Calendarul zilei. Michelangelo Buonarroti se stinge din viață la Roma, pe data de 18 februarie Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 71 Vizualizări

Calendarul zilei. Michelangelo Buonarroti se stinge din viață la Roma, pe data de 18 februarie

Michelangelo Buonarroti a fost, alături de Leonardo da Vinci, unul dintre cei mai importanți artiști ai lumii, un punct important de referință pentru perioada de vârf a Renașterii Italiene.

S-a născut la data de 6 martie 1475, în satul toscan Caprese. După întoarcerea la Florența, de unde provenea familia lor, Michelangelo este lăsat în grija unei doici. Aceasta, fiind fiică și soție de pietrar, i-a insuflat micului Michelangelo dragostea pentru marmură. Această pasiune timpurie îl determină să părăsească școala, deși părinții lui ar fi dorit ca el să studieze gramatica și să se consacre studiilor umaniste.

Datorită prietenului său, pictorul Francesco Granacci, Michelangelo descoperă pictura și, în anul 1488 este dat la ucenicie în cel mai vestit atelier de pictură din Florența, aparținând lui Ghirlandaio. În acea perioadă, acesta, împreună cu fratele său David, executa Frescele din Biserica Santa Maria Novella. Totuși, dorința de a lucra în marmu­ră nu-l părăsește; are paisprezece ani când începe să studieze sculptura pe lângă Bertoldo di Giovanni, un elev al lui Donatello, pe baza statuilor antice aflate în grădina lui Lorenzo de Medici, conducătorul politic al Florenței. În palatul acestui bogat mecena, protector și iubitor al artelor, are posibilitatea de a cunoaște pe artiștii care veneau la curte, devenită un centru important de cultură uma­nistă. Michelangelo va locui la familia Medicilor între anii 1489-1492. În această perioadă realizează „Lupta centaurilor” și „Madona della Scala”.

În anul 1501, realizează „Statuia lui David”, precum şi alte opere de sculptură şi pictură, printre care „Tondo Doni” şi „Tondo Pitti”, care trezesc admiraţia concetăţenilor săi.

Trei ani mai târziu, artistul va primi comanda de a picta bolta Capelei Sixtine din Palatul Vatican, cea mai cunoscută lucrare a sa, un proiect gigantic la care Michelangelo va lucra timp de patru ani.

Grandoarea și expresivitatea picturii l-a lăsat fără cuvinte pe Papa Paul al II-lea, urmaşul Papei Clement, care a rămas uimit în fața tabloului apocaliptic ce conține mai bine de 300 de personaje, în mijlocul căruia planează lui Isus – Judecătorul Suprem.

Michelangelo Buonarroti se stinge din viață la Roma, pe data de 18 februarie 1564, la vârsta de 89 de ani. Potrivit dorinţei artistului, corpul său a fost dus la Florenţa, unde a fost depus într-o criptă a Bisericii Santa Croce.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE