Bisericile din lemn, adevărate comori ale patrimoniului. Lista completă a bisericilor din lemn din județul Mureș Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 301 Vizualizări

Bisericile din lemn, adevărate comori ale patrimoniului. Lista completă a bisericilor din lemn din județul Mureș

Știați că actualmente județul Mureș însumează un număr aproximativ de 60 de biserici de lemn, majoritatea datând din secolele XVII-XVIII?! De ce sunt importante acestea? Ei bine, importanța lor se reflectă tocmai în statutul acestora de comori ale patrimoniului nostru cultural, materialul de construcție fiind cel care conferă acestor foruri religioase un caracter artizanal și o arhitectură populară, asemănătoare caselor țărănești din lemn. Din cele peste 220 de astfel de biserici care existau în perimetrul județului nostru înaintea celui de Al Doilea Război Mondial, aproximativ 180 au fost nimicite de actele teroriste, motiv pentru care cele rămase în picioare trebuie prețuite.

Planul de construcție al bisericilor din lemn nu este diferit de cel al bisericilor din zid și cuprinde pronaosul, naosul, altarul și prispa. Construcțiile au la bază o talpă care formează un prag la uși de pe care se ridică pereții din bârne, deasupra cărora se ridică cununa, iar acoperișul era învelit fie cu paie sau șindrilă.

Motivele pentru care a fost ales lemnul drept material prim de construcție sunt nelămurite încă. Unul dintre acestea ar putea fi situația financiară precară din acele timpuri sau interdicțiile stăpânitorilor teritoriului transilvănean de pe atunci. Cert este că bisericile sunt de o frumusețe admirabilă și reprezintă artefacte neprețuite pentru creștinii mureșeni.

Iată lista bisericilor din lemn din județul Mureș: biserica de lemn Buna Vestire din Deag, biserica de lemn din Abuș, biserica de lemn din Băița, biserica de lemn din Beica de Jos, biserica de lemn din Bernadea, biserica de lemn din Bobohalma, biserica de lemn din Bozed, biserica de lemn din Cerghizel, biserica de lemn din Chețani, biserica de lemn din Chinciuș, biserica de lemn din Crăciunești, biserica de lemn din Cuci, biserica de lemn din Culpiu, biserica de lemn din Dâmbău, biserica de lemn din Glodeni, biserica de lemn din Grindeni, biserica de lemn din Hărțău, biserica de lemn din Iclănzel, biserica de lemn din Lăpușna, biserica de lemn din Miercurea Nirajului, biserica de lemn din Moișa, biserica de lemn din Mura Mare, biserica de lemn din Mura Mică, biserica de lemn din Nadășa, biserica de lemn din Nicolești, biserica de lemn din Nima Râciului, biserica de lemn din Păcureni, biserica de lemn din Pănet, biserica de lemn din Petea, biserica de lemn din Petelea, biserica de lemn din Porumbeni, biserica de lemn din Răstolița, biserica de lemn din Săcalu de Pădure, biserica de lemn din Sărmașu, biserica de lemn din Sărmășel-Gară, biserica de lemn din Sânișor, biserica de lemn din Sânmartinu de Câmpie, biserica de lemn din Sânmărghita, biserica de lemn din Sfântu Gheorghe, biserica de lemn din Troița, biserica de lemn din Țiptelnic, biserica de lemn din Urisiu de Jos, biserica de lemn din Urisiu de Sus, biserica de lemn din Vălenii, biserica de lemn din Oroiu, respectiv biserica de lemn Sf. Arhangheli din Deag.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: Visit Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE