”Fibula de la Suseni” acordată scriitoarei și profesoarei Mariana Gorczyca. Cultura și școala, ”șansa emancipării și progresului” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 524 Vizualizări

”Fibula de la Suseni” acordată scriitoarei și profesoarei Mariana Gorczyca. Cultura și școala, ”șansa emancipării și progresului”

Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a decernat vineri, 1 decembrie 2022, Diploma de Excelență și distincția ”Fibula de la Suseni” scriitoarei și profesoarei Mariana Gorczyca.

Cea mai prestigioasă distincție a județului Mureș a fost acordată cu prilejul Zilei Naționale a României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș.

În cadrul aceluiași eveniment, prefectul Ciprian Dobre a acordat ”Fibula de la Suseni” și unui număr de șapte personalități și unei instituții care au avut o contribuție importantă la viața comunității mureșene de-a lungul carierei: Dorin Stanciu – toboșarul Cetății Medievale Sighișoara, Ella Kovacs – multiplă campioană europeană la atletism, Szélyes Ferenc – actor și președinte al Asociației Teatru Șura, Radu Florea – jurnalist și artist plastic, Mihai Suciu – prozator și publicist, Petruț Chirteș – meșter popular, declarat în anul 2023 ”Tezaur Uman Viu” de către Ministerul Culturii și părintelui Răzvan Șulea, protopopul ortodox al Protopopiatului Târgu Mureș, precum și Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Învățământul, ”șansa progresului uman”

Laudatio-ul pentru scriitoarea și profesoara Mariana Gorczyca a fost lecturat de către prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane ”Gheorghe Șincai” Târgu Mureș.

La acest moment festiv îmi revine deosebita plăcere de a aduce elogiu unei personalități distinse a învățământului mureșean, Marianei Gorczyca, un om al școlii, al sistemului de educație, de învățământ.

În urmă cu câțiva ani, istoricul literar, criticul și filologul Virgil Nemoianu, profesor în SUA, spunea că societatea modernă în spațiul Europei Centrale este rezultatul etosului instruirii, cultura și școala fiind șansa emancipării și progresului. Acest fapt reprezintă o realitate și astăzi, toți, sau apropae toți dintre noi acceptând primatul școlii în obținerea performanțelor. O societate nu poate fi, pe termen mediu sau lung, mai bună decât este sistemul de educație și decât, cred, oamenii școlii, dascălii.

Dar pentru ca învățământul să reprezinte în continuare șansa progresului uman el a avut și are nevoie de oameni devotați, de personalități marcante, care să reprezinte adevărate modele pentru generațiile aflate în școlile din România. Din rândul acestor oameni dedicați școlii, astăzi ne vom oprim la doamna profesoară Mariana Gorczyca, căreia, în semn de recunoaștere, Prefectura Județului Mureș îi acordă înalta distincție, ”Fibula de la Suseni”, într-un moment de sărbătoare, Ziua Națională a României.

Dar, să ne oprim la o scurtă biografie a doamnei profesoare Mariana Gorczyca.

S-a născut în 1956, la 1 martie, în localitatea Însurăței, aproape de Dunăre. A urmat studii gimnaziale și liceale la Brăila, la două instituții care poartă numele a doua mari personalități ale literaturii române, Școala Gimnazială „Fănuș Neagu” și Liceul Teoretic „Panait Cerna”. Apoi a urmat aventura cunoașterii la Universitatea ”Babeș-Bolyai”, în specializarea română-italiană. Pradă acelei lumi din anii ’80, s-a supus deciziei de repartiție, colindând prin satele României, din Tulcea, Cluj și Mureș. Din 1992, în sfârșit, om liber, a devenit cadru didactic la Colegiul Național „Mircea Eliade” din Sighișoara, director și profesor asociat la Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Facultatea de Geografie. 

În 2002 a obținut o nouă licență, în Jurnalism și Comunicare la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. În 2007 susține la Universitatea „Babeș-Bolyai” teza de doctorat cu tema „Reviste literare și ideologie comunistă; „Studii de caz „Steaua”, „Vatra”, „Echinox”; dezvoltă proiecte naționale și internaționale. Doamna profesoară reprezintă o personalitate a învățământului mureșean. Dar, drumul spre glorie al doamnei profesoare, în cariera didactică, a fost însoțit și de o carieră literară, de poet și scriitor. Autoare de succes, a fost o răsfățară a lumii literare, cu multe premii dedicate unor romane de succes, cum este și ultimul dintre ele, ”Rubla, locul fără umbră”, publicat în 2022, în care surprinde drama deportaților din Bărăgan.

Acordarea distincției „Fibula de la Suseni” reprezintă un gest de recunoștință, un act de respect, amintindu-ne de inegalabila formulare a lui Goethe: „Civilizația este un permanent exercițiu al respectului. Respect față de divin, față de pământ, față de semenii noștri și astfel, față de propria noastră demnitate.”

Felicitări, Doamna Profesoară!”.

Vis pentru un festival al reconcilierii

Momentul prezentării Laudatio-ului a fost urmat de alocuțiunea susținută de către scriitoarea și profesoara Mariana Gorczyca:

”Trebuie să punctez ceva. Sighișoara este pe harta județului Mureș. Mă bucur că suntem aici, mă bucur că sunt în fața dumneavoastră, este o mare onoare pentru mine tot ce se întâmplă astăzi. Datorez, sigur, domnului prefect Ciprian Dobre care mi-a făcut imensa bucurie la Centenarul Colegiului Național ”Mircea Eliade” să anunțe această nominalizare. Datorez mulțumiri domnului Marius Ichim care din Franța urmărește activitatea literară din țară și din afara țării. Aș vrea, în final, doar să anunț ceea ce îmi doresc eu; în momentul în care primești o distincție, o recunoaștere, ea te obligă. Și pentru că vin dinspre proză, aș vrea să rezum un vis al meu, că Mureșul va reveni în curând ceea ce înseamnă Sibiul sau Clujul. Sibiul cu Festivalul Internațional de Teatru, Clujul cu Festivalul de Film și eu îmi imaginez la Târgu Mureș, pentru că el este oarecum scindat, o reunire a forțelor și un limbaj al muzicii care să se transforme într-un festival de câteva zile, în care atât maghiarii cât și românii să contribuie la o branduire a unui festival care să facă din Mureș un obiectiv de vizitat și de revizitat ani în șir. Uneori, când visezi ceva se împlinește, poate că în Târgu Mureș se poate întâmpla așa ceva. Mulțumesc Revistei ”Vatra” unde am debutat la un moment dat.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE