Home / Cultură / Carte despre regionalizare, lansată în Cetatea Medievală

Carte despre regionalizare, lansată în Cetatea Medievală

Distribuie

Volumul colectiv „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României” a fost prezentat publicului din Târgu Mureș, joi, 29 februarie, de la ora 18.00. Evenimentul a fost găzduit de sala multimedia, din clădirea Muzeului Județean Mureș, din Cetatea Medievală Târgu Mureș. Amfitrionul lansării de carte a fost istoricul Cornel Sigmirean. Au participat o parte dintre autori: Dorin Dobrincu, George Țurcănașu, Mihai Chiper, criticul literar Alexandru Cistelecan și Elek Szokoly, promotor al regionalizării și regionalismului.

„Societatea românească trebuie repolitizată”

Istoricul Dorin Dobrincu, unul dintre coordonatorii volumului, a vorbit în deschiderea discursului său despre activitatea civică, atât a sa cât și a organizației Mișcarea pentru dezvoltarea Moldovei, prin care a fost inițiat proiectul al cărui rezultat este volumul despre regionalizare.

„Activitatea noastră a fost la limita politicului, în sensul că noi credem că societatea românească trebuie repolitizată. Noi nu facem politică în sensul că nu participăm la alegeri, dar problemele noastre sunt de natură politică și nu au început ieri, nu au început acum o săptămână, ci există de foarte multă vreme”, a spus Dorin Dobrincu.

„Acest volum este rezultatul unei școli de vară organizate de Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei. Am urmărit să repunem pe tapet, într-o manieră argumentată această problemă a necesității reorganizării administrative a României. Noi propunem, nu la un nivel detaliat, pentru că nu noi luăm decizii, dar ne-am dori ca opțiunea noastră să conteze. Noi susținem că regionalizarea trebuie făcută cât mai aproape de conturul regiunilor istorice. De ce? Pentru că în pofida elementelor de inginerie socială practicate de statele moderne, inclusiv de România, identitățile regionale au rezistat”, a mai spus Dorin Dobrincu, istoric, cercetător în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași.

În carte, se regăsesc 10 studii semnate realizate preponderent de istorici, dar sunt prezente și abordări din alte discipline – sociologie, Barbu Mateescu, sau sociolingvistică, Alexandru l. Cohal. 

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziție despre ultimii dinozauri din Transilvania, la Târgu Mureș!

Distribuie Muzeul Județean Mureș – Secția de Științele Naturii organizează joi, 18 aprilie, de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.