Incredibil! Aurora Boreală, văzută și în județul Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 498 Vizualizări

Incredibil! Aurora Boreală, văzută și în județul Mureș

Un fenomen spectaculos și extrem de rar, specific zonelor nordice ale planetei, care a colorat cerul într-un mod inedit, a putut fi observat și în mai multe județe ale țării noastre. Deși fenomenul, confirmat a fi Aurora Boreală, a putut fi observat clar, cu ochiul liber în județele Timiș, Sălaj, Bihor, Mehedinți, Ialomița, Tulcea, Cluj și municipiul București, mai mulți mureșeni au sesizat și ei luminile roșiatice proiectate pe cerul Romîniei.

La noi în țară, acest fenomen impresionant este vizibil doar odată la câteva zeci de ani, spun specialiștii. Chiar dacă în județul Mureș, „luminile nordice” nu au fost atât de vizibile, dat fiind faptul că cerul a fost înnorat, unii mureșeni au publicat pe Facebook imagini cu cerul brăzdat de lumini roșii, pierdute printre nori.

Aurora Boreală, văzută și în județul Mureș

La Luduș s-au putut observa luminile în jurul orei 23:30, în timp ce, în municipiul Târgu Mureș, doar locuitorii din cartierul 7 Noiembrie  au avut norocul de a observa o urmă a frumosului fenomen. Un mureșan a publicat pe pagina de Facebook a grupului „Esti din Targu Mures daca…” mai multe fotografii făcute cu un aparat foto performant în jurul orei 22:30. „Aurora boreală văzută în această seară. Camera Canon, obiectiv tamron 17-50. Fotografiile au fost făcute din Sângeorgiu de Mureș, privire spre nord (către Ernei)”, a scris acesta la descrierea postării.

Foto – Alin Decean

Foto – Ioan Dima

Explicațiile astronomilor pentru fenomenul spectaculos

Fenomenul extrem de spectaculos, care de obicei este vizibil la latitudini mari, în zona nordică a planetei, a apărut și în Romînia sub forma unor „draperii roșii”. Astronomul Adrian Șonka a explicat că aurora care s-a observat în țara noastră este efectul unei erupții solare care a avut loc în urmă cu câteva zile.

Pentru noi, în România, este un fenomen rar. Ultima oară când s-au văzut aurore așa ușor a fost cam prin 2015 și înainte, cam prin 2003. Ce s-a văzut în noaptea anterioară este cu mult mai intens, decât până acum. Este rar pentru că în mod normal nu ar trebui să se vadă de aici, ci din jurul polilor magnetici. Ce s-a întâmplat ieri a fost că două erupții mari plecate acum câteva zile de la soare au ajuns în preajma câmpului magnetic. L-au deformat și astfel a putut intra materie de la soare și mai jos ca latitudine în atmosfera noastră și de asta s-a văzut de la noi. Practic trebuia să se vadă în toată țara, dar cam în toată Europa trebuia să se vadă. Cine n-a văzut este pentru că nu a fost pe fază și nu a ieșit afară, a avut nori sau s-a aflat în orașe puternic iluminate”, a declarat astrologul dr. Adrian Șonka, potrivit Antena 3 CNN.

Lorena PINTILIE

Foto: Facebook – AstroInfo, Alin  Decean, Ioan Dima

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE