat.

 Reprezentanții BNS, FSCAS și conducerea CNAS informează că încercările lor de soluționare a problemelor de salarizare, instituite prin intermediul unui proiect de lege întocmit pentru a genera suportul legislativ necesar corecțiilor salariale care a fost înaintat Parlamentului, a fost retras de la vot în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare anterioare. Cauza ar fi implicarea nepoftită a unor miniștri și parlamentari prin intermediul  unor amendamente care prevedeau ca alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică să devină beneficiari ai proiectului de lege inițiat de BNF, FSCAS și CNAS. Astfel, proiectul de lege a fost retras de la vot din cauza unui așa-zis efort financiar prea mare, cauzat de aceste amendamente. În acest sens, în data de 10 iulie 2023, a avut loc un protest în urma căruia au intrat  în vigoare o suită de Ordonanțe de Urgență, dar care reglementau situația altor categorii de salariați din domeniul sănătății publice, cu excepția acestora. La nivel statistic, s-a arătat că 90% dintre salariații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și-au exprimat acordul privind acest protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial.

„Este o acțiune de protest organizată la nivel național de către angajații CNAS și a Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, fiind o grevă generală care a debutat azi, la ora nouă, pe durată nedeterminată. Principala mulțumire a angajaților sunt salarile mici comparativ cu alte instituții publice, acest nivel al salariilor creând un fenomen de plecare a oamenilor din instituții. În ultimi 4 ani, 25% dintre angajați, la nivel național, au părăsit instituțiile CNAS și a Caselor Județene de Sănătate. Astfel, noi suntem într-un deficit foarte mare de personal, ceea ce creează mari sincope în efectuarea activității”, a precizat Manuel Butiulcă, director al Direcției Economice din cadrul CAS Mureș.

În ceea ce privește modul în care acest protest îi afectează pe beneficiarii serviciilor CAS, mai multe informații aflăm tot de la Manuel Butiulcă, care a luat cuvântul în fața presei mureșene pentru a aduce clarificările aferente acestei inițiative: “În momentul acesta nu se efectuează niciun fel de operațiuni, nu se fac plăți, nu se asigură ghișeu, dar nici actualizarea calității de asigurat pentru persoane. Alte cereri pe care le pretindem, pe lângă creșterile salariale, ar fi și deblocarea posturilor, organizarea de concursuri care să aducă oameni în instituțiile noastre, pentru că volumul de muncă a crescut foarte mult în ultima perioadă”.

Reacția oamenilor privind protestul CNAS                                                                                

Protestul a reprezentat o inițiativă spontană, motiv pentru care mulți cetățeni cu drept de beneficiari ai serviciilor CAS Mureș au fost luați prin surprindere. Mulți oameni s-au prezentat la sediul CAS Mureș, situat pe strada Aurel Filimon, spre a-și rezolva diferite chestiuni. Unii, au avut nenorocul de a se deplasa din localități aflate la distanță de Municipiul Târgu Mureș doar pentru vizita la CAS Mureș, iar surpriza, metaforic vorbind, i-a așteptat în fața ușii de la intrarea în instituție, printr-un afiș care anunța suspendarea pe perioadă nedeterminată a activității forului public. “Mă prezint aici și mi se vorbește ca unui gunoi. După ce plătesc dările la stat și sunt la zi cu tote, uitați și voi cum arată și se comportă societatea de azi. Situația e destul de nasoală. Ar trebui să fie o cale de mijloc ca să ne putem rezolva și noi problemele. Eu în momentul de față, am nevoie de un card de sănătate, dar nu pot să-mi obțin acest lucru, ca să pot merge la medicul de familie să-mi rezolv problemele de sănătate, pentru că am pneumonie. Înseamnă că pot să mor pe stradă”, a fost declarația unui individ care s-a prezentat în această dimineață la sediul CAS Mureș spre a beneficia de servicile acestei instituții, însă a rămas cu problemele nerezolvate. În același timp, atitudinea deloc profesională a portarului instituției, a înrăutățit și mai tare situația, deoarece cetățeanului i-au fost adresate cuvinte jignitoare, în locul unor explicații necesare clarificării situației actuale.

Mădălina ROHAN

                                                                            

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE