Contractul pentru execuția lucrărilor la Centrul de Mari Arși din Târgu Mureș semnat la Ministerul Sănătății Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1222 Vizualizări

Contractul pentru execuția lucrărilor la Centrul de Mari Arși din Târgu Mureș semnat la Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, și Ozcan Cakmak, reprezentant al Asocierii YDA Inșaat Sanayi ve Ticaret AS (leader) și Synergy Construct SRL București, au semnat luni, 15 ianuarie, la sediul Ministerului Sănătății, contractul de execuție pentru obiectivul de investiție ”Clădire complexă a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, ce va include centrul de arși, blocul operator, ATI și conexiunea cu clădirea existentă a spitalului”.

Valoarea contractului de execuție este de 322.229.750 de lei, fără TVA, acesta are o durată de 19 luni, iar la ceremonia de semnare a contractului au participat și Anna Akhalkatsi – Manager de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria începând cu 1 iulie 2021, deputatul Corneliu Florin Buicu – vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, ec. Florin Crăciun – managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Horațiu Moldovan – secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.

Contract deblocat de ministrul Sănătății

Centrul de Mari Arși de la Târgu Mureș este realizat cu sprijinul Băncii Mondiale și al Guvernului României, alături de alte două investiții similare începute deja în orașele Timișoara și București, la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”.

”Toate aceste trei contracte (de la Timișoara, București și Târgu Mureș – n.a.) au fost practic blocate și am reușit împreună cu echipa de la Ministerul Sănătății nu numai să le deblocăm, ci să le transformăm într-o realitate pe care poate să o constate toată lumea care merge pe cele două șantiere care deja funcționează și în scurt timp, în cursul acestei luni, cel de-al treilea șantier, de la Târgu Mureș, va deveni operațional”, a spus Alexandru Rafila, înainte de semnarea contractului de finanțare.

Potrivit ministrului Sănătății, cele trei proiecte care vizează construirea de Centre de Mari Arși, finanțate prin intermediul Băncii Mondiale, totalizează 26 de paturi de terapie intensivă pentru pacienți arși și 26 de paturi de terapie intensivă intermediară pentru pacienți arși.

”La Târgu Mureș, în noua clădire vor fi cinci paturi pentru pacienți în stare critică și alte zece paturi de tip terapie intermediară și îngrijire post-operatorie”, a arătat Alexandru Rafila.

Investiție istorică pentru sănătatea mureșeană

Prezent la sediul Ministerului Sănătății, deputatul Corneliu Florin Buicu a fost de părere că deblocarea executării proiectului și ducerea acestuia la bun sfârșit aparține echipei ministrului prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ”care a finalizat atât componenta de proiectare cât și licitația pentru execuție.”

”De asemenea, Guvernul Ciolacu, a asigurat prin actele normative necesare, cadrul normativ necesar finalizării proiectului. Este prima investiție nouă de spital public construită în județul Mureș, o construcție complexă ce va consta într-o clădire nouă – Centru de Mari Arși – legată de spital printr-o pasarelă, clădire care va avea subsol, parter, patru etaje plus etaj tehnic”, a subliniat deputatul Corneliu Florin Buicu.

”Și, pentru că săptămâna trecută a fost Ziua Internațională a cuvântului “Mulțumesc”, vreau să mulțumesc ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și echipei domniei sale, secretarului de stat dr. Alexandru Rogobete care s-au implicat personal în urgentarea procedurilor necesare pentru a fi posibilă execuția investiției. Aceleași felicitări și mulțumiri vreau să le adresez și Unității de Management a Proiectelor și consultanților care au făcut posibili acești pași. Mulțumesc, de asemenea, echipei profesioniștilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș care a muncit în a defini nevoile în toată perioada de la concept, derularea studiului de fezabilitate sau a proiectării: prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, prof. univ. dr. Szederjesi Janos, dr. Dorin Dorobanțu, dr. Claudiu Puiac, ec. Florin Crăciun. Și nu în ultimul rând mulțumesc personalului medical și mureșenilor care au avut încredere și răbdare. Cred ca încrederea și răbdarea, dublate de muncă sunt elementele care pot duce la bun sfârșit obiectivele stabilite”, a adăugat vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

”Inimă nouă” pentru Spitalul de Urgență

Proiectul de la Târgu Mureș va fi realizat în curtea actualului spital, pe o arie construită desfășurată de 24.577 de metri pătrați și va include: centrul cu paturi pentru mari arși, blocul operator cu 25 de săli de operație, Secția clinică Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) cu 44 de paturi, spații conexe, stație de sterilizare, unitate de transfuzii sanguine, centru de formare, spații tehnice, spații administrative și logistice și relocarea heliportului. Totodată, pasarela ce va lega clădirea nouă de actuala clădire pentru conectarea principalelor departamente din spital (UPU, bloc operator și ATI) va permite ca unitatea spitalicească să se încadreze în categoria de Spital Regional de nivel IA.

”Este cea mai mare investiție în infrastructura sanitară din Târgu Mureș de după Revoluție. Este vorba de o investiție de 62 de milioane de euro, care de astăzi a intrat în linie dreaptă. Pe lângă cele cinci paturi pentru mari arși și cele zece pentru post-terapie pentru arși, clădirea nouă va avea în structură și un bloc operator cu 25 de săli de operație și clinica de ATI cu 44 de paturi de terapie intensivă și 12 paturi de terapie intensivă intermediară. Totodată, se va construi și un compartiment tehnic, deoarece clădirea va fi autonomă, independentă față de funcționalitatea clădirii actuale a Spitalului. Vor fi vestiare pentru angajați, săli pentru pregătirea rezidenților și a studenților și locuri de parcare pentru angajații din clădirea nouă, precum și o stație centrală de sterilizare. Durata contractului este de doi ani, lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2025. Prin această investiție Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș primește practic o inimă nouă”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, ec. Florin Crăciun.

De la mulțumiri, la executarea lucrărilor

În opinia secretarului de stat Horațiu Moldovan, data de 15 ianuarie va rămâne în istoria sectorului medical autohton ”o zi importantă pentru județul Mureș pentru că s-a semnat la sediul Ministerului Sănătății contractul de execuție a lucrărilor pentru Centrul de Mari Arși, care de fapt e o unitate complexă care va avea 15 paturi plus partea de terapie intensivă și spații anexe.”

”Pe lângă faptul că va contribui la rezolvarea unei probleme mari a sistemului sanitar din România, va rezolva și o problemă legată de spațiile de desfășurare a activității medicale în clădirea principală a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, secretarul de stat mureșean.

Totodată, secretarul de stat Horațiu Moldovan a transmis mulțumiri ”tuturor celor care au fost implicați în transpunerea de la o idee la realitate, în practică, a acestui proiect.”

”A fost un drum lung, de aproximativ 12 ani de la idee la semnarea contractului de execuție a lucrărilor. În același timp, aș dori să urez succes și putere de muncă tuturor celor care vor avea misiunea de a executa lucrările și de a supraveghea executarea acestora: constructor, Ministerul Sănătății, reprezentanța din România a Băncii Mondiale și bineînțeles Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, alături de autoritățile publice loale din Târgu Mureș și din județul Mureș de a căror concurs va fi nevoie pentru buna desfășurare a lucrărilor”, a conchis secretarul de stat Horațiu Moldovan.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE