Varga Istvan, mureșeanul care face scufundări la înălțime Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 572 Vizualizări

Varga Istvan, mureșeanul care face scufundări la înălțime

Mureșeanul Varga Istvan, inginer de electrotehnică, pasionat de astronomie, a fost în seara de 18 februarie, cu telescopul astronomic personal în cartierul Tudor, intersecția de la Fortuna, în intervalul orar 20.30-21.30. Cei curioși să se uite pe gaura cheii în micul mare Univers, au avut posibilitatea să o facă gratuit.

Varga Istvan este pasionat de astronomie de mic copil. Fascinat de universul, atât de complex și minunat, petrecea mult timp la bunici la țară unde nopțile căuta spații deschise, să privească întinderea orizontului ce i se deschidea în față. Nu avea la vremea aceea un telescop, dar stătea ore în șir privind cu ochiul liber constelații. ”Interesant, cu trecerea timpului aceasta plăcere a mea a sporit, s-a intensificat și s-a transformat într-o adevărată pasiune. O pasiune pe care vreau să o împărtășec și altora, motiv pentru care sunt aici. Am mai fost și în alte locuri, cel mai des la Ceasul cu flori în centru, și voi mai ieși ”, ne asigură inginerul.  De-a lungul anilor a fost autodidact, a citit și s-a documentat din diferite publicații, de pe internet, hărți stelare, din tabere de astronomie și acțiuni comune cu alți pasionați de această știință naturală care studiază obiecte și fenomene cerești. Încet, încet, a întâlnit şi alti pasionaţi de astronomie şi a reuşit să formeze o comunitate de astronomi amatori locală, pagina de facebook Astronomie Mureș.

Podoabele cerului în astrofotografie

Mureșeanul face și astrofotografie, deschide cerul întunecat al nopții către profunzimile coloristice ale nebuloaselor sau galaxiilor îndepărtate, adevărate podoabe ale cerului.”Soarele, Luna, planetele, galaxiile și nebuloasele strălucesc în cele mai frumoase culori. Vă arăt câteva exemple de astrofotografii făcute de mine, Nebuloasa Ganteră sau Dumbbell Nebula, Planeta Satur, Galaxia Sombrero, Galaxia Acului, Galaxia Trabuc, Galaxia Andromeda, Nebuloasa America de Nord, Nebuloasa Cap de cal, suprafața Lunii, suprafața Soarelui, comete, roiuri de stele, adică un grup de stele ce sunt legate prin gravitație unele de altele. Când privești o galaxie sau o nebuloasă care o știi la sute de ani lumină te pierzi în acel abis. E minunat să te simți singur, acolo, în întuneric și să te scufunzi în cer”.

La fața locului, Zi de zi a făcut o astrofotografie cu Luna. Discul lunii are o culoare în tonuri de gri, pe care se pot vedea nenumărate cratere de impact, forme de relief constituite din materiale aruncate din cratere în urma impactului, munți, detalii mici ale suprafeței lunare. Luna este într-o schimbare continuă pe măsură ce trece prin fazele sale.

Cu telescopul în…văzul lumii

Observarea planetelor din Sistemul Solar este o activitate cu satisfacții imediate pentru toți cei care o gustă. De câte ori este vreme favorabilă, Varga Istvan scoate telescopul astronomic în diferite locații ale orașului sau înafara orașului, , iar depărtarea devine apropiere. Gratuit, oricine poate să se uite la spectacolul din cer. Tinerii vor să muște din această felie, mărturie stau cozile făcute la telescop și reacția lor de uimire, când văd planeta Jupiter cu cei 4 sateliți importanți. Cei patru sateliți au fost descoperiți între 1609 și 1610, când Galileo a adus unele îmbunătățiri telescopului său, care i-au permis să observe corpurile cerești mai distinct decât a fost posibil înainte. Descoperirea lui Galileo a arătat importanța telescopului ca instrument pentru astronomi, dovedind că există obiecte în spațiu care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Mult mai important este faptul că descoperirea unor sateliți care nu orbitează în jurul planetei Pământ a fost o lovitură puternică împotriva teoriei geocentrice a lui Ptolemeu, conform căreia toate corpurile cerești se învârt în jurul Pământului.

Adâncul şi înaltul l-au fascinat dintotdeauna pe omul căutător de sensuri şi de inedit. Cotidianul Zi de zi vă va ține la curent cu următoarea ieșire cu telescopul organizată de Varga Istvan, locul unde puteți afla mai multe despre misterele spațiului cosmic și lumea stelară.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE