Comisia Europeană: Economia României a înregistrat o creștere Economic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 99 Vizualizări

Comisia Europeană: Economia României a înregistrat o creștere

Potrivit Comisiei Europene, economia României a înregistrat o creștere de 1,8% în 2023, cifră mai mică decât cea anunțată anterior de statistica oficială. Aceasta a revizuit în scădere prognoza de creștere economică pentru acest an, estimând acum un avans de 2,9%.

Conform estimărilor Comisiei, în 2023, economia României a crescut cu 1,8%, în contrast cu cifra de 2% anunțată de INS. Acest rezultat este sub prognoza inițială a Comisiei Europene din toamnă, care anticipa o creștere de 2,2% pentru România. Comisia a explicat că inflația ridicată și încetinirea creditării private au avut un impact negativ asupra cererii interne anul trecut, în timp ce cererea externă a fost slabă.

Potrivit biziday.ro, pentru anul în curs, Comisia Europeană prognozează o creștere a PIB-ului României cu 2,9%, față de estimarea anterioară de 3,1% din toamna trecută. Se prevede că, în ciuda accelerării consumului privat, investițiile vor continua să fie principalul motor al creșterii economice. De asemenea, se anticipează că politica monetară va rămâne restrictivă în 2024 și se va relaxa gradual pe măsură ce presiunile inflaționiste se vor atenua, conform estimărilor economiștilor europeni.

„Cu excepția unei scurte pauze la începutul lui 2024, ca urmare a unor creșteri ale impozitelor indirecte, prețurile vor continua să scadă pe parcursul următorilor ani. Inflația medie anuală este așteptată să ajungă la 5,8% în 2024, respectiv la 3,6% în 2025”, mai estimează Comisia Europeană.

Potrivit aceleiași surse, conform datelor Institutului Național de Statistică, economia României a înregistrat o scădere de 0,4% în ultimul trimestru din 2023. Statistica oficială a calculat astfel o creștere totală de 2% pentru anul trecut, dar a revizuit în scădere rezultatele din trimestrele de vară și toamnă, iar primul trimestru a înregistrat oricum o scădere față de trimestrul anterior.

(D.C.)

Sursa foto: romanialibera.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE